Kuukautisuojat

21.09.2018

On makuasia minkälaisen kuukautissuojan valitset.  On olemassa paljon erilaisia kuukautissuojia on siteitä, tampooneja, pikkuhousunsuojia ja kuukautiskuppeja, kaikissa niissä on hyviä ja huonoja puolia.

Pikkuhousunsuoja

Pikkuhousunsuojia käytetään silloin kun vuoto on vähäistä. Esim.kuukautisten lopussa kun ei enää vuoda niin paljon, tai silloin kun varsinaiset kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. Pikkuhousunsuojia ei kuitenkaan tule käyttää koko ajan  pikuhousunsuojat kuivaavat limakalvoja ja emätin alkaa tuottamaan enemmän kosteutta. Pikkuhousunsuojat nostavat lämpötilan määrää alapäässä ja tämä voi lisätä haitallisten bakteerien määrää.

Siteet

Siteet ovat helppokäyttöisiä ja niitä voidaan säätää verenvuodon mukaan. Side on vaihdettava riittävän usein, jotta optimaalinen imukyky olisi riittävä. Siteiden haittapuoleva on se, että ne nostavat lämpötilaa ja kosteustilaa alapäässä ja ärsyttää limakalvoja.

Tampoonit

Tampooneja käytetään esim. uidessa tai treenatessa, tai jos ei tykkää käyttää siteitä. Tampoonit toimivat parhaiten päivinä jolloin vuoto on runsasta. Tampooni tulee vaihtaa riittävän usein, että imukyky on riittävä, eikätkä vahingoittavat bakteerit ala kasvamaan. Jos tampoonia ei käytä oikein voi pahimmassa tapauksessa johtaa vakavaan tilaan, se on hyvin harvinaista, mutta mahdollista. Sitä kutsutaan ”tampoonisairaudeksi” tai TSS, Toxic Shock Syndrome. Sen voi saada jos tampoonia ei vaihda riittävän usein (tampoonin kanssa ei koskaan tule nukkua yön yli)

Tampoonin käyttö voi vaatia jonkin verran harjoitusta tamponin saamiseksin suoraan emättimeen. Jos tampooni on oikeassa paikassa, sitä ei tunne ollenkaan. Jos haluaa voi laittaa hieman vaseliinia (tai jotain rasvaa) tampoonin kärkeen, se auttaa ja antaa tampoonille liukastetta ja se menee helpommin paikoilleen. Helpoin tapa asentaa tampooni on istuen vessanpytyllä tai seisoa niin että toinen jalka on esim.pöntön päällä. Kaikkien sukuelimet ovat erilaisia, tampoonia ei ole mikään pakko käyttää jos niin ei halua. Tamponien haitta on se, että ne helposti ärsyttävät herkän emättimen limakalvoja.

Tampooni ovat hyvin imutehokas, tampooni, joka on vielä liian kuiva, poistaminen saattaa olla kivuliasta. Tampooneja on myös erikokoisia, isompaa ja pienempää vuotoa varten.

Kuukautiskuppi

Kuukutiskuppi on oikeastaan melko vanha kuukautissuoja, mutta sen suosio on kasvanut vasta viime vuosina. Kuukautiskuppi  on kellon muotoinen  pieni kuppi  ja se ei ole tulitikkuaskia suurempi. Se on valmistettu kumista, lateksista tai silikonista. Kuukautiskuppiin vuotaa emättimen kuukautisveri ja kuppi estää sivuvuodot.

Kuppi taitellaan ja siitä pidetään kiinni niin alhaalta kuppiosaa kuin mahdollista ja asetetaan se emättimeen ohjaten sitä ylös- ja taaksepäin. Kupin avautumisen varmistamiseksi kuppia voi varovasti pyöräyttää akselinsa ympäri, tai vetää sitä hieman alaspäin nipukasta tai kupin pohjasta. Avautumisen voi tarkistaa pyöräyttämällä sormeaan kupin ympäri emättimessä. Kupin kuuluisi olla asettuneena emättimen alaosaan, muttei niin alas, että nipukka tuntuu epämukavalta. Kuppi voi nousta emättimessä ylöspäin käytön aikana, mikä on normaalia.

Kuppi pysyy paikoillaan emättimen seinämän ja kupin reunojen muodostaman pienen alipaineen ja emättimen lihasten avulla. Jos kuppi tuntuu vajoavan alaspäin, kannattaa tarkistaa että kuppi on asetettu oikein ja että alipaine todella muodostuu.

 Kuukautiskuppia käytetään emättimen sisällä. Se ei ole huokoinen, imukykyinen eikä kuitupintainen, joten se ei naarmuta tai kuivata emättimen seinämiä, häiritse emättimen luontaista itsepuhdistustoimintaa, ei ole hankala poistaa kuukautisten niukkavuotoisenkaan vaiheen aikana eikä jätä kuitua tai nukkaa jälkeensä. Kuukautiskuppia voidaan käyttää missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa, joten sen käyttöä voi harjoitella ja sitä voi käyttää ennen kuukautisten alkamista.

Kuppi voidaan jättää paikalleen jopa 12 tunniksi ennen tyhjennystä, joten se täytyy tyhjentää useimmiten kahdesta kolmeen kertaa vuorokaudessa. Kupissa on pieni tappi alareunassa, josta voit ottaa kiinni kun vedät sen ulos. Kuukautiskupin paikalleen asettaminen vaatii jonkun verran harjoittelua, erityisesti jos käyttäjä ei ole jo ennestään tottunut tamponeiden käyttöön tai on neitsyt. Vesipohjaista liukastetta voidaan käyttää, mutta jotkut liukasteet voivat vahingoittaa kupin materiaalia. Kuukautiskupin kanssa ei tule nukkua yötä. Se on uudelleenkäytettävä edullinen ja ekologinen, se voi kestää oikein käytettynä ja hoidettuna useita vuosia.

Teksti: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Käännös: Ungdomsinformatören Hannele Pelli

Back