Kondom

Kondom

Kondomen är din bästa vän! Det har du säkert hört. Och av preventivmedlen är kondomen faktiskt det enda (tillsammans med femidom) som kan skydda dig från KÖNSSJUKDOMAR – inte bara mot ofrivillig graviditet.

Kom ihåg att båda partners har ansvar för att skydda både sig själv och partnern både från oönskad graviditet och från könssjukdomar! Är skyddet i skick blir sex mer upphetsande, då båda kan slappna av och känna sig trygga och säkra då man har sex.

I stundens hetta är det lätt att man struntar i eller glömmer bort kondomen, men det är ändå värt att ta den lilla stunden och trä på en kondom för konsekvenserna kan bli väldigt jobbiga (mycket mer än morkkis för stunden eller en antibiotikakur, tex framtida barnlöshet är en mycket möjlig konsekvens för att ha lämnat bort kondomen) och det går inte att göra om efteråt.

OBS! Man berättar ofta om kondomen idag som ett "nödvändigt ont", vilket kan få en lite negativ klang. Men idag finns så många specialkondomer som gör att kondomen inte längre behöver klassas som endast ett preventivmedel, utan mer som ett sextillbehör! Ta exmeplvis delay kondomer som bedövar snoppen med utspätt lidokain (medicinsk bedövningsmedel) och som därmed kan hjälpa exempelvis killar som tenderar att få utlösning för snabbt. För fler tips, se pasante.fi

Kondomen är en mycket tunn gummi- eller plasthylsa som rullas på en styv penis. Den slutna änden är antingen rundad eller har en liten behållare för sperman. En del kondomer är behandlade med glidmedel.

Träna på att sätta på en kondom före - ja, även ni tjejer!

Det är väldigt smart att öva på hur man rullar på en kondom lååångt FÖRE man verkligen behöver den kunskapen. Ju vanare och bekvämare man känner sig med kondomen, desto mindre kommer det att störa under sex att ta en minipaus för att sätta på den. Så köp ett paket kondomer och en gurka eller en banan och kör igång!

På kondompaketen finns alltid instruktioner, ifall du behöver kolla hur det skulle göras. Men på RFSU:s sidor finns massor och åter massor av tips på hur man ska göra, vad det kan bero på om man inte lyckas, vad som kan göra att kondomen går sönder osv.

Här finns en instruktionsvideo på YouTube om hur man ska göra. (umo.se)