Att sluta röka

Att sluta röka

Det är inte lätt att sluta röka, men det lönar sig alltid. Fördelarna med att sluta röka börjar genast efter att du fimpat den sista tobaken.

Redan efter 20 minuter sjunker blodtrycket och pulsen blir lugnar ner sig. Under de första dagarna du är orökt försvinner nikotinen från din kropp och ditt lukt- och smaksinne förbättras betydligt. Efter några veckor förbättras din kondition och kroppens blodomlopp och dina lungor mår bättre – för att inte nämna de goda sidorna som rökfriheten ger dig på längre sikt! Att fimpa för gott minskar risken att insjukna i många allvarliga sjukdomar och det lättar vården av redan existerande sjukdomar. Att sluta röka hjälper dig även att sova bättre och minskar på stressen.

Att kunna sluta röka kräver motivation, beslutsamhet och goda förberedelser.

Människor som är beroende av tobak har gjort tobaken till ett del av sitt liv och sina rutiner och därför kan det kännas extra svårt att ge upp tobaken. Nikotinmonstret, alltså själva nikotinbehovet, dör på 3-10 dagar. Efter det är det mera vana och hjärntvätt som får oss att tänka på tobak Att ha nikkis är lite som att gå omkring och vara småhungrig eller småkåt, det ÄR egentligen inte så farligt. Man genomlever nog en vanlig förkylning, så man genomlever nog abstinensbesvären också! Alla kan lyckas med att sluta röka om de bara vill det, man måste bara hitta de rätta knepen som funkar på en själv. För att hjälpa dem som vill sluta, har vi samlat en hel del praktiska tips som kan hjälpa de som vill sluta att hållas vid sitt beslut.

Vi tänker hursomhelst inte ljuga, de flesta som slutar röka lider av abstinensbesvär. Hurudana abstinensbesvär man har varierar från person till person: en del kan vara nervösa, någon märker det genom att svettas mera medan andra kan ha hård huvudvärk… Abstinensbesvären går ändå om i något skede och de lättar med varje dag som går! Du kan också lätta på besvären genom att sköta om dina basbehov: sov tillräckligt, ät hälsosamt och motionera. Obs! Det lönar sig inte att ersätta tobaken med något annat nikotinpreparat, så som snus eller eltobak!

Vissa människor som vill sluta röka kan ha hjälp av olika nikotinersättningspreparat (tuggummi, plåster). Men att syssla med substitut som nikotintuggummi kan för vissa bara göra processen svårare och mer långdragen, eftersom man fortsätter få nikotin. Men nikotintuggummi eller -plåster är ändå bättre än att fortsätta röka, eftersom tobak innehåller 5000 andra farliga ämnen. Det lönar sig att fråga mera om olika nikotinersättningspreparat tex. av hälsovårdaren eller personalen vid apoteket.

Även de bästa som slutat röka har återfall. Istället för att skälla ut dig själv, ska du försöka dra nytta av situationen. Använd denna tid att reflektera på de saker som fick dig att vilja sluta röka från första början. Använd återfallet som ett sätt att kämpa ännu hårdare mot kommande tobakssug – du kan nog lyckas bara du bestämmer dig för det.