Gravid och allt där omkring

Gravid och allt där omkring

Sidan i korthet: För att en tjej ska bli gravid så måste en spermie från killen nå fram till tjejens äggcell och befrukta den. Befruktningen kan endast ske under den tid som tjejen har ägglossning. Eftersom menscykeln kan variera ganska mycket för en och samma tjej, speciellt under tonåren, så finns ingen tid under menscykeln när man kan ha oskyddat sex utan risk för att bli gravid. Alla sätt som en spermie kan komma tillräckligt långt in i slidan för att kunna simma vidare fram till ägget kan göra tjejen gravid.

Hjälp! Jag kanske är gravid!!!

Vi skriver här hur tjejen ska veta och göra, men det här kan även läsas av tex en kille som haft sex med en tjej och är orolig att hon kan ha blivit gravid. På de här sidorna kan du läsa om:

1. Hur blir man gravid?
2. De här sätten kan man inte bli gravid genom

OK, vi säger att du som tjej befinner dig i den situationen att du misstänker att du är gravid. För det första ska vi reda ut HUR du kan ha blivit gravid.

1. Hur blir man gravid?

De flesta har, den dag de misstänker att de är gravida, förhoppningsvis redan gått igenom det här på biologilektionen eller i sexualundervisningen i skolan. Men vi repeterar. För att en tjej ska bli gravid så måste en (bara en endaste en räcker) spermie från killen nå fram till tjejens äggcell och befrukta den. Befruktningen kan endast ske under den tid som tjejen har ägglossning. Ägglossningen, eller den tid då ägget finns i äggledarna eller i livmodern och kan bli befruktat, så är ungefär ett dygn långt. Det här dygnet infaller ungefär mitt emellan två menstruationer, alltså i mitten av menscykeln. Alla tjejer har lite olika lång menscykel, medeltalet är 28 dagar (och då skulle ägglossningen inträffa ungefär vid dag 14). Men eftersom menscykeln kan variera ganska mycket för en och samma tjej, speciellt under tonåren, eller försenas av tex stress och oro, så kan man inte vara säker på när man har ägglossning. Därför finns det inga ”säkra perioder”, det finns ingen tid under menscykeln när man kan ha oskyddat sex utan risk för att bli gravid.

Ägget kan alltså bli befruktat under det där ena dygnet. MEN eftersom en spermie kan leva upp till fem dygn, så kan tjejen bli gravid under en ganska lång tid varje månad. Det behövs bara en endaste spermie och i en spermasats från en killes utlösning (orgasm) finns det miljontals. Dessutom kommer det en liten ”för-sats” långt före det går för killen, en klar droppe från öppningen i ollonet. I den här försatsen, som är till för att liksom rensa röret före och fungera som glidmedel, kan det finnas några tiotusentals spermier och de här kan också befrukta ägget. Därför hjälper det inte att dra ur snoppen ur slidan innan killen får utlösning, för man kan inte veta när försatsen har kommit. Avbrutet samlag funkar inte och är därför inte heller någon garanti för att inte göra tjejen gravid. Så om tex kondomen gått sönder men killen inte kommit (fått utlösning), så finns det en pytteliten chans ändå att spermier sluppit in i slidan.

Alla sätt som en spermie kan komma tillräckligt långt in i slidan för att kunna simma vidare fram till ägget kan göra tjejen gravid. Det spelar absolut ingen roll ifall tjejen fått orgasm eller inte, ifall det är första gången hon har sex eller om killen ännu inte hunnit börja få utlösningar, hon kan ändå bli gravid.

För mera info, kolla vårt vlogginlägg .