Kuukautiset

Kuukautiset

Suomessa tyttöjen kuukautiset alkavat keskimäärin 13-vuoden iässä. Osalla alkaa jo ennen sitä ja toisilla myöhemmin, myöhemmin tai aikaisemmin, kummassakaan ei ole mitään väärää. Se, milloin kuukautiset alkavat johtuvat geneettisistä tekijöistä ja ympäristöstä. Jos treenaa paljon, voi kuukautisten alkaminen siirtyä.

Joka kuukausi, noin 10-14 päivää ennen kuukautisia, pieni munasolu irtoaa munasarjasta ja siirtyy munanjohtimeen. Tätä kutsutaan ovulaatioksi. Munasolu vaeltaa noin neljän päivän ajan munanjohtimesta kohtuun. Jos ovulaation aikana harrastaa suojaamatonta seksiä ja siittiö pojan spermasta ui koko matkan emättimen läpi kohdun sisään ja juuri silloin törmää munasoluun, hedelmöittyy munasolu ja tyttö tulee raskaaksi. Kohtu on valmistautunut vastaanottamaan hedelmöittyneen munasolun, siksi limakalvo on tullut paksummaksi ja verekkäämmäksi pystyäkseen ravita hedelmöittynyttä munasolua. Mutta useimmiten hedelmöittynyttä munasolua ei tule, eikä kohdulla silloin ole käyttöä tälle limakalvolle. Silloin limakalvo hajoaa ja alkaa muutaman päivän pituinen vuoto, eli menstruaatio (menkat, kuukautiset).

Kuukautisten välistä jaksoa kutsutaan kuukautiskierroksi. Kuukautiskierron keskipituus on yleensä 28 päivää, mutta se voi heittää usealla päivällä ja kuukautiset voivat myöskin olla hyvin epäsäännölliset, varsinkin murrosiässä. Kuukautiset voivat olla myöhässä, jos esimerkiksi on ollut stressaantunut pidemmän aikaa, urheilee todella paljon, sairastaa syömishäiriötä, on liian laiha tai jos on muita sairauksia. Tämä on kuitenkin suhteellisen epätavallista.

Menkkojen määrä ja pituus vaihtelee eri naisten välillä – mutta määrä on suunnilleen puolesta desilitrasta desilitraan verta ja siinä on mukana vähän limakalvojen limaa. Tuo määrä hajaantuu monelle päivälle ja moneen siteeseen/tamponiin/kuukautiskuppiin, mutta kerralla sitä voi tulla enemmän tai vähemmän. Jos kuukautiset ovat runsaat, esim. kuukautisten alkupuolella, vaihda usein kuukautissuojaa (sidettä, tamponia tai tyhjennä kuukautiskuppi). Niin runsaat kuukautiset, että siitä aiheutuisi raudanpuutos (anemia) eivät ole yleisiä, mutta niitäkin esiintyy.

Osalla tytöistä on kuukautiset vain muutaman päivän ajan, toisilla voi taas olla jopa seitsemän päivän kuukautiset. Jos sinulla on pitkät ja runsaat kuukautiset, voi esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen kannattaa. Sen positiivinen sivuvaikutus on kuukautisten lyheneminen, säännöllistyminen ja määrän pieneminen. Osa tytöistä, jotka käyttävät e-pillereitä voivat tietää tunnilleen milloin tulevat saamaan kuukautisensa.

Kuukautisten aikana tulee peseytyä normaalisti, korkeintaan kerran päivässä.

21.09.2018

Kuukautiskierron aikana kohdun limakalvot paksuuntuvat hedelmöittyneen munasolun vastaanottamiseksi. Jos kuitenkaan hedelmöitystä ei tapahdu, kohdun on päästävä eroon verestä ja limakalvoista. Toisin ...
Lue lisää

21.09.2018

Kuukautisia edeltävä oireyhtymä, eli premenstruaalioireyhtymä (PMS), tarkoittaa ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita, jotka haittaavat tavallista elämää. Noin puolet tytöistä kä...
Lue lisää

21.09.2018

On makuasia minkälaisen kuukautissuojan valitset, sillä niitä on paljon erilaisia. On siteitä, tampooneja, pikkuhousunsuojia ja kuukautiskuppeja, ja kaikissa on hyvät ja huonot puolensa. Pikkuhousunsu...
Lue lisää