Finnit

Finnit
13.09.2018

Apua, finni!

Finnit ovat yleisiä nuorilla ja murrosikäisillä. Sekä tytöille että pojille voi tulla finnejä (akne). Toisille niitä tulee enemmän ja toisille vähemmän. Tytöille tulee tavallisesti enemmän finnejä silloin kun heillä on kuukautiset. Tytöt voivat saada finnejä ennen poikia, koska tytöillä alkaa yleensä murrosikä aikaisemmin kuin pojilla.

Finnit saattavat olla hyvinkin kiusallisia. Finnit vähenevät yleensä murrosiän jälkeen, mutta myös aikuisilla voi olla akne. Jos akne tuntuu erityisen hankalalta, kannattaa siitä jutella terveydenhoitajan kanssa, jotta voi saada apua. On turhaa voida huonosti finnien takia kun niiden hoitoon on olemassa monenlaisia apukeinoja.

Miksi finnejä tulee?

Finnejä voi tulla joka puolelle kehoa, mutta tavallisimmin niitä tulee kasvoille. Murrosiässä ihon talirauhaset alkavat tuottaa enemmän rasvaa. Finni alkaa kehittyä, jos talirauhasaukko tukkeutuu, eli jos iholle syntyy epäpuhtauksia. Propione akne niminen bakteeri (ihon yleinen bakteeri) voi aiheuttaa talirauhasen tulehduksen ja finnin syntymisen. Finnejä ei pidä puristaa, koska se voi pahentaa tulehdusta.

Finnit eivät johdu huonosta hygieniasta. Finnejä tulee siksi, että hormonitasapaino muuttuu murrosiässä, myös perintötekijöillä on vaikutusta aknen syntyyn.

Miten finneistä pääsee eroon?

Finnit eivät johdu liasta vaan hormonitasapainon muutoksista, joten ne eivät häviä pesemällä. Kasvot kannattaa kuitenkin puhdistaa aamuin illoin joko miedolla saippualla, joka ei kuivata ihoa tai jollakin lääkeaineella, jota saa apteekista ilman reseptiä, esimerkiksi Sebamed Clearface tai Neutrogena. Vinkkejä lääkeaineista, joita voi ostaa apteekista ilman reseptiä, löytyy Pedersörenapteekki.fi kotisivulta.

Jos akne on erityisen vaikea, eikä mikään tunnu auttavan, voi varata ajan lääkärille. Lääkäri voi määrätä aknen hoitoon vahvempia lääkkeitä, esimerkiksi antibiootteja, ja siten aknesta voi päästä eroon kokonaan.

Voinko meikata vaikka minulla on akne?

Kyllä voit. Mineraalimeikit ovat erityisesti akne-iholle sopivia koska ne tasoittavat ja peittävät, mutta eivät tuki ihohuokosia. Monella tutulla kosmetiikkamerkillä on nykyään oma mineraalimeikkisarjansa. Vältä voiteita ja öljyjä jos sinulla on ongelmia finnien kanssa, ne saattavat pahentaa asiaa, koska ne tukkivat ihohuokosia. Jos finnejä haluaa peittää, voi käyttää peitepuikkoa. Kaikkein paras vaihtoehto on kuitenkin antaa finnien rauhassa parantua.

Teksti: Ungdomsinformatörerna

Back