Selvitymisopas erolapselle

Selvitymisopas erolapselle

Ovatko vanhempasi eronneet tai eroamassa? Vastikään tai kun olit nuorempi?

Myös ystäviäsi, sisaruksiasi ja muita ympärilläsi olevia ihmisiä varten, joiden tarvitsee tietää miten sinä voit. Pahitteeksi ei varmaan myöskään ole näyttää näitä sivuja vanhemmillesi, koska vaikka he valitsivatkin lähtevänsä eri teille, he tuskin ovat eroamisen asiantuntijoita. Näitä sivuja kannattaa näyttää eteenkin siksi, että he voisivat nähdä asioita lapsiensa näkökulmasta.

Kuten sanottu, nämä sivut ovat sinulle, joka voit kutsua itseäsi erolapseksi. Ei siis ole väliä jos vanhempasi olisivat naimisissa tai jos he ”vain” asuivat yhdessä -tai edes sitä. Seurauksilla, tunteilla ja kokemuksilla on tapana olla samankaltaisia vanhempien siviilisäädystä riippumatta.

Suomessa erojen määrä on laskenut nyt muutaman vuoden ajan. On silti yhä melko tavallisesta erota; maassamme 51,2 % avioliitoista päättyy eroon. Suomi on kolmannella sijalla Euroopan erotilastoissa, ensimmäiseltä sijalta löytyy Ruotsi ja toiselta sijalta Valko-Venäjä. Eri maiden välillä on tietenkin suuria eroja siinä miltä eroprosessi näyttää ja miten prosessi etenee, on myös eroja laissa ja säännöissä sekä kulttuurisia eroja.

Pohjanmaalla on aikalailla murrosikäisiä, joiden vanhemmat ovat eronneet. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen (THL) suuren kouluterveyskyselyn 2013 mukaan joka viides 14 - 17 -vuotias yläaste- ja lukiolainen ei asu molemman vanhempansa kanssa! Vaikka tämä onkin aika tavallinen ilmiö, siitä puhutaan yllättävän vähän! Ehkä siitä on tullut niin ”tavallista”, että unohdetaan erolapsien aina olevan erolapsia kaikkine tunteineen, kokemuksineen ja seurauksineen, jotka voivat tulevaisuudessa olla merkityksellisiä.

Tämä tietopaketti oli kuukauden teema joulukuussa 2014.