Ongelmia erektion saamisessa tai ylläpitämisessä

Ongelmia erektion saamisessa tai ylläpitämisessä
26.03.2019

Monet pojat kokevat joskus tilanteen, jossa he eivät saa erektiota kiihottumisesta huolimatta tai että erektio lopahtaa epäsopivasti, esimerkiksi yhdynnän aikana. Tämä on tavallista ja johtuu harvoin mistään fyysisestä vaivasta. Useimmissa tapauksissa kyse on vain väliaikaisesta ilmiöstä eikä siis johdu impotenssista.

Tavallisin syy erektion lopahtamiseen on jännitys, epävarmuus, stressi ja suorituspaineet.

Keho voi helposti reagoida jännitykseen erektion lopahtamisella, jos olo tuntuu jännittyneeltä tai epävarmalta. Ensimmäinen keino lopahtamisen välttämiseen on rentoutuminen ja seksiä koskevien odotusten ja suorituspaineiden alentaminen. Älä ajattele liikaa, vaan yritä sen sijaan nauttia läheisyydestä, suudelmista, kosketuksista jne. Myös asiasta puhuminen kumppanin kanssa saattaa auttaa, sillä usein suorituspaineet, jännitys ja huoli katoavat puhumalla. Pahinta tilanteessa on, että suutut tai luovutat kokonaan. Pettymys lisää suorituspaineita seuraavalla kerralla. Jää sen sijaan tilanteeseen ja nauttikaa toisistanne toisin tavoin, kunnes erektio toivottavasti jälleen ilmaantuu.

Jos saat erektion aamuisin tai itsetyydytyksen aikana, peniksessäsi on tuskin mitään fysiologista vikaa, vaikka se joskus lerpahtaisi tai lopahtaisi.

Mahdollisia syitä sille, että et saa erektioa tai se lopahtaa:

Alkoholi: Päihtyneenä – pätee myös moniin huumeisiin – kiihottuminen on fyysisesti vaikeampaa, sillä alkoholi vaikuttaa rentouttavasti kaikkiin kehon osiin. Monet miehet pitävät laukeamista vaikeampana humalassa. Monista päihteistä sanotaan, että ne lisäävät haluja mutta vähentävät kykyä.

Tupakka: Tupakointi heikentää verenkiertoa, joka on erektion saamiseksi ja ylläpitämiseksi olennaista. Sama pätee myös muihin nikotiinia sisältäviin tuotteisiin, kuten nuuskaan ja nikotiinipurukumiin.

Lääkkeet ja sairaudet: Esimerkiksi masennus voi aiheuttaa seksihalujen heikentymistä, mutta myös lääkitys voi vaikuttaa erektion saamiseen ja laukeamiseen. Myös diabetes voi vaikuttaa erektioon. Jos epäilet erektio-ongelmiesi johtuvan fysiologisista syistä, tulee sinun puhua asiasta lääkärille. Asialle voidaan lähes aina tehdä jotain.

Teksti: Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Tessi Backas

Käännös: Päivi Alajärvi (suomeksi)

Back