När ska den användas?

När ska den användas?

När ska man använda kondom?

Så fort du tänker ha någon form av sex med någon som du inte med 200%:s säkerhet vet att inte har någon könssjukdom eller så fort du inte har ett annat fullgott skydd mot en oönskad graviditet.

Könssjukdomar smittar lättare än du tror

Så här är det: könssjukdomar smittar ganska lätt, men det knepiga med dem är att de flesta som redan smittats av en könssjukdom inte vet om att de har den! Det är inte alls alla som får synliga symptom på att de smittats, tex får inte alla blåsor av herpes eller vårtor av kondylom. Men de kan ändå smitta vidare. Dessutom kan könssjukdomar ha ganska lång inkubationstid, så att det kan gå månader sedan man smittades utan att man vet att man bär på smittan.

Idag smittar könssjukdomar dessutom lättare dels för att det blivit mera accepterat och vanligt att ha oralsex och analsex och dels för att många rakar bort sitt könshår. I de små sår som uppstår när man rakar eller rycker bort pubeshåret slipper könssjukdomarna att smitta mycket lättare. Könssjukdomar smittar genom hud- eller slemhinnekontakt, men en del kan även överföras via fingrar eller mun.

Läs mer om könssjukdomar och sexuellt överförbara infektioner här.

Det enda som skyddar är kondom (och femidom och slicklapp).

Det betyder att du borde använda kondom även vid en avsugning/slickning, vid smeksex om bådas underliv berörs och absolut och odiskutabelt vid analsex. De bakterier som finns i ändtarmen kan ge infektioner både på ollonet och i slidan och obehandlade infektioner kan ge besvär att få barn i framtiden. Bakterierna kan också ge smärtsamma urinvägsinfektioner både hos killar och tjejer.

Oönskad graviditet

Om du eller din partner inte önskar en graviditet och tjejen inte använder ett hormonellt preventivmedel, kopparspiral eller pessar så är kondom (eller femidom) ett måste! Det finns inga säkra perioder under menstruationscykeln (hur många myter som än påstår det) och det hjälper inte alls att dra ut snoppen ur slidan innan killen får utlösning. Ett avbrutet samlag räknas ändå som oskyddat sex, eftersom det kommer en droppe eller två innehållande tusentals spermier ur ollonet någon gång mellan att han först får stånd och att han får orgasm. Det enda som hindar denna droppe är att rulla på kondomen innan snoppen ens kommer i närheten av slidan.

Tycker du det känns pinsamt att säga åt partnern att du vill använda kondom? RFSU har samlat ihop en massa bra repliker!