Hur slutar man med p-piller?

Hur slutar man med p-piller?

Om man vill sluta med p-piller, så brukar det vara bäst att äta klart den p-pillerkarta som man håller på med och sen inte börja med någon ny. Det är inte farligt att sluta med p-piller mitt i en karta, men risken finns att man då kan få lite oregelbundna blödningar.

Om du inte vill bli gravid så är det viktigt att börja använda något annat skydd mot graviditet om du har sex med en kille.

Det brukar variera från person till person hur snabbt mensen kommer igång efter att man slutat med p-piller. Vissa får regelbunden mens direkt medan det för andra kan ta flera månader. Vissa har inte heller naturligt en väldigt regelbunden mens och olika personer har olika lång menscykel av naturen. Oavsett om man fått mens eller inte är det viktigt att man skyddar sig med ett annat preventivmedel ifall man har sex och inte vill bli gravid.

Om man inte fått tillbaka sin mens ett halvår efter att man slutat med p-piller så ska man kontakta kommunens preventivrådgivning eller familjeplanering för att ta reda på vad det kan bero på. Vissa gånger kommer inte ägglossningen riktigt igång igen efter att man slutat med p-piller och då kan man behöva få en kort och intensiv hormonkur utskriven av en läkare för att sätta igång mensen igen. Vissa kan nog få mens, men utan att ha haft ägglossning under menstruationscykeln, så om du exempelvis försöker bli gravid men inte lyckas på ett år efter att du slutade med p-pillren så bör du kontakta preventivrådginvingen eller familjeplaneringen. Med ultraljud kan man se ifall man har, snart kommer att få eller just haft ägglossning.

Vissa kan nog bli gravida direkt efter att de slutat med p-piller. Man behöver inte vänta någon viss tid tills man försöker bli med barn och eventuella p-pillerrester i kroppen påverkar inte fostret på något vis.