Redo för sex

04.12.2018

När man är redo för sex är väldigt individuellt. Det beror främst på när personen känner sig fysiskt och psykiskt mogen för det. Att ha sex med en annan person kräver att man skall vara mogen att ta ansvar, både ansvar över sig själv och med personen man har sex med. Huvudsaken är alltid att man själv vill ha sex. Om inte båda två (eller alla inblandade) är 100% med på det som händer så skall man vänta.

Att man har kommit i puberteten, fått mens eller utlösning är i sig inte någon garanti för att man är redo att ha sex. I bästa fall är sex någonting väldigt fint och njutningsfullt, men om man blir pressad till det eller upplever att man inte är helt redo så riskerar man istället att den första sexuella upplevelsen blir någonting man tänker tillbaka på som obehagligt eller smärtsamt.

Som ung kan det finnas en stark press på att mista oskulden. Ibland är pressen så stark att det verkar nästan viktigare att ”bli av med den” än att upplevelsen faktiskt skall vara bra. I en perfekt värld skulle alla ha sex först då de känner att de verkligen vill göra det, att alla inblandade litar på varandra, kan ta ansvar och är lyhörda. Det låter tjatigt, men då det handlar om en lyckad sexuell upplevelse så handlar det faktiskt mindre om vad man gör rent tekniskt och mer om den kontakt man känner till personen man gör det med.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Tarja Sirén

Tillbaka