Tips för bra sex

04.12.2018

Då det handlar om sex finns det ingen specifik teknik som kan tillämpas på alla. Alla är olika, och tycker om olika saker. Sanningen är den att bra sex egentligen handlar mindre om sexteknik och mer om själva sammanhanget. Här kommer några saker man kan tänka på för att göra upplevelsen så bra som möjligt:

Ingen stress

Stress är ofta dåligt i kombination med sex. Oavsett om det handlar om att man stressar över tiden, platsen eller någonting annat. Stress är en glädjedödare som gör det svårare att slappna av och njuta. Ordna alltså med praktiska detaljer redan på förhand; prevention, att ni får vara ostörda, att ni har tid på er o.s.v.

Kommunikation

Det kan låta som en kliché men god kommunikation bidrar absolut till att sexet blir bättre, både före, under och efter. Att man kan tala med sin partner om sex eller sexuella frågor är viktigt, eftersom ingen är tankeläsare. Sex blir bättre och roligare om man kan och vågar säga hur man vill ha det, vad man tycker om och vad man inte tycker om. Alltid betyder inte kommunikation att man måste tala om saker, i många fall räcker det bra med att på olika sätt visa vad man tycker om, t.ex. genom ljud, andning eller gester. Till kommunikation hör också förmågan att vara lyhörd och uppmärksam på vad den andra personen förmedlar, antingen med ord eller utan. Var lyhörd för den andra personens reaktioner; tycker personen om någonting du gör – gör det en gång till, verkar personen inte tycka om det – gör någonting annat istället. Och om en person säger nej till någonting så betyder det nej, oavsett vad saken gäller.

Tillit

Sex är bättre om man litar på sin partner. Det betyder inte att man nödvändigtvis måste sällskapa för att ha bra sex, eller att man måste ha känt varandra i evigheter. Men sex med någon man litar på gör ofta att man kan slappna av mer, och om man bryr sig om varandra så blir sexet mindre själviskt och man gör ofta en större ansträngning för att även den andra personen njuter. Tillit innebär också att man kan vara säker på att den andra personen håller känslig information för sig själv, och inte för den vidare.

Fantasi

En människa kan exempelvis ha hur fantastisk kropp som helst, men ändå vara urtrist i sängen om personen inte har fantasi. Sex skall vara glädjefullt och njutningsfullt, och då kräver det ofta att man vågar testa lite gränser och pröva på nya saker. Med sex finns det inget manuskript man måste följa. Man måste inte gå från a till b och sedan vidare till c, utan man får ta saker i vilken ordning man vill och helt hoppa över sånt man inte tycker om. Fantasi och upptäckarglädje är absolut viktigare än att man ser ut som en modell eller är erfaren i sängen.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Tarja Sirén

Tillbaka