Mensskydd

21.09.2018

Vilket mensskydd man väljer att använda är en smaksak. Bindor, tamponger, trosskydd och menskoppar har alla olika för- och nackdelar.

Trosskydd

Trosskydd kan användas under de dagar då man inte blöder så mycket. T.ex. i början eller slutet av mensen, eller om man inte har så rikliga menstruationer. Men man skall undvika att använda trosskydd hela tiden (då man ”bara” har flytningar) eftersom de torkar ut slemhinnorna och då gör att slidan måste kompensera och producera ännu mer fukt. Trosskydden gör även att temperaturen och luftfuktigheten höjs i underlivet vilket kan öka mängden skadliga bakterier.

Bindor

Bindor är lätta att använda och kan anpassas enligt hur mycket man blöder. Bindan bör bytas tillräckligt ofta för att ha optimal uppsugningsförmåga. Nackdelen med bindor är att de gör att temperaturen och luftfuktigheten höjs, vilket kan irritera huden och slemhinnorna i underlivet.

Tamponger

Tamponger kan användas om man t.ex. simmar eller tränar, eller om man helt enkelt inte tycker om att använda binda. Bäst funkar tamponger under de dagar då man blöder som mest. Tampongen måste bytas tillräckligt ofta för att ha optimal uppsugningsförmåga och för att inte bakterietillväxten skall bli för stor. Det är mycket ovanligt, men i värsta fall kan det leda till ett allvarligt tillstånd som kallas ”tampongsjukan” eller TSS, Toxic Shock Syndrome om man låter en tampong sitta kvar för länge. Man skall därför inte sova med tampong.

Det kan kräva lite övning att få in en tampong och få den att sitta rätt i slidan. Om tampongen är rätt placerad så känns den inte. Ibland kan det hjälpa om man sätter lite vaselin på toppen av tampongen för att den skall vara lättare att föra in. Lättast är det att få in en tampong sittande på toaletten eller så att man står med ena benet på golvet och det andra t.ex. på toalettsitsen. Ha tålamod, och ge inte upp även om det inte skulle lyckas på första försöket. Alla tjejers underliv är lite olika och man måste inte använda tampong om man inte vill.

Nackdelen med tamponger är att de lätt irriterar slemhinnorna i slidan eftersom de torkar ut sin omgivning väldigt effektivt. Tamponger kan även vara svåra att få ut om de inte är riktigt fyllda. Att ta ut en tampong som ännu är ”för torr” kan vara ganska smärtsamt.

Menskopp

Menskoppen är egentligen ett ganska gammalt mensskydd, men det är nu på senare tid som den har blivit mer populär. Den ser ut som en liten kopp, klockformad och lite större än en tändsticksask, som är gjord av silikon, latex eller gummi. Menskoppen fångar upp mensblodet inne i slidan och hindrar läckage. Den har en liten tapp längst ner, som man tar tag i när man ska dra ut den. Menskoppen för man in en bit in i slidan (så längt så att den inte känns när man rör sig, på samma sätt som tampong men ännu lite längre) genom att vika den och då vecklas den ut där och hålls kvar med hjälp av både vakuum och musklerna. Menskoppen kan användas om och om igen vilket gör den både ekologiskt och ekonomiskt hållbar. En menskopp kan köpas på t.ex. apoteket, i hälsokostaffärer eller på nätet.

Det viktigaste då man använder en menskopp är att man rengör koppen noggrant mellan användningarna. Då mensen börjar så kokar man koppen i vatten för att sterilisera den, sen är den bara att lägga in. Precis som med tamponger så kan det kräva lite övning innan man får den att sitta bekvämt. Om koppen känns svår att få in så kan man lägga glidmedel på den så är den lättare att få på plats. Menskoppen är snällare mot underlivet än både bindor och tamponger, så tjejer som använder menskopp har bland annat färre svampinfektioner och färre problem orsakade av torra slemhinnor i slidan. Menskoppen suger inte upp fukten ur slemhinnorna i slidan på samma sätt som exempelvis tampong och irriterar därför inte slidans naturliga miljö.

Menskoppen kan sitta inne i upp till 12 timmar utan att tömmas eller tvättas, men beroende på hur mycket man blöder så måste den givetvis tömmas vid behov för att inte läcka. . Man kan alltså bra sova en hel natt med den. Då man tömmer koppen räcker det med att skölja den ordentligt innan man lägger in den tillbaka. Då mensen är över tvättar man koppen ordentligt och kokar den, det finns även speciella tvättmedel som kan användas. Om man tar hand om sin kopp kan den användas under många år. Koppen skall sedan förvaras luftigt, t.ex. i en liten tygpåse mellan menstruationerna.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Ungdomsinformatören Hannele Pelli

Tillbaka