Biverkningar

Biverkningar

Så gott som alla får åtminstone lite biverkningar när de börjar äta p-piller. Vissa får dock både starka biverkningar och flera sorters biverkningar. Men oavsett, så lönar det sig att härda ut i åtminstone tre månader. På tre månader hinner kroppen anpassa sig till de nya hormonerna som påverkar och ”balansera” upp sig igen, så de flesta biverkningar försvinner nog under tiden man äter tre kartor. Om biverkningarna fortsätter efter det och du verkligen besväras av dem, så kan du byta antingen till en annan sorts p-piller eller till någon annan preventivmetod eller -medel. För att byta behöver du tala med den hälsovårdare/läkare/barnmorska som skrev ut p-pillren åt dig.

Beroende på sort (tillverkare) av p-piller kan man få lite olika biverkningar. Man reagerar också väldigt individuellt både på olika preventivmetoder och olika -medel och sorter. Därför är det inte alls sagt att det som passar kompisen eller storasyster passar en själv.

OBS! Preventivmedel som innehåller östrogen kan ge en liten ökad risk för blodpropp. Riskfaktorer för blodpropp är att man är äldre än 35 år, är överviktig, röker, har tidigare haft blodpropp eller att föräldrar eller syskon har blodproppar eller andra rubbningar i blodets koagulationsförmåga. Ju fler riskfaktorer man har desto större är risken för blodpropp. Det finns statistik på 5-12 fall av blodproppar årligen bland 10 000 p-pilleranvändare beroende av preparatets hormonkombinationer. Det finns barnmorskor/läkare som är mera strikta med vem de skriver ut p-piller åt, många vill inte att du använder p-piller om du har blodproppar eller rubbningar i blodets koagulationsförmåga bland föräldrar eller syskon på grund av den förhöjda propprisken.

Sök vård om du har något av följande symtom som kan vara tecken på blodpropp:
- Plötslig svullnad eller värk i vaden.
- Upprepad migränliknande huvudvärk som du inte upplevt tidigare.
- Plötsliga synstörningar eller synbortfall.
- Tryck i bröstet eller svårigheter att andas.
Informera vid alla vårdkontakter att du äter p-piller.

De vanligaste biverkningarna så där allmänt är:

- Påverkad mens. Vissa sorter ger en mycket mera regelbunden mens (vissa kan till och med säga på timmen när de kommer att få sin mens) medan andra sorter kan göra en mer eller mindre mensfri efter några månader. De flesta sorter ger ofta mellanblödningar eller droppblödningar under den första månaden, ibland längre. Vissa sorter kan minska på mängden mens eller på antalet dagar man blöder och vissa sorter kan hjälpa mot stark mensvärk.

- Påverkad hud. Vissa personen får mera finnar, pormaskar eller acne av p-pillren, en del bara under de första månaderna medan andra märker att de får bättre hy först när de slutat med en viss p-pillersort. Vissa sorter ger fetare hy tillfälligt. Andra igen märker ganska snart att p-pillren lindrat acnen eller finnarna och många unga äter p-piller för att få bättre hy och mindre finnar (även när de inte behöver graviditetsskyddet). Dock tenderar finnarna då att komma tillbaka då man slutat med just det p-pillermärket.

- Vätskeansamling i kroppen (man ”samlar vätska”). En del sorter gör i början så att en del tjejers kroppar lagrar mera vätska än förr och då kan man gå upp något kilo i vikt. Det här är också bakgrunden till myten om att p-piller skulle ge större bröst. Det är alltså bara vätska som samlats även i brösten.

- Ömmande och känsliga bröst. För vissa bara innan mensen, för andra hela tiden och för en tredje grupp inte alls.

- Humörsvängningar. För vissa kan det kännas som att de typiska PMS-symptomen (som att lättare bli deppad, arg, irriterad, håglös eller ledsen) förstärks av p-pillren – eller att de sprider ut sig över hela månaden. Alla reagerar inte, en del bara i början och andra är tvungna att byta preventivmetod eller -medel för att humörsvängningarna utvecklas till depression.

- Minskad sexlust. Igen, det här drabbar inte alls alla och det är oklart om det är en fysisk reaktion eller hänger ihop med ovanstående punkt (eftersom sexlusten styrs mest av hjärnan) eller både och. Att ha ökad sexlust när man just börjat med p-piller är vanligt med tanke på den ökade friheten, men även minskad sexlust brukar återgå till det normala efter tre månader – annars bör man nog överväga att byta preventivmedel.

Mera exempel på biverkningar är bland annat minskad/ökad hårväxt på kroppen, illamående eller magont, nässelfeber eller eksem, huvudvärk, ökat antal svampinfektioner eller candida, överkänslighetsreaktioner för något ämne i dem (obs! Många sorter innehåller laktos), diarré och viktminskning.

Vilka biverkningar just din sorts p-piller kan ge hittar du i bipacksedeln eller på nätet om du söker på namnet på p-pillret.