Varifrån och pris?

Varifrån och pris?

Kondomer finns att köpa i de flesta finländska livsmedelsbutiker, på apotek och kan också beställas via internet. Du kan köpa dem i kiosker, på bensinstationer, i stora varuhus, i vissa eko-shoppar och dessutom ibland styckevis på krogars och restaurangers toaletter.

Det finns många olika slags kondomer att välja mellan, till exempel olika färgade kondomer, knottriga kondomer och kondomer med smak. Det viktiga är här att kondomen används på rätt sätt så man kan njuta av att ha säkert sex, gör man det så är det fritt fram att välja hurdan kondom man vill enligt eget tycke och smak.

Vill man ha ett bredare utbud, tex är ute efter kondomer för rätt små snoppar eller ovanligt stora snoppar, med en viss smak eller till och med självlysande kondomer, så hittar man det bästa urvalet via större webbshoppar för kondomer och andra sexrelaterade produkter. Tex har vi också här i Österbotten en importör av kvalitetskondomer, pasante.fi.

Är det bråttom, så kan man dessutom be att få låna en av kompisen (som kanske har en i handväskan eller i bilens handskfack). Men ha aldrig sex utan kondom eller annat skydd!

Det sex har inte existerat ännu som inte tål att väntas på tills man är bättre förberedd - och det vet alla med lite gråa hjärnceller.

De flesta, både killar och tjejer, tycker att det känns pinsamt i början att köpa kondomer. Men dels blir det lättare och mindre pinsamt med tiden och dels hör det ju till ansvaret för sexlivet. Är man faktiskt mogen för att ha sex, ja då ska man också vara mogen nog att se till att skydda sig och partnern också – och alltså våga köpa kondomer. Köper man kondomer på exempelvis apoteket, så beter sig nog personalen där både diskret och sakligt – de säljer kondomer där dagarna i ände och vill inte heller skaffa sig ett rykte om att behandla kunderna oproffsigt.

pasante regular folieDet finns ingen egentlig åldersgräns på kondomer. Vem som helst kan köpa – men riktigt unga ska nog inte använda dem tillsammans med en partner, eftersom sex i för ung ålder är skadligt både psykiskt och oftast också psykiskt. Enligt Finlands lag ska man egentligen inte ha sex förrän man fyllt 16 år, men den lagen finns till för att skydda unga från att bli utnyttjade sexuellt av äldre och för att inte göra något som kan skada dem själva. Köper man kondomer från en webbshop kan det hända att de har 16- eller 18-års åldersgräns på andra produkter i sitt utbud och därför kräver att man är 16 eller 18 för att få köpa från deras butik.

Vad kondomerna kostar varierar lite från märke till märke och från sort till sort, samt hur stor förpackning man köper. I medeltal kostar en kondom cirka 1 – 1,50 euro (kondomer av latex under 1 euro och latexfria kondomer strax över 1 euro), men säljs oftast minst i 3-pack. Speciellt i webbshoppar kan man köpa större förpackningar med till exempel 72 eller 144 kondomer i i. Mera specialiserade kondomer, till exempel självlysande, supertunna, med colasmak eller extra ribbade, kan kosta lite mera.

Här kan du se ett urval av kondomer samt priser hos pasante.fi, som samarbetar med Decibel genom att svara på kondom-, slicklapps- och glidmedelsrelaterade frågor.