Problem med att få eller behålla ståndet

Problem med att få eller behålla ståndet
26.03.2019

Många killar upplever någon gång att de inte kan få stånd fastän de vill och känner sig upphetsade. Eller att ståndet slaknar just när det inte passar, som mitt under samlag. Det här är vanligt, och beror sällan på något fysiskt problem. I de allra flesta fall är det här temporärt, och beror alltså inte på impotens.

Den vanligaste orsaken till att ståndet slaknar är nervositet, osäkerhet, stress och prestationsångest.

Om man är nervös och osäker, så kan det lätt hända att kroppen reagerar på det genom att tappa ståndet. Det bästa man kan göra i en sån situation är att försöka slappna av och inte lägga in så mycket förväntningar och prestationskrav i sexet. Tänk inte så mycket, försök att bara njuta istället av närheten, kyssarna, smekningarna osv. Det kan hjälpa att prata med partnern om det här, då brukar prestationskraven, oron och nervositeten släppa. Det absolut sämsta man kan göra om man tappar ståndet tillsammans med en partner är att bli arg, eller att ge upp. Besvikelse brukar öka prestationskraven inför nästa gång. Ligg istället kvar och gör det skönt för varandra på andra sätt tills ståndet förhoppningsvis vaknar igen.

Om man får morgonstånd eller kan få stånd när man onanerar, så är det sällan frågan om ett fysiskt fel även om erektionen nån gång skulle svaja till eller försvinna.

Vanliga orsaker till att erektionen inte uppstår, eller bibehålls är:

Alkohol: När man är berusad - det gäller även många droger - så verkar alkoholen avslappnande på alla kroppens delar, så man har inte samma möjlighet att bli fysiskt upphetsad. Många killar upplever att det är svårt att komma ända fram till utlösning när de är fulla. Om många rusmedel brukar man säga att de ökar lusten men minskar förmågan.

Tobak: Att röka försämrar på sikt blodcirkulationen, som behöver vara bra för att man ska kunna få och behålla ståndet. Detsamma gäller alla produkter som innehåller nikotin, alltså allt från snus till nikotin-tuggummi.

Mediciner och sjukdomar: Till exempel kan både en depression göra att man tappar sexlusten, men även medicineringen kan leda till att det blir fysiskt svårare att få stånd och utlösning. Diabetes kan också påverka. Om man misstänker att det ligger en fysisk orsak bakom svårigheten att få stånd eller utlösning, så ska man prata med en läkare. Ofta går det att göra något åt saken.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Päivi Alajärvi (till finska)

Tillbaka