Kroppens må bra och kärlekshormoner

Kroppens må bra och kärlekshormoner

Sidan i korthet: Endorfin, kroppens må-bra-hormon, kan kroppen producera själv genom att skratta, gå ut på en promenad, träffa sina vänner, spela spel tillsammans eller träna ensam eller med andra, eller något annat du tycker är roligt och blir glad av. Oxytosin, kroppens kärlekshormon, gör att vi känner oss avslappnade inombords, mer oxytosin = mindre stress. Oxytosin bildas vid beröring med endera andra personer eller att man kramar sitt husdjur.

Endorfin

Det här rådet för att bli nöjdare med livet är enkelt och billigt att skaffa sig, för det går att producera helt naturligt i kroppen. Endorfin är kroppens eget njutningshormon eller må-bra-hormon och dessutom väldigt smärtlindrande, ungefär som morfin. Det hormonet påverkar vår vilja att sova, äta och dricka - så för lite endorfin kan göra en trött och sötsugen.

Produktionen av endorfin i kroppen kan man själv kicka igång enkelt genom exempelvis ett riktigt gott skratt, genom att röra på sig - till och med genom sex.

Tips på vad man kan göra för att få igång endorfinet:

Gå ut!

Kommer du ihåg hur underbar man känner sig efter en riktigt lång och rask promenad en höstkväll? Vinden har gjort att kinderna glöder och man doftar som om man skulle vara en vädrad gardin, det bultar så där passligt skönt i låren när blodomloppet kommit igång och så kanske man hunnit prata maaaaassor av skönt snack med kompisen (eller fast morsan, hon skulle säkert bli glad av lite quality-time med dig) under promenaden - och skrattat så tårarna runnit. Köp ett par nya snygga sportskor, ladda en riktigt bra talbok som mp3:a i telefonen (+handsfree) eller mp3-spelaren om du inte får sällskap, och gå ut! Stjärnorna är vackra, den fuktiga luften blåser hjärnan ren och till och med något vanligt trist TV-program verkar bättre när man sätter sig i soffan efter en långpromenad. För att inte tala om att man slipper spänningshuvudvärk och sover som en stock sedan. Du kan även jogga lite långsamt - men ha då inga kilometer- eller minutmål och ingen pulsklocka eller annat, bara lägg den ena foten framför den andra i jogg-takt och njut av endorfinstormen i kroppen.

Tjejkväll eller killkväll.

Som sagt så funkar skratt som en naturlig drog. Spela gärna olika spel tillsammans, och gärna typ XBox Kinect eller Wii där ni riktigt shejkar loss, oavsett om det är ett dans-, sport- eller äventyrsspel. Traditionella sällskapsspel är också underskattade, pröva fast "Cranium" eller ”Förfestspelet" (kolla spelexperten.com) - eller varför inte leva lite farligt och lek Sanning eller konsekvens med en snurrande flaska ;) Att se på komedier triggar förstås skrattet, men endorfinet kommer ännu bättre igång om du rör på dig och blir lite upp i varv samtidigt som du har kul med dina kompisar. Och för att referera lite till kosmetologens tips på hur man kan fräscha upp utsidan för att må bättre på insidan, så är en hemma-spa-kväll eller bastu-kväll extra bra för både knopp och kropp.

Motion och sport

är såklart bra sätt att få igång endorfinet. Det påstås att 45 minuter snabb joggning ger samma effekt som 10 mg morfin injicerat i blodet. Men sport och motion ska ju vara ROLIGT också, så hitta något du verkligen gillar att göra (och som funkar trots årstiden). Gärna något där du rör hela kroppen och inte koncentrerar dig så hårt på att träna muskler eller bli smalare. All form av dans är fantastisk motion, oavsett om du går på ett zumba-pass eller dansar med flickvännen på discot/dansen. Allt man gör i simhallen är också bra, eftersom man egentligen inte känner att man tar i så man svettas då, och får avsluta med en avslappnande och uppfräschande bastu. Lagsporter eller sporter där man ska vara ett par, som badminton, är också kul (om man undviker alltför mycket tävlingsinstinkt och konkurrens) - det kan få en extra dos endorfin av skrattet! Endorfinet är faktiskt en av orsakerna till att folk kan bli träningsnarkomaner - de blir fysiskt beroende av endorfinet.

Sex

Jadå, man blir friskare och mår bättre av sex. Det spelar inte så stor roll om man har sex med sig själv eller sex med någon annan, en orgasm är ett väldigt bra sätt att få igång endorfinproduktionen! Sexualrådgivare som Katerina Janouch rekommenderar faktiskt "en orgasm om dagen" för att man ska må bra! Efteråt så infinner sig ju ett skön känsla av välbefinnande och avslappning – och det är precis den belöningen som uppmuntrat människosläktet att föröka sig i hundratusentals år ;) Även oxytocinet frigörs i kroppen vid sex - läs mer om det här nedanför!

Mer om endorfin:

När du skär dig i fingret kickar endorfinet omedelbart igång, så därför känns inte såret till att börja med. Men sedan bryts endorfinet ner i kroppen och smärtan kommer.

När man talar om att olika människor har olika hög smärttröskel, så är det egentligen bara frågan om hur bra deras kroppar är på att producera endorfin.

Och så är det endorfinet som är hemligheten bakom placebo-effekten – se som tror att de får smärtstillande mediciner men egentligen bara får sockerpiller så får igång sin egen endorfinproduktion.

 

Oxytocin

Oxytocin är kroppens eget kärlekshormon!

Det påverkar hur kärleksfulla och tillitsfulla vi är, det gör oss avslappnade och helt enkelt varma inombords. Kort sagt så är ocytocinet livsviktigt när det gäller att skapa relationer med människor; gemenskap, tillit, kärlek, omvårdnad, moderskänslor - och sexuell upphetsning. Utan oxytocin, ingen orgasm (överlag påverkar oxytocinmängden hela vår sexlust). Ju mer oxytocin desto mindre stress, depression och ångest.

Oxytocinet kickar man igång genom beröring, att röra vid andra människor, kramas, gosa osv. Det påverkas även av värme, så en lååång varm kram är doktorns ordination. Det är inte så stor skillnad om det är med din partner, mellan baby och mamma eller med ett husdjur, det är kontakten som är viktig. Gärna hud mot hud.

Aldrig har det funnits bättre anledningar att mysa i soffan!