Kompleksi – häpeän tunteet

Kompleksi – häpeän tunteet
15.09.2018

Erilaiset kompleksit ovat tavattoman tavallisia. Tieto ei varmastikaan lohduta, mutta tosiasia on, että useimmilla on teini-iässä monia komplekseja, joiden vuoksi on tyytymätön itseensä, esimerkiksi jokin kehon osa tai henkilökohtainen ominaisuus. Itsensä epäileminen, toisiin vertailu ja ajatukset siitä, että haluaisi olla joku toinen, oikeastaan kuuluvat kehitykseen. Komplekseja ei ole tarkoitus jäädä märehtimään, vaan niille on yritettävä tehdä jotain. Ainostaan sinä itse voit päättää, että pidät itsestäsi!

Siinä ei todellakaan ole mitään vikaa, että on kompleksi jostain asiasta, mutta on todella tärkeää ystävystyä oman kehonsa kanssa. Omien kompleksien jatkuva miettiminen vie aikaa ja energiaa, joita voisi käyttää muuhun. Tosiasia on, että kompleksinsa näkee vain itse, ihmisillä on komplekseja sellaisista asioista, joita muut eivät edes huomaa.

Miten päästä eroon komplekseista tai oppia elämään niiden kanssa?

Muista, että kompleksit ovat vain kuvitelmia. Ne ovat sinun ajatuksiasi, ja sinä voit muuttaa ne myönteisiksi. Alla voit lukea lisää siitä, miten.

Itsetunto on avain itsensä hyväksymiseen
Kun itsetunto on vahva, epäonnistumiset ja heikkoudet eivät tunnu musertavilta, eikä itsensä rankaisemiseen ole tarvetta. Myös niillä, joilla on vahva itsetunto, voi olla kaikenlaisia komplekseja itsestään, mutta he pystyvät hyväksymään ne ja jättämään ne huomiotta. Lue lisää itsetunnon kohottamisesta.

Älä vertaa itseäsi muihin
Kaikki ihmiset ovat erilaisia, niin personallisuudet kuin kehotkin. Jos vertaat aina itseäsi muihin, et tule koskaan olemaan tyytyväinen.

Kehu itseäsi
Unohda negatiiviset ajatukset, hukuta itsesi ja muut kehuihin! Negatiiviset ajattelumallit on rikottava ja muutettava myönteisiksi. Sinä et ole yhtä kuin kompleksisi. Sano itsellesi joka päivä ”Olen hyvä juuri tällaisena” ja kirjoita paperille 10 asiaa, joista itsessäsi pidät.

Back