Komplex - att skämmas för något

Komplex - att skämmas för något
15.09.2018

De är väldigt vanligt att ha komplex. Det här kanske inte tröstar direkt, men det är faktiskt så att under tonåren har de flesta många komplex och är missnöjda med sig själv, t.ex.  en kroppsdel eller någon personlig egenskap. På sätt och vis kan man säga att det hör till utvecklingen, att tvivla på sig själv, jämföra sig med andra och önska att man var något annat än man är. De betyder inte att man ska finna sig i sina komplex, utan man skall försöka jobba bort dem. Det är bara du som kan bestämma dig för att tycka om dig själv!
 
Man skall absolut inte känna att det är något fel med att ha komplex, men det är superviktigt att lära sig att bli vän med sin egen kropp. Det tar en massa tid och energi att grubbla över sina komplex då man istället kunde fokusera på annat. Det som är ett faktum är att våra komplex är något som endast vi själva märker av, vi har komplex över sådant som folk inte ens lägger märke till.
 

Hur ska man jobba bort sina komplex eller lära sig leva med dem?

Kom ihåg att komplex är hjärnspöken. De är dina tankar och du kan ändra dem till något positivt. Här under kan du läsa mer om vad du kan göra för att bli av med komplextankarna.

Självkänslan är nyckeln till att bli nöjd med sig själv.
Har man en stark självkänsla, så kan man misslyckas eller vara dålig på något utan att det krossar en, man börjar inte hackar ner på sig själv. En person med stark självkänsla kan också  ha komplex, men kan acceptera dem och se förbi komplexen.  Läs mer här om hur man kan höja självkänslan.

Jämför dig inte med andra
Alla människor är vi olika, våra personligheter och kroppar skiljer sig åt. Om du alltid jämför dig med andra så kommer du aldrig att bli nöjd.

Ge dig själv komplimanger
Skippa de negativa tankarna, och överös dig själv och andra med komplimanger. Detta handlar om att bryta det negativa tankemönstret och förändra det till positivt. Du är inte ditt komplex. Säg till dig själv varje dag ”Jag duger precis som jag är” och skriv upp 10 saker som du gillar hos dig själv.

 

Tillbaka