Mindfulness

07.02.2019

En av grundtanken bakom mindfulness är att lära sig ha kontakt med nuet, att vara här och nu och att granska sig själv vem man är som människa. Det kan vara bra att tänka på när du försöker hitta dina styrkor och hitta dig själv. För glömmer vi bort att vara här och nu är det lätt hänt att vi förlorar kontakten med oss själva. Tränar du på mindfulness blir det lättare för dig att hitta riktning i livet. Du kan börja stanna upp, observera, acceptera och sen släppa taget. För det som händer här och nu påverkar det som händer härnäst.

Mindfulness är inte bara en meditation där du upplever effekten just under och en tid efter meditationen utan mindfulness är mera ett förhållningssätt som finns med dig hela tiden.

Vad kan jag göra?

En bra start är att försöka sortera bland allt som gör att du inte kan uppleva nuet i vardagen, såsom Internet, radio, TV och mobiler. Ta bort allt sådant som tar uppmärksamheten från dig. Detta underlättar och gör det enklare för dig att koncentrera dig på en sak i taget. Hjälper till att skapa balans, riktning och självkännedom.

Ta en stund varje dag, kanske på morgonen när allt är som tystast och meditera en stund. Ett bra sätt är att fokusera på andningen. Vi andas ju hela tiden på automatik men andas vi medvetet händer det att vi glömmer bort negativa saker och tankar omkring oss. Vi för vårt medvetande från yttre tankar tillbaka till kroppen och därmed är vi här och nu. Andas lugnt och med djupa andetag och kommer det tankar till dig, låt dem bara komma och se dem gå.

Det finns många andningsövningar på nätet.

Text: Hälsocoach Melinda Backlund

Översättning: Ungdomsinformatör Jenny Hjulfors (till finska)

Mera information: MindBody Balans

Tillbaka