Kuukautisuojat

21.09.2018

On makuasia minkälaisen kuukautissuojan valitset, sillä niitä on paljon erilaisia. On siteitä, tampooneja, pikkuhousunsuojia ja kuukautiskuppeja, ja kaikissa on hyvät ja huonot puolensa.

Pikkuhousunsuoja

Pikkuhousunsuojia käytetään silloin kun vuoto on vähäistä. Esimerkiksi kuukautisten loppupuolella kun ei enää vuoda niin paljon, tai silloin kun varsinaiset kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. Pikkuhousunsuojia ei kuitenkaan tule käyttää koko ajan, sillä ne kuivattavat limakalvoja jolloin emätin alkaa tuottamaan enemmän kosteutta. Pikkuhousunsuojat nostavat lämpötilan määrää alapäässä ja tämä voi lisätä haitallisten bakteerien ja tulehdusten riskiä.

Siteet

Siteet ovat helppokäyttöisiä ja niitä löytyy montaa erilaista, joten voit käyttää sopivaa sidettä verenvuodon määrän mukaan. Side on vaihdettava riittävän usein, jotta optimaalinen imukyky olisi riittävä. Siteiden haittapuoli on se, että ne nostavat lämpötilaa ja kosteustilaa alapäässä ja voivat ärsyttää limakalvoja.

Tampoonit

Tampooneja käytetään esim. uidessa tai treenatessa, tai jos ei tykkää käyttää siteitä. Tampoonit toimivat parhaiten päivinä jolloin vuoto on runsasta. Tampooni tulee vaihtaa riittävän usein, että imukyky on riittävä, eivätkä vahingoittavat bakteerit ala kasvamaan. Jos tampoonia ei käytä oikein voi se pahimmassa tapauksessa johtaa vakavaan tilaan, mikä on hyvin harvinaista, mutta mahdollista. Sitä kutsutaan ”tampoonisairaudeksi” tai TSS, Toxic Shock Syndrome. Sen voi saada jos tampoonia ei vaihda riittävän usein (tampoonin kanssa ei koskaan tule nukkua yön yli).

Tampoonin käyttö voi vaatia jonkin verran harjoittelua, jotta tampoonin saa suoraan emättimeen. Jos tampooni on oikeassa paikassa, sitä ei tunne ollenkaan. Halutessaan voi laittaa hieman vaseliinia (tai jotain rasvaa) tampoonin kärkeen, joka antaa tampoonille liukastetta ja auttaa sen paikallesaamisessa. Helpoin tapa asettaa tampooni on istuen vessanpytyllä tai seisoa niin että toinen jalka on esimerkiksi pöntön päällä. Kaikkien sukuelimet ovat erilaisia, eikä tampoonia ole mikään pakko käyttää jos niin ei halua. Tampoonien haitta on se, että ne helposti ärsyttävät herkän emättimen limakalvoja.

Tampooni on hyvin imutehokas. Mutta tampooni, joka on vielä liian kuiva, voi olla kivuliasta poistaa, sitä ei kuitenkaan tarvitse pelästyä. Tampooneja on myös erikokoisia, isompaa ja pienempää vuotoa varten.

Kuukautiskuppi

Kuukautiskuppi on oikeastaan melko vanha kuukautissuoja, mutta sen suosio on kasvanut vasta viime vuosina. Kuukautiskuppi on kellon muotoinen pieni kuppi, joka ei ole tulitikkuaskia suurempi. Se valmistetaan kumista, lateksista tai silikonista. Oikein asetettuna kuukautisveri vuotaa suoraan kuukautiskuppiin, joka näin ollen estää sivuvuodot.

Kuppi taitellaan ja siitä pidetään kiinni niin alhaalta kuppiosaa kuin mahdollista ja asetetaan emättimeen ohjaten sitä ylös- ja taaksepäin. Kupin avautumisen varmistamiseksi kuppia voi varovasti pyöräyttää akselinsa ympäri, tai vetää sitä hieman alaspäin nipukasta tai kupin pohjasta. Avautumisen voi tarkistaa pyöräyttämällä sormeaan kupin ympäri emättimessä. Kupin kuuluisi olla asettuneena emättimen alaosaan, muttei niin alas, että nipukka tuntuu epämukavalta. Kuppi voi nousta emättimessä ylöspäin käytön aikana, mikä on normaalia.

Kuppi pysyy paikoillaan emättimen seinämän ja kupin reunojen muodostaman pienen alipaineen ja emättimen lihasten avulla. Jos kuppi tuntuu vajoavan alaspäin, kannattaa tarkistaa että kuppi on asetettu oikein ja että alipaine todella muodostuu.

Kuukautiskuppia käytetään emättimen sisällä. Se ei ole huokoinen, imukykyinen eikä kuitupintainen, joten se ei naarmuta tai kuivata emättimen seinämiä, häiritse emättimen luontaista itsepuhdistustoimintaa, ei ole hankala poistaa kuukautisten niukkavuotoisenkaan vaiheen aikana eikä jätä kuitua tai nukkaa jälkeensä. Kuukautiskuppia voidaan käyttää missä vaiheessa kuukautiskiertoa tahansa, joten sen käyttöä voi harjoitella ja sitä voi käyttää ennen kuukautisten alkamista.

Kuppi voidaan jättää paikalleen jopa 12 tunniksi ennen tyhjennystä, joten se täytyy tyhjentää useimmiten kahdesta kolmeen kertaa vuorokaudessa. Kupissa on pieni tappi alareunassa, josta voit ottaa kiinni kun vedät sen ulos. Kuukautiskupin paikalleen asettaminen vaatii jonkun verran harjoittelua, erityisesti jos käyttäjä ei ole jo ennestään tottunut tamponeiden käyttöön tai on neitsyt. Vesipohjaista liukastetta voidaan käyttää, mutta jotkut liukasteet voivat vahingoittaa kupin materiaalia. Kuukautiskupin kanssa ei tule nukkua yötä. Se on uudelleenkäytettävä edullinen ja ekologinen, ja voi kestää oikein käytettynä ja hoidettuna useita vuosia.

Teksti: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Käännös: Ungdomsinformatören Hannele Pelli

Back