Bröstens anatomi

21.09.2018

Bröst består av samma delar, oavsett hur de ser ut och oavsett hur stora de är. Innerst inne ovanpå revbenen finns den stora bröstmuskeln - som alltså inte styr bröstets rörelser utan som behövs för att röra armarna. Därför kan man inte få större bröst av att träna bröstmusklerna, de kan bara komma längre ut ifrån revbenen. I mitten av bröstet finns mjölkkörtlar och mjölkgångar. Mjölkkörtlarna/bröstkörtlarna kan producera mjölk för att amma spädbarn efter en förlossning. Runt mjölkkörtlarna finns bindvävnad, som håller ihop allting, och fettvävnad. Det är mängden fett i fettvävnaden som ger storleken på brösten och mängden fett bestäms dels av könshormonerna och dels av mängden kroppsfett överlag. Går man upp i vikt får man större bröst, går man ner i vikt får man mindre bröst. Bindvävnaden stöder och håller brösten uppe, men eftersom fettvävnaden och mjölkkörtlarna kan bli ganska tunga så tyngs brösten lätt ner om man har stora bröst, och därför är en bra BH viktig.

Mjölkgångarna utmynnar i bröstvårtan, som har små hål genom vilka mjölken sedan kan komma ut – men hålen syns inte. Bröstvårtan är oftast mörkare till färgen och mycket känsligare än resten av kroppens hud, den är skrynkligare och huden på den tunnare. Bröstvårtan omges av vårtgården, som brukar vara samma färg som eller ljusare än bröstvårtan. Bröstvårtan och vårtgården reagerar på kyla, smärta och beröring, den kan dra ihop sig och bli hård om det exempelvis är kallt eller den smeks. Vårtgårdens storlek beror delvis på arv, delvis på bröstens tyngd och kan variera väldigt mycket från tjej till tjej. På vårtgården finns millimeterstora upphöjningar som kallas Montgomerys körtlar. De utsöndrar en speciell sorts talg som både smörjer den känsliga huden där och som är bakteriedödande. De här körtlarna syns bättre hos vissa tjejer och sämre hos andra. Det är även vanligt att tjejer har några hårstrån runt vårtgårdarna.

Bröst kan vara stora och små, toppiga, strutiga, platta, sneda, ha mörka eller ljusa vårtgårdar och bröstvårtor, ha indragna eller utstående bröstvårtor, vara känsligare eller mindre känsliga, reagera mera eller mindre när mensen ska komma… Allt är okej och allt är normalt! Det är dessutom väldigt vanligt att ha olika stora bröst, framförallt under puberteten när de växer olika snabbt. Men även vuxna kvinnor har ofta olika stora bröst. I princip alla kan amma barn sedan när det behövs. Mängden mjölk som produceras bestäms inte av storleken på brösten.

Text: Hälsovåradre och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Hannele Pelli (till finska)

Tillbaka