Ei-okei-seksi

Ei-okei-seksi

Joka toinen pohjanmaalainen tyttö ja joka kolmas pohjanmaalainen poika on kokenut seksuaalista häirintää tai häväistystä yhden tai useamman kerran. Näin ei pitäisi olla, mutta valitettavasti näin on.

On olemassa sääntöjä siitä, mikä on okei ja mikä ei ole okei kun on kyse seksistä. Nämä säännöt perustuvat osittain yhteiskunnan yleiseen moraalisen käsitykseen ja osittain Suomen lakiin. Sääntöjä ei tehdä kiusalla vaan suojellakseen sellaisia henkilöitä, jotka eivät itse kykene suojelemaan itseään. Ongelmia syntyy kun joku päättää tehdä sääntöjen vastaisesti tai toimii omien keksittyjen sääntöjen mukaan. Tällaisissa tapauksissa muut joutuvat häväistyksi, loukatuiksi ja hyväksikäytetyiksi  toisin sanoen uhreiksi.

Seksuaalinen häirintä on lain mukaan syrjintää (Laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta 609/1986). Se on sanallista, sanatonta tai fyysistä, seksuaalista epämiellyttävältä tuntuvaa käytöstä, jolla yritetään tarkoituksella loukata jonkun henkistä tai fyysistä koskemattomuutta uhkaavalla, vihamielisellä, halventavalla, nöyryyttävällä tai ahdistavalla tavalla. Seksuaalista häirintää voi esiintyä sekä kouluissa että työpaikoilla. Seksuaalisilla loukkauksilla tarkoitetaan samoja asioita kuin seksuaalisella häirinnällä, mutta silloin teko tapahtuu muualla kuin koulussa tai työpaikalla.

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi voi joutua kuka tahansa, eikä se ole uhrin oma syy. Ei siis ole kyse siitä onko tyttö vai poika, miten pukeutuu tai miltä näyttää. Mikään ei oikeuta seksuaalista häirintää. Jos kokee altistuvansa seksuaaliselle häirinnälle tai tulee seksuaalisesti loukatuksi, on tärkeää, ettei pidä asiaa vain omana tietonaan vaan kertoo siitä jollekin . Monet nuoret ja aikuiset ajattelevat, että seksuaaliset puheet kuuluvat asiaan nuoruudessa, mutta näin EI ole. Kenelläkään, ei tutulla eikä tuntemattomalla, ole oikeutta esimerkiksi kommentoida ulkonäköäsi, nimitellä sinua tai tehdä sinulle seksuaalisia ehdotuksia. Monesti uhri yrittää jotenkin selittää pois asiaa itseltään ajattelemalla ”ettei se nyt ollut niin vakavaa” tai ”olen ylireagoinut”. Kannattaa muistaa, että omaan ”mutu”-tuntumaan voi luottaa, jos jokin ei tunnu hyvältä, se ei yksinkertaisesti sitä olekaan. Piste. Ei ole väliä mitä tekijä on tarkoittanut sanoillaan tai teoillaan – se joka on uhri tietää parhaiten onko se ok vai ei.

Seksuaalista häirintää on esimerkiksi:

Fyysinen häirintä: Koskettaminen, sukupuoliyhteyttä tai sukupuolista kanssakäymistä koskevat ehdotukset tai vaatimukset. Raiskaus, eli yhdyntään pakottaminen tai sen yritys ovat vakavia rikoksia.

Sanallinen häirintä: Henkistä väkivaltaa on esimerkiksi toisen mitätöinti, halventaminen ja solvaaminen. Nimittely (esim. homoksi tai huoraksi haukkuminen), vihjailu ja seksuaalisesti värittyneet vitsit ovat seksuaalista häirintää kuten myös vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat puheet ja kysymykset.

Sanaton häirintä: Sanaton häirintä on esimerkiksi seksuaalisesti vihjailevat eleet ja ilmeet sekä toisen tahallinen tuijottaminen.

Seksuaalista häirintää tapahtuu paitsi kasvotusten myös puhelimen ja netin välityksellä. Seksuaalissävytteiset kirjeet, sähköpostit, tekstiviestit ja puhelut ovat sopimatonta häirintää.