Siemensyöksy

Siemensyöksy
26.03.2019

Pojat saavat ensimmäisen siemensyöksynsä murrosiässä. On tavallista, että ensimmäinen siemensyöksy tulee unessa sitä itse aiheuttamatta tai siihen mitenkään vaikuttamatta. Joillekin se tapahtuu vain muutamia kertoja, toisille silloin tällöin. Sitä ei siis tarvitse hävetä, se tapahtuu lähes kaikille.

Usein ajatellaan, että siemensyöksy ja orgasmi ovat sama asia, mutta näin ei ole, vaikkakin ne ovat usein yhteydessä toisiinsa ja tapahtuvat samanaikaisesti. Siemensyöksy tarkoittaa siemennesteen eli sperman valumista peniksestä. Orgasmi on se raukea ja tyydyttävä tunne, johon masturboimalla tai seksiä harrastamalla usein pyritään. Siemensyöksyn voi kuitenkin saada ilman orgasmia ja päinvastoin.

Jos saa siemensyöksyn eli kun orgasmin aikana siemennestettä purkautuu peniksestä, voi sanoa pojan olevan sukupuolikypsä. Yleensä puhutaan tulemisesta tai laukeamisesta. Ensimmäisillä kerroilla tämä voi tuntua oudolta tai epämiellyttävältä, mutta laukeaminen/ orgasmi on yleensä miellyttävä kokemus. Yksi siemensyöksy sisältää useita nesteitä ja miljoonia mikroskooppisen pientä siittiötä.

Elimistö tuottaa koko ajan uusia siittiöitä, riippumatta siitä kuinka usein tai harvoin saa siemensyöksyn. Eli siittiöt eivät ikinä voi loppua. Yleensä sperma valuu tai roiskahtaa ulos siemensyöksyn aikana. Sitä on yleensä n. 3–5 millilitraa (eli noin teelusikallisen verran), mutta määrä voi vaihdella riippuen siitä, milloin viimeksi on ollut yhdynnässä, kuinka kiihottunut on ja kuinka kauan on ollut kiihottunut. Yksi ainoa siittiö riittää saamaan tytön raskaaksi.

Väriltään sperma on läpinäkyvää tai valkoista, kellertävää tai harmahtavaa. Jos sperma on vaaleanpunaista, punaista tai ruskeanpunaista voi se sisältää myös hieman verta. Mikäli tämä tapahtuu vain silloin tällöin, johtuu se luultavasti peniksessä seksin aikana hieman revenneestä verisuonesta, eikä huolestumisen aihetta ole. Jos näin tapahtuu toistuvasti, on aiheellista tarkistaa asia ja ottaa yhteyttä terveyskeskuslääkäriin. Koostumukseltaan sperma on ulos tullessaan ensin valuvaa, mutta yhteydessä hapen kanssa se hyytyy ja muuttuu geelimäisemmäksi. Muutaman minuutin kuluttua se muuttaa koostumusta uudestaan nestemäisemmäksi ja valuvammaksi.

Sperman haju ja maku riippuu siitä, mitä on syönyt ja kuinka kauan edellisestä siemensyöksystä on. Jokaisella miehellä on kuitenkin oma henkilökohtainen makunsa ja hajunsa. Jotkut pitävät sperman hajusta ja mausta, kun taas toiset pitävät sitä epämiellyttävänä. Jotkut nielevät siemennesteen suuseksin aikana ja toiset sylkevät sen ennemmin pois. Sperman voi huoletta nielaista, kunhan pojalla ei ole sukupuolitauteja. Tytöt eivät voi tulla raskaaksi nielemällä spermaa.

Siittiöt voivat elää jopa 7 päivää naisen sisällä. Vaikka tytön munasolu voi hedelmöityä vain noin vuorokauden ajan ovulaatiosta, voivat siittiöt ”odottaa” munasolua emättimessä. Tämän vuoksi pitää aina käyttää luotettavaa ehkäisyvälinettä, jos ei halua, että hedelmöittyminen tapahtuu.

Elimistön ulkopuolella siittiöt kuolevat aika nopeasti. Ne eivät kestä kuivuutta, joten kun siemenneste kuivuu, kuolevat siittiöt. Ne eivät myöskään kestä lämpötilan vaihteluja, joten kehon lämpötilan ulkopuolella siittiöt kuolevat suhteellisen nopeasti. Siittiöt eivät voi uida kankaan läpi eivätkä ne kestä kemiallisia aineita, joten tavallinen saippua ja vesi poistaa ne kokonaan esimerkiksi käsistä.

Nopea siemensyöksy

Useimmat miehet kärsivät joskus elämänsä aikana liian nopeasta siemensyöksystä. Nopeasta siemensyöksystä puhutaan silloin, kun laukeaminen tapahtuu ennen aikojaan. Se, minkä katsotaan olevan ennenaikainen laukeaminen, riippuu täysin omasta tai kumppanin mielipiteestä – voidaan puhua sekunneista tai minuuteista. Monet pojat kokevat tapahtuneen erityisen nolona tai raskaana.

Nopea laukeaminen voi johtua erityisen kiihottavasta tilanteesta, hermostuneisuudesta, jännityksestä tai levottomuudesta. Kannattaa muistaa, että ei ole olemassa sääntöjä siitä, minkälaista seksin tulisi olla – kummankin ei esimerkiksi tarvitse saada orgasmia samanaikaisesti. Seksi voi olla juuri sellaista, minkälaista itse haluaa sen olevan, eikä sen tarvitse loppua, vaikka mies saisi siemensyöksyn. Seksiä voi jatkaa vielä laukeamisen jälkeen esim. koskettelemalla tai suuseksillä. Jos seksikumppani on oma tyttö-/poikaystävä, asiasta on hyvä jutella. Juttelu vähentää tilanteen dramaattisuutta, jolloin sitä tarvitse hävetä eikä pelätä toisen reaktiota.

Siemensyöksyä voi opetella hallitsemaan tutustumalla omaan kehoonsa. Itsetyydytyksessä voi pitää taukoa silloin kuin tuntee siemensyöksyn olevan tulossa. Kiihottumisen laannuttua masturbointia voi taas jatkaa. Näin voi tehdä muutaman kerran ennen kuin antaa siemensyöksyn tulla. Samanlaista hallintaharjoittelua voi tehdä yhdynnän aikana.

Teksti: Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Tessi Backas

Käännös: Päivi Alajärvi (suomeksi)

Back