Finnar

Finnar
13.09.2018

Att man ofta får finnar i tonåren beror på könshormonerna som sätter igång i kroppen. Man kan få finnar överallt på kroppen men vanligast är det i ansiktet. Det som kan hjälpa mot finnar är att tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild ansiktstvål som inte torkar ut huden eller så kan man använda något av de receptfria läkemedel mot finnar som finns på apoteket.

Finnar har med andra ord inte så mycket att göra med hygienen - men de blir lindrigare av normal hudvård. Både flickor och pojkar kan få finnar, eller akne som det egentligen heter. Vissa får mer och andra mindre. Det är vanligt att flickor får mer finnar precis innan de ska få mens eller under tiden de har mens. För de flesta så minskar finnarna med tiden då man börjar komma ur puberteten, men det finns undantag då man kan ha akne ännu i vuxen ålder. Om man lider av sin akne och verkligen tycker det känns jobbigt ska man prata med hälsovården och söka hjälp för att bli av med sina finnar. Det är onödigt att gå och må dåligt då det finns hjälp att få.

Varför får man finnar?
Under puberteten börjar talgkörtlarna under huden producera mer fett. Om talgkörtlarnas öppningar täpps igen under tiden bakterier som finns normalt i huden bryter ner talgen och den inte kommer ut bildas en inflammation, en finne eller en pormask. Man ska inte klämma på en finne, det kan förvärra inflammationen och gör saken värre.

Hur blir man av med finnar?
Man behöver inte tvätta sig oftare för att bli av med sina finnar, det hjälper inte efter som finnar inte beror på att du är smutsig och din hygien utan på hormoner. Det kan hjälpa att tvätta ansiktet två gånger om dagen med en mild ansiktstvål som inte torkar ut huden eller något av de läkemedel mot finnar som man får receptfritt från apoteket. Tips på vilka läkemedel man får receptfritt från apoteket hittar du på Pedersöreapotekets hemsida.

Om man har svåra problem med akne och inget verkar hjälpa kan man prata med en läkare, man kan gå till skolhälsovården eller hälsocentralen där man bor. En läkare kan skriva ut starkare mediciner eller antibiotika mot akne som kan göra att finnarna försvinner.

Text: Ungdomsinformatörerna

Tillbaka