könssjukdomar

25.06.2010
kan man få könssjukdom om båda partern aldrig haft sex utan kondom och om båda är fria från sjukdomar? svara!
25.11.2011

Hej!

För det första: duktigt att ni alltid använt kondom! Därför är risken väldigt, väldigt liten att någon av er skulle ha smittats av någon könssjukkdom! Då ska man nog ha ofantlig otur i så fall, om man aldrig haft oskyddad sex och båda har konstaterats (testats) vara fria från könssjukdomar. För förutom via oskyddat sex, så kan vissa könssjukdomar smitta via munsex genom mun och fingrar och man ska även vara lite försiktigt med att tex låna andras handdukar och liknande.

Men nä, jag skulle nog tro att ni är säkra. Visst finns det även en minimal chans att något smittar "utanför" kondomen - den skyddar ju faktiskt bara ner till roten på penis, men den är ändå det absolut bästa skydd vi har att använda. Dessutom finns det egentligen bara ett sätt att säkert veta att man inte har några könssjukdomar och det är att gå och testa sig (enklast att ringa till HVC och be att få en remiss till deras laboratorie eller fråga hur de brukar göra vid just det HVC). För ett flertal av sjukdomarna kan ligga latenta, vilande, alltså att man inte har några som helst symptom, men ändå bär viruset med sig i kroppen. Så bara för att någon ser frisk ut behöver han/hon inte vara det. Men som sagt, det bästa skyddet är kondom.

Fortsätt Be Safe ni bara!
Hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag lägger frågan i hemliga rutan
Läs mera

Hej har haft oskyddat oralsex med en tjej och undrar var man kan testa sig för könssjukdomar. Går det att testa sig för könssjukdomar i Jakobstad eller Nykarleby?
Läs mera

Hej

Kan någon annan än hvc:s hälsovårdare ge hpv vaccin?
Läs mera

.

Vem kan ge hpv vaccin i vuxen ålder?
Läs mera