Tobaksprodukter

Tobaksprodukter

Cigaretter, snus, cigarrer, elcigaretter, cigariller, tuggtobak, piptobak, tuggsnus, rulltobak...

Det går inte en dag utan att en vanlig österbottning kommer i kontakt med tobaksprodukter på något vis. Antingen kommer tobaken/snuset en nära in på livet, till exempel om man själv, en förälder eller kompisar röker - eller redan bara om man går förbi någon som röker eller ser någon stoppa in en prilla. Eller så ser man artiklar om utökade rökningsförbud och nyupptäckta skadeverkningar i tidningar eller reklam om nikotinersättningspreparat i TV – och nikotintuggummina kan man inte undgå i butikshyllan. I skolan är såväl bilder på svarta lungor i samband med anti-rök-kampanjer som klappjakt på smygrökarna vardagsmat.

Trots att rökning under de senaste åren fått allt sämre anseende (”Det är bara losers som röker”) och begränsas allt mer genom lagstiftning, så fortsätter det att vara ett återkommande problem i bland annat de österbottniska högstadie-skolorna. En sådan trendvåg i en av våra medlemskommuner är också orsaken till att vi nu låter Tobak och snus smita före i kön på ämnen som ska tas upp som Månadens tema här på Decibel.

Modern forskning har dock konstaterat att skrämseltaktik inte fungerar på rökare, speciellt inte på tonåringar. Att försöka skrämma dem med statistik på hur många rökare som dör i lungcancer fungerar inte, eftersom det hör till tonåringens natur att tro att man är odödlig. Och att lista de giftiga ämnena i cigaretterna rycker de bara på axlarna åt och tänker ”men det gäller inte mig”. Inte ens fastän de känner igen namnen på ämnena, som exempelvis:

Vätecyanid – giftgasen som användes för att avrätta personer i gaskamrar under andra världskriget
Aceton – nagellacksborttagningsmedel
Arsenik – klassiskt vapen vid giftmord
Metan – sumpgas
Glykol – kylarvätska
Butan – bränsle i cigarettändare
Formaldehyd – som man konserverar lik i
Ammoniak – frätande ämne i rengörningsmedel…

Och definitivt hjälper det ingen att se ner på rökarna som ett slags andra klassens medborgare och tro att de inte klarar av att sluta röka för att de är lata, har svag självdisciplin eller är för dumma för att förstå vad de gör mot sina kroppar.

Så därför försöker vi här på Decibel med samma tekniker som tillämpas inom allt från barnuppfostran och rehabilitering till hunddressyr nuförtiden: uppmuntran av självkänslan och själsstyrkan och förklaringar av vad ett visst beteende faktiskt innebär här och nu (konsekvenstänkande). Vi hoppas att vi på det här viset kan inspirera fler till att fimpa för gott - eller aldrig börja!