Användning och förvaring

Användning och förvaring

Så här använder du en kondom

Om man är osäker på hur man skall använda kondomen så finns det bruksanvisning på kondompaketet att följa.

Här kan du se bra korta instruktionsfilmer på hur man ska rulla på en kondom.

  • Före man börjar ska snoppen vara fullt eregerad, alltså ha ett ordentligt stånd. Annars kan snoppen bli hårdare igen så att kondomen eventuellt glider av eller känns obekväm.
  • Dra tillbaka förhuden helt (ifall killen inte är omskuren), rulla ut ett par centimeter av kondomen och tryck ur luften ur den lilla behållaren med tumme och pekfinger. Trä på kondomen över det bara ollonet och rulla ut kondomen hela vägen ner till roten genom att ”rulldra” ner den med handlflatan. Igen: Var också försiktig så att kondomen inte rispas av vassa naglar eller ringar. (Se säkerhet)

Om snoppen inte är omskuren är det viktigt att dra ner förhuden innan man rullar på kondomen. Det är för att kondomen ska följa penisens och förhudens rörelser, och om man inte drar tillbaka förhuden så ökar risken för att kondomen spricker på grund av friktionen. Om man har problem med att dra tillbaka förhuden, eller om det gör ont när man gör det, kan man vända sig till en preventivrådgivning eller hälsocentral så får de kolla upp det.

  • Det är viktigt att kondomen är på under hela samlaget. Håll i kondomen vid roten då du drar ut penisen efter utlösning så att kondomen inte glider av och sperma glider ut då penisen slaknar. De flesta snoppar slaknar nog rätt så snart efter utlösningen, och dessutom blir snoppen halare av sperman så att kondomen lättare slinker av.
  • Släng kondomen i soporna efter användning, om man spolar ner den riskerar man problem i avloppen. Det blir väldigt lätt både dyrt och pinsamt. Knyt gärna en knut på den så att inte sperman rinner ur den och lägg i skräpkorgar för brännbart avfall. Lägger du den i roskisen i en allmän toalett så kan du gärna linda lite WC-papper runt den – de flesta tycker nog att det är äckligt att se någons använda kondom. Ser du inten papperskorg i närheten så sätt den i fickan tillsvidare - skräpa inte ner. Att lämna använda kondomer efter sig så att andra kan se dem är inget vidare bra sätt att skryta om sitt sexliv på.

Var ska man förvara kondomen?

Det är bra att förvara kondomer så att de finns nära till hands då man skall ha sex, som i nattduksbordet eller i en lös ficka.

Kondomer skall aldrig förvaras i solen, då riskerar man att de torkar och blir sköra vilket kan leda till att de går sönder då man har sex.

Man skall inte heller förvara kondomer i plånboken eller fickor nära kroppen, som exempelvis i jeansfickorna, eftersom kondomen kan gå sönder på grund av värmen och friktionen.

Det är inte heller bra att förvara kondomer i kyla.

Loveboxen är bra för kondomförvaring då den skyddar mot solljus, kyla och är bra då man inte skall förvara kondomer i trånga fickor eller plånboken. Loveboxar kan man köpa på ställen där kondomer säljs, eller sen från internet.