Bristningar och celluliter

Bristningar och celluliter
13.09.2018

Bristningar och celluliter är vanligt, de flesta har någondera. Bristningar eller striae som de också kallas är något som alla kan få och som är mycket vanligt. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är något att skämmas över. Bristningar uppstår då huden inte hinner med då kroppen växer. I puberteten så gör hormonerna att brösten, höfterna och låren växer snabbt på tjejer och då kan det uppstå bristningar. Hos killar är det vanligt att bristningar uppkommer på ryggen och axlarna. De som är gravida får ofta bristningar på magen då den växer snabbt. Genetiska faktorer, hormonförändringar samt läkemedlet kortison kan också göra att man får bristningar.

Hur ser bristningar ut?

Bristningar kan se ut på lite olika sätt.  I början är bristningarna mörkröda, lila eller brunaktiga. De kan också vara ljusare än huden runt omkring. Bristningarna blir smalare med tiden och hudens yta blir också jämnare. Man kan få bristningar på många olika ställen såsom buken, mage, höft, bröst, rumpa och lår.

Hur ser celluliter ut?

Celluliter är små gropar som bildas i huden och det är pga. fettet i underhuden är ojämnt. Lokalt förstorade fettceller. I det understa hudlagret lagras och omsätts fett, proteiner, vätskor och andra kemiska ämnen. Celluliter bildas ofta på lår, rumpa, höfter och ibland på armarna. Hormonella och genetiska är faktorer som påverkar uppkomsten av celluliter. Förutom de hormonella och genetiska faktorerna så är det också livsstilen som påverkar celluliter.

Vad kan man göra för att förebygga eller påverka bristningar och celluliter:

-          Torrborstning, varje dag före man duschar

-          Kroppspeeling, 1 gång i veckan

-          Återfukta

-          Motion och hälsosamkost

Text: Ungdomsinformatörerna

Översättning: Ungdomsinformatör Hannele Pelli

Tillbaka