Minipiller

Minipiller

Minipiller är ett piller som innehåller bara en sorts hormon, gestagen (gulkroppshormon). Det finns några olika sorters minipiller, varav en sorts minipiller förhindrar ägglossning. Du ska ta ett piller varje dag, helst så regelbundet att det sker vid samma klockslag varje dag, och utan att göra något uppehåll.

Minipillret skyddar mot graviditet på två sätt:

- Sekretet (”slemmet”) i livmoderhalsen blir segt och tjockt och svårgenomträngligt för spermierna.
- Minipillren försämrar miljön i livmodern för befruktade ägg.

- Minipiller kan ibland förhindra ägglossning.

Ägglossningen förhindras ibland av minipiller – det blir dels mycket svårare för spermierna att ta sig upp till ägget för att befrukta det och dels svårare för ett befruktat ägg att börja växa i livmodern. Är du noggrann är skyddet mot graviditet högt, nästan lika högt som med p-piller, men glömmer du ett piller minskar skyddet snabbt.

Minipiller är ett bra alternativ om man får biverkningar av östrogen. Det är också bra om man av någon anledning inte får ta kombinerade p-piller, till exempel om man är överviktig, har migrän eller ökad risk för att få blodpropp eller röker - läs mera här!

Man kan använda minipiller medan man ammar.

Minipiller kan inte användas för att skjuta upp mensen, så som man kan med kombinerade p-piller.

Biverkningar

Olika tjejer reagerar väldigt olika på minipiller. En del kan få mens oftare och under längre tid, andra kan få mindre eller ingen mens alls. I början är det vanligt att man får oregelbundna och oförutsägbara blödningar, mellanblödningar eller droppblödningar. Mensen brukar rätta till sig efter några månader. För en del tjejer försvinner mensen helt så länge man tar minipiller.

Andra biverkningar:

- huden kan bli fetare och man kan få mera finnar eller acne
- humörsvängningar
- man kan bli lite nedstämd
- minskad sexlust
- ökad aptit
- huvudvärk
- illamående.

Om biverkningarna inte slutat efter tre månader kan man överväga att byta minipillersort eller preventivmetod.