Utlösning

Utlösning

Sidan i korthet: Om man får utlösning, alltså att sperma kommer ut ur urinrörsöppningen på ollonet när man får orgasm, så är man könsmogen. Kroppen producerar hela tiden nya spermier, så de kan aldrig ta slut, oavsett hur ofta eller hur sällan man har utlösning. Till färgen är den genomskinlig eller vit-, gul- eller gråaktig. Är den rosa, röd eller brunröd kan det finnas lite blod med i den. Till konsistensen ofta slemmig och kanske seg, men den kan vara både rinnande eller klumpig, det varierar ibland från gång till gång. Egentligen är inte utlösning och orgasm samma sak för killar, även om de brukar hänga ihop och hända samtidigt.

Om man får utlösning, alltså att sperma kommer ut ur urinrörsöppningen på ollonet när man får orgasm, så är man könsmogen. Man brukar tala om att "det går för en" eller att "man kommer". De fösta gångerna kan det kännas konstigt eller obehagligt, men att få utlösning/orgasm är överlag en underbar känsla. Sperman är en blandning av flera vätskor och så över 300.000 mikroskopiskt små spermier per sats.

Kroppen producerar hela tiden nya spermier, så de kan aldrig ta slut, oavsett hur ofta eller hur sällan man har utlösning. De kan inte heller bli sämre av att ha sex/självsex ofta eller sällan. Sperman brukar antingen rinna eller spruta ut vid utlösning, brukar vara ca 3-5 milliliter (ungefär en tesked) men det kan variera en smula beroende på när man senast hade sex, hur upphetsad man är och hur länge man varit det. En enda spermie räcker för att göra en tjej gravid – läs mer om hur man kan och inte kan bli gravid här.

Till färgen är den genomskinlig eller vit-, gul- eller gråaktig. Är den rosa, röd eller brunröd kan det finnas lite blod med i den. Händer det bara någon gång så är det troligen för att ett blodkärl inuti penis spruckit lite under sexet. Händer det ofta kan det vara ett tecken på någon sjukdom. Till konsistensen ofta slemmig och kanske seg, men den kan vara både rinnande eller klumpig, det varierar ibland från gång till gång.

Vad sperman smakar och luktar beror på vad man ätit och på hur länge sedan det var man senast fick utlösning, även om varje man har en "personlig" smak och lukt. Vissa gillar lukten och smaken medan andra tycker den är obehaglig, vissa kan svälja den vid oralsex och andra föredrar att spotta ut den. Sperman är helt ofarlig att svälja så länge killen inte har någon könssjukdom och tjejer kan inte bli gravida genom att svälja sperma.

I porrfilmer ser det ofta ut som att det kommer massor med sperma när skådespelaren får utlösning. Det är fejkat och oftast är det konstgjord vit vätska från en pumpflaska.

Vad ska man göra av sperman?

När en kille onanerar och får utlösning, så försvinner ju inte sperman av sig själv. I kontakt med syre så koagulerar den, blir klumpigare och segare och torkar så småningom om den hamnar till exempel på lakanet. Det kan dock lämna fula fläckar på möbler och liknande, så det är bra att samla upp sperman i handen, i en näsduk, i toalettpapper eller i en handduk som kan tvättas. En kondom är naturligtvis mest behändig, eftersom sperman samlas i "påsen" i toppen av kondomen.Om killen har sex med en tjej är naturligtvis kondom en fördel när det gäller att samla upp sperman. Om man har oskyddat sex eller om hon till exempel använder något hormonellt preventivmedel (p-piller, p-ring, p-plåster m.fl.) och han får utlösning inuti henne, så kommer sperman efter allt från några sekunder till en dag långsamt rinna ur hennes slida igen. Spermierna kan dock med hjälp av sädesvätskan och fukten i slidans slemhinnor ta sig vidare upp genom livmodermunnen och upp i livmodern för att eventuellt kunna befrukta ett ägg - så det hjälper inte att hon tvättar av sig.

Utlösning = orgasm?

Egentligen är inte utlösning och orgasm samma sak för killar, även om de brukar hänga ihop och hända samtidigt.
Utlösning är när sädesvätskan, sperman, sprutar ut ur urinröret på ollonets snopp genom muskelsammandragningar.
Orgasm är mera den sköna och tillfredsställande känslan.
Man kan få utlösning utan orgasm och tvärt om.

Hur länge överlever spermierna?

Spermier kan i bästa fall leva så länge som i 7 dygn ifall de kommer sig upp i slidan, där miljön är vänlig för dem. Även om tjejens ägg bara kan befruktas under ungefär ett dygn under hennes ägglossning, så kan alltså spermier "ligga och vänta på ägget".

Utanför kroppen dör spermierna ganska snabbt. De tål inte torka, så när sädesvätskan börjat torka så dör de ut och är fläcken helt torr är alla döda. De tål inte heller temperaturväxlingar och dör rätt snabbt om inte de befinner sig i kroppstemperatur. Spermier kan inte simma genom tyg och inte tål de kemikaliska ämnen, så vanlig tvål och vatten kan helt ta bort dem från till exempel händerna.

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!