Peliriippuvuus

Peliriippuvuus

Mitä on peliriippuvuus?

Noin 130 000 suomalaisella on ongelmia rahapelaamisessa.

Kuten alkoholista ja tupakasta myös peleistä voi tulla riippuvaiseksi. Peliriippuvainen ihminen käyttää liiallisesti rahaa erilaisiin rahapeleihin. Peliriippuvuuden seuraukset voivat olla erittäin vakavia ja ilmenevät psyykkisinä, fyysisinä, sosiaalisina ja taloudellisina ongelmina. Kun pelaaminen riistäytyy hallinasta, voi menettää paljon enemmän rahaa kuin oli koskaan ajatellutkaan.

Heinäkuussa 2015 teimme yhteistyössä Pietarsaaren Riippuvuushoitoklinikan kanssa (entinen A-klinikka) teemapaketin peliriippuvuudesta ja nyt teemapaketin sisältö löytyy täältä tieto -sivuilta. Riippuvuushoitoklinikka on avohoitopaikka vapaaehtoisesti hoitoon hakeutuville tai työpaikalta hoitoon ohjatuille päihderiippuvaisille, peliongelmaisille sekä heidän läheisilleen. Pietarsaaren Riippuvuushoitoklinikan yhteistiedot löytyvät täältä.

Mistä tietää, että on koukussa?

Rahapelit ovat monille mukavaa viihdettä tai ajanvietettä, kun taas toisille pelaamisesta voi muodostua ongelma.

Hälytyskellojen tulisi soida, mikäli peliriippuvuus on edennyt niin pitkälle, että:
ajantaju katoaa, esim. jos tuntuu siltä, että on pelannut vain vartin vaikka oikeasti on pelannut jo muutaman tunninpelaa lainatulla rahallavalehtelee vanhemmilleen ja ystävilleen paljonko rahaa laittaa pelaamiseen tai, ettei pelaa ollenkaan.
Liiallinen pelaaminen alkaa tuottaa haittoja ja ongelmia. Peliongelman tunnistaminen ei ole helppoa, koska sitä ei välttämättä näy ulospäin. Taloudelliset ongelmat voivat kuitenkin antaa vihjeitä peliriippuvuudesta. Peliriippuvuus vaikuttaa myös kielteisesti esim. koulunkäyntiin tai työelämään. Pelaaja häpeää käytöstään ja salaa ongelmansa, eikä myöskään myönnä pelaamisen haittoja. Jos pelaaminen alkaa tuntua ongelmalta, kannattaa pelaamiselle laittaa aikaraja ja päättää tarkasti etukäteen paljonko rahaa pelaa. Tästä aiheesta voit lukea lisää klikkaamalla tästä.

Päihdelinkin peliriippuvuus-testillä voi tarkastella omaa pelaamisen hallintaa.

Kenen kanssa voi jutella?

Omista tunteistaan on hyvä kertoa jollekin, vaikkapa ystävälle, jollekin sukulaisille tai omille vanhemmilleen. Peliongelmaan kannattaa hakea apua!

Sivulta Peliongelmien selvittäminen, löydät auttavien tahojen yhteystiedot.