Första gången

04.12.2018

Då man talar om första gången man har sex, eller att ”mista oskulden” så drar människor ofta slutsatsen att det handlar om ett samlag mellan en kille och en tjej, och att det betyder penetrativt vaginalt samlag (d.v.s. att penisen förs in i slidan.) Ändå vet vi att det inte alltid går till så. Tjejer som ligger med tjejer fortsätter ju inte att vara oskulder bara för att de inte har penetrativt vaginalt samlag med en penis.

Oavsett vem det är man har sex med första gången så är det en stor och oftast spännande händelse. Det är helt okej att vara nervös innan, och det är nästan oundvikligt att man är det. Samma sak gäller då man har sex med en ny person, trots att det inte skulle vara första gången man har sex.

Det är vanligt att man har många tankar och förväntningar på hur det kommer att kännas när man har sex med någon för första gången. Tjejer kanske också oroar sig för att det ska göra ont eller att de skall vara för trånga, medan killar kanske är rädda för att få utlösning för fort eller att inte kunna behålla ståndet. Ofta har man höga (och kanske lite orealistiska) förväntningar på sexet som baserar sig på vad man sett på filmer, tv och läst, men det är vanligt att första gången man har sex blir annorlunda jämfört med hur man tänkt sig. Eftersom man har sex med en annan person så kan man inte själv påverka allting som händer.

I bästa fall sker den första gången mellan personer som litar på varandra och vill ge varandra en fin upplevelse, istället för att sätta sin egen njutning i första hand. Om man har en relation där man litar på varandra så är det inte heller lika pinsamt eller katastrofalt om någonting skulle gå snett eller inte funka riktigt som man har tänkt.

För tjejer är det rätt vanligt att man spänner sig mycket, både medvetet och omedvetet. Att spänna musklerna i underlivet är bara delvis viljestyrt, så det är en stor fördel om man kan ta det långsamt så att tjejen hinner bli ordentligt upphetsad, våt och avslappnad innan man försöker föra in någonting i slidan (oavsett om det är en penis, ett finger eller någonting annat.) Det är helt okej om man vill använda glidmedel för att underlätta penetrationen. Att använda glidmedel betyder inte att den egna kroppen inte skulle fungera – utan helt enkelt att man ger den lite hjälp på traven. De flesta former av sex, oavsett om det handlar om onani, petting eller samlag - blir skönare med glidmedel.

Dels kan det första penetrativa samlaget göra ont för att man spänner musklerna, och dels för att slidkransen ännu kan vara lite snäv. Förr talade man om ”mödomshinnan”, men det gör man inte längre eftersom den termen är väldigt missvisande. Det är inte en hinna eller ett ”lock” som ligger framför öppningen till slidan, utan helt enkelt en veckad slemhinna som delvis kan göra passagen in i slidan snävare. Om tjejen är väldigt spänd eller inte tillräckligt våt så kan slidkransen brista lite, och då uppstår det sprickor som kan blöda lite. Det är inte farligt och det är i allmänhet mindre blod än vid en vanlig mens. 

Blödningen som kan förekomma vid det första penetrativa samlaget brukar upphöra helt under de närmaste två dygnen. Det är långt ifrån alla tjejer som blöder, och oavsett om man gör det eller inte så är det ingenting man behöver skämmas över. Den andra och tredje gången man har penetrativt sex gör i regel betydligt mindre ont än den första gången, och alla har inte ont.

Killar kan också känna smärta vid penetrativt sex, t.ex. om förhuden eller strängen är väldigt snäv. Om man vet om att man har trång förhud eller om det finns någonting annat som bekymrar en så kan man vända sig till sin skolhälsovårdare eller till en läkare. Det finns hjälp att få.

En väldigt viktig sak för alla inblandade att tänka på redan innan man har sex är att skydda sig mot oönskad graviditet och könssjukdomar. Har man på förhand ordnat med preventivmedel så är det också betydligt lättare att slappna av, och man behöver inte vara orolig efteråt. Mer om olika preventivmedel kan du läsa här.

Bli inte ledsen eller förtvivlad om den första gången inte blir som du har tänkt dig. Om du har en god relation till din partner så kommer det säkert flera möjligheter. Sex är oftast någonting man behöver öva på för att det ska bli riktigt bra, precis som mycket annat i livet.

Text: Hälsovårdare och Sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Tarja Sirén

Tillbaka