Väldigt viktigt att veta!

Väldigt viktigt att veta!

  • Då man trär på kondomen skall man vara försiktig så att inte naglar eller tänder river hål på kondomen.
  • Om kondomen spricker kan man köpa akut p-piller, så kallade ”dagen efter piller”, från apoteket som hjälper till att förhindra att en graviditet uppstår. Läs mer om akut-p-piller här!
  • Man kan inte återanvända en kondom, utan man måste använda en ny varje gång man har sex. Man ska också byta kondom mellan varje utlösning samt vara försiktig när man byter att inte få sperma från förra utlösningen på utsidan av den nya kondomen. Sperma får man bort från händerna och snoppen med vanlig tvål och vatten.
  • Man skall inte heller använda dubbla kondomer, friktionen mellan kondomerna gör att de kan spricka lättare.
  • Välj rätt storlek: Här finns bra beskrivningar på vad du behöver tänka på när du ska använda kondom. Och här finns en ”kondommaskin” som hjälper dig att hitta rätt sorts kondom för dig.
  • Analsex: Om man har analsex är det viktigt att använda kondom eftersom bakterier från tarmen kan orsaka stora problem. Bakterier från tarmen som kommer in i slidan kan göra så att flickan får en infektion i slidan, vilket är både smärtsamt och farligt för henne. Obehandlade infektioner kan i värsta fall leda till problem med att bli med barn i framtiden eller barnlöshet. Bakterier från tarmen som kommer in i ollonets urinöppning kan också orsaka urinvägsinfektion hos killar och den är känd för att vara väldigt smärtsam. Om man har analsex och vaginalsex under samma tillfälle, är det viktigt att man byter kondom eftersom bakterier från tarmen alltså inte får komma in i vaginan. Det gäller även fingrar och händer, rör man vid någons analöppning ska man inte röra vid slidan eller ollonet innan man tvättat händerna med tvål och vatten. Obs! Analsex är på inget vis någon obligatorisk del av sexlivet och långt ifrån alla njuter av det (enligt uppgift bara 8% av tjejerna). Många upplever det som smärtsamt och/eller obehagligt och därför kräver analsex alltid bådas medgivande och vilja. Man måste dessutom komma ihåg att vara ytterst försiktig eftersom ändtarmen inte alls är tänkt för sex på samma sätt som slidan (ingen naturlig lubrikation, inte alls samma elastisitet). Eftersom ändtarmens ringmuskel är viljestyrd kan man inte tvinga in något igenom den utan att skada den. En skadad ringmuskel håller inte tätt om avföringen.
  • ”Glidet”: Kondomerna är behandlade med glidmedel på utsidan, men känns det ändå torrt i slidan kan man lägga lite extra glidmedel på toppen av kondomen. Då man använder glidmedel skall man använda ett godkänt glidmedel från exempelvis livsmedelsaffärer eller apoteket. Man skall alltså inte experimentera med egna alternativ, då riskerar man att fett eller olja kan skada kondomen och den kan gå sönder lättare. Vaselin skall man till exempel inte använda som glidmedel, det kan göra kondomen skör och risken finns att den spricker. Det är också viktigt att använda ordentligt med glidmedel vid analsex, eftersom ändtarmsöppningen inte producerar något eget glidmedel och egentligen inte är konstruerad för sex. Man skall också vara väldigt försiktig, så att man inte skadar sin partner, exempelvis ringmuskeln kan bli uttöjd så att man inte kan hålla tätt.
  • De flesta kondomer består av latex, ett material som löses upp av fett. Använd INTE babyolja, bodylotion, olivolja eller något annat med fett i tillsammans med kondomer. Ett oljebaserat glidmedel (som barnolja) löser alltså upp och försvagar kondomen vilket gör att den lättare kan gå sönder. Därför bör man helt riktigt använda vattenbaserat glidmedel tillsammans med kondom. Ett annat alternativ är silikonbaserade glidmedel, som är lite dyrare men har bättre glid och är räcker längre än både vatten- och oljebaserade glidmedel. Om man använder en plastkondom (Pasante Unique, Zenith eller Avanti) går det bra med oljebaserade glidmedel.
  • Latexallergi. Symtom på latexallergi kan vara utslag, eksem men också sådant som snuva och astmaliknande besvär. Framförallt verkar det klia mycket på de berörda områdena. Men allt kliande behöver inte vara latexallergi – speciellt som endast 5% har latexallergi – utan det kan även vara frågan om överkänslighet mot något ämne i glidmedlet (eller en könssjukdom, svampinfektion eller att slemhinnorna ”överansträngts”). Ungefär fem procent lär alltså vara allergiska mot latex. Du kan få hjälp med testning via din hälsovårdscentral eller preventivrådgivning. Det finns latexfria kondomer att testa vid misstänkt allergi, kondomer gjorda av plast. De är inte lika åtsittande och följbara som latexkondomer, men de är å andra sidan starkare och leder värme bättre, vilket gör att det kan ”kännas” mera. RFSUs variant heter Naked, Avanti har också en plastkondom, men det finns också andra märken som du kan hitta på nätet. Tyvärr är dessa två lite dyrare än vanliga kondomer.