Utlösning

Utlösning
26.03.2019

Nån gång under puberteten får killen sin första utlösning. Det är vanligt att den första utlösningen kommer medan han sover, utan att killen själv framkallar eller kan påverka det. För vissa händer det här bara någon gång, medan det för andra kan hända nu och då. Det är alltså inget att skämmas över, det händer nästan alla.

Ofta tänker man på utlösning och orgasm som samma sak, men det behöver inte vara det. även om de ofta hänger ihop och sker samtidigt. Utlösning är när sädesvätskan, sperman, sprutar ut ur penisen. Orgasm är den sköna och tillfredsställande känslan som man ofta eftersträvar då man onanerar eller har sex. Men man kan få utlösning utan orgasm och tvärtom.

Om man får utlösning, alltså sperma kommer ut ur penisen när man får orgasm, så är man könsmogen. I vardagligt tal brukar man tala om att "det går för en" eller att man ”kommer" då man avser orgasm. De fösta gångerna kan det kännas konstigt eller obehagligt, men att få utlösning/orgasm är oftast en behaglig känsla. Sperman är en blandning av flera vätskor, och miljontals mikroskopiskt små spermier per sats.

Kroppen producerar hela tiden nya spermier, så de kan aldrig ta slut, oavsett hur ofta man har utlösning. Sperman brukar antingen rinna eller spruta ut vid utlösning, och en ”sats” brukar bestå av ca 3-5 milliliter (ungefär en tesked) sperma, men det kan variera beroende på när man senast hade sex, hur upphetsad man är och hur länge man har varit det. En enda spermie räcker för att göra en tjej gravid.

Till färgen är sperman genomskinlig eller vit-, gul- eller gråaktig. Är den rosa, röd eller brunröd kan det finnas lite blod med i den. Händer det bara någon enstaka gång så är det troligen för att ett blodkärl inuti penis spruckit lite och då finns det ingen anledning till oro. Händer det däremot upprepade gånger så finns det anledning att kolla upp saken, och då skall man kontakta en läkare vid hvc. Till konsistensen är sperman först rinnig då den kommer ut, men i kontakt med syre koagulerar den och blir mer gelé-artad. Efter några minuter ändrar den på nytt konsistens och blir rinnig och flytande.

Vad sperman smakar och luktar påverkas av vad man ätit och på hur länge sedan det var man senast fick utlösning, även om varje killes sperma har en "personlig" smak och lukt. Vissa gillar lukten och smaken medan andra inte gör det, vissa vill svälja den vid oralsex och andra föredrar att spotta ut den. Sperman är helt ofarlig att svälja så länge killen inte har någon könssjukdom och tjejer kan inte bli gravida genom att svälja sperma.

Spermier kan i vissa fall leva så länge som 7 dygn inuti kvinnan. Även om tjejens ägg bara kan befruktas under ungefär ett dygn, så kan alltså spermier "ligga och vänta på ägget" så man måste alltid skydda sig med något pålitligt preventivmedel om man inte vill att det skall ske en befruktning.

Utanför kroppen dör spermierna ganska snabbt. De tål inte torka, så när sädesvätskan börjat torka så dör de ut. De tål inte heller temperaturväxlingar och dör rätt snabbt om inte de befinner sig i kroppstemperatur. Spermier kan inte simma genom tyg och tål inte kemikalier, så vanlig tvål och vatten kan helt ta bort dem från till exempel händerna.

Tidig utlösning

De flesta killar har någon gång problem med att utlösningen kommer för tidigt, innan de vill att den ska komma. Det brukar kallas snabb eller för tidig utlösning/ejakulation,. Vad som är för tidigt beror främst på vad han själv eller partnern tycker att är för tidigt, det kan handla om sekunder eller minuter. För många känns det jobbigt eller pinsamt.

Att det går för fort kan bero på att killen tycker att det är så skönt att han inte kan dra ut på det längre, men också på nervositet, spänning eller oro. Huvudsaken är att man inser att det inte finns några regler för hur man ska ha sex - exempelvis måste inte båda få orgasm samtidigt. Sex kan se ut precis som man vill och det behöver inte ta slut i och med att killen får utlösning. Man kan fortsätta att smekas, kyssas och ge varandra smek- eller munsex. Om man är ihop med den man har sex med så kan det vara skönt att prata om det, så att man avdramatiserar det och inte behöver skämmas eller vara orolig för den andras reaktion.

Det finns sätt att träna upp "uthålligheten". Killen kan till exempel öva genom att onanera. Då onanerar killen tills han känner att han närmar sig utlösning och då pausar han tills han känner att upphetsningen lagt sig lite. Sedan kan han fortsätta igen och avbryta igen några gånger tills han låter utlösningen komma. Det här kan han sedan göra också under samlaget med sin partner.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Päivi Alajärvi (till finska)

Tillbaka