P-plåster

P-plåster

Vad?

P-plåster är ett slags kombinerat hormonellt preventivmedel, vilket betyder att de innehåller både östrogen och gestagen (gulkroppshormon). Skyddet mot graviditet baserar sig på att p-plåstret förhindrar ägglossningen. Fördelar med p-plåster är att den frigör hormoner kontinuerligt till blodomloppet, vilket gör att mensblödningarnas mängd minskar och mensvärken lättar. När hormonerna upptas direkt i blodomloppet, behöver man inte heller oroa sig för att skyddet mot graviditet skulle vara nedsatt om man råkar få magsjuka eller diarré. P-plåstret skyddar dock inte för könssjukdomar.

Hur använder man det?

P-plåstret är ett preventivmedel, till storleken är den 4,5 cm x 4,5 cm, tunn och hudfärgad. Den fästs på ren, torr, hel och hårlös hud – oftast på skinkan, nedre delen av magen, övre armen eller skulderbladen. Plåstret får inte fästas på bröstområdet. P-plåstret skall heller inte fästas på sådana ställen där man använder spända kläder som kan rispa den. Huden plåstret fästs på får inte vara irriterad, ha sår, vara inflammerad och man får inte använda hudkrämer, smink, puder eller annat dyl. som kunde försämra plåstrets klister på huden. I de flesta fall hålls plåstret bra på plats och den kan också användas i bastu, när man svettas och går i dusch. När man sätter fast plåstret, skall man trycka den hårt mot huden i ungefär en halv minut, så att den sitter ordentligt fast.

P-plåstret skall sättas fast på mensens första dag. Om den tas i bruk först under menscykelns 2-5 dag, måste man använda extra skydd (kondom) under en veckas tid för att säkert vara skyddad mot graviditet. Detta gäller dock bara den första gången man använder p-plåster – i fortsättningen behövs inget extra skydd om man använder plåstret enligt anvisningarna.

P-plåstret byts ut mot ett nytt en gång i veckan, samma veckodag, under tre veckor, och varje plåster fästs på ett annat ställe än det tidigare (man kan dock fästa det på samma kroppsdel). Det spelar ingen roll vilken tid man byter plåstret, bara bytet sker på samma veckodag. Efter den tredje veckan har man en plåsterfri pausvecka då man får en mensaktig blödning. Pausveckan får aldrig vara längre än 7 plåsterfria dagar, eftersom skyddet mot graviditeter isåfall blir nedsatt. Man får heller inte sluta använda plåster mitt i, även om man inte hade samlag under denna tid.

Om p-plåstret av någon orsak skulle lossna delvis eller helt innan det är dags att byta till ett nytt och om det dessutom inte fastnar på nytt, kan skyddet mot graviditet ha blivit nedsatt. Om plåstret varit borta i under ett dygn, kan du byta det till ett nytt. Då behöver du inte använda extra skydd eller ändra på veckodagen du byter plåster. Om p-plåstret varit borta i över 24 timmar, skall du byta det mot ett nytt och börja perioden från början. Den nya dagen kommer i fortsättningen att vara den veckodagen du byter plåstret och du skall dessutom använda extra skydd (kondom) under den följande veckan. Också pausveckan flyttas alltså då framåt.

Att flytta mensen med p-plåster

Man kan flytta mensen med hjälp av p-plåster, precis som med tex p-piller. Om du vill flytta din mens tex på grund av en resa, skall du inte ha en pausvecka efter tre veckor, utan du fortsätter med att sätta fast ett nytt plåster genast efter tre veckor. När du använt plåster i 6 veckor, tar du en pausvecka då du får en mensaktig blödning. Ibland kan det förekomma droppblödningar, men det är normalt och inget man behöver oroa sig för. Efter pausveckan fortsätter du använda p-plåstren normalt.

Att tänka på

Biverkningarna för p-plåster är samma som för andra kombinerade hormonella preventivmedel – bl.a. illamående, huvudvärk, ömma bröst och droppblödningar under de första månaderna är vanliga. Blödningsstörningar är vanligt och de brukar oftast försvinna inom några månader. Om de inte slutar, lönar det sig kanske att överväga något annat preventivmedel och ta kontakt med preventivrådgivningen. P-plåstret kan eventuellt också irritera hudområderna den sitter på.

För att kunna börja använda p-plåster behöver man ett recept av läkaren/barnmorskan/hälsovårdaren vid preventivrådgivningen. Ett p-plåster paket (3 st) kostar ungefär 15€. Plåstren bör förvaras omsorgsfullt, de får inte utsättas för ljus eller fukt. Plåstren får inte heller frysa, eftersom det kan försämra deras effekt.

När p-plåstren används rätt, är deras skydd mot graviditet högt, t.o.m. 99%.

För mycket överviktiga kvinnor är skyddet nödvändigtvis inte lika pålitligt. P-plåster rekommenderas inte för ammande eller gravida kvinnor. Om du märker att du blivit gravid trots att du använder p-plåster, bör du sluta använda dem genast.