pengar5

Ekonomi och livshantering

På den här sidan kan du läsa allt möjligt matnyttigt om pengar och ekonomi och hur man hanterar den här delen av livet.
Börja med att kolla underrubrikerna till vänster.

Har du frågor kan du gå till Våga fråga! och använda frågeformuläret.

 

Att sköta sin egen ekonomi

Enligt Finlands lag är var och en skyldig att enligt bästa förmåga försörja sig själv och sina barn (upp till 18 års ålder). När man fyllt 18 år och efter att man flyttat hemifrån har man ett ansvar att själv försörja sig, vilket bl.a. innebär att betala hyran och de räkningar som kommer. De vanligaste räkningarna utöver hyran som kommer är elräkning, försäkringsräkning och vattenräkning. Du har även ett ansvar att själv köpa din mat, kläder och annat som behövs.

För någon som ännu studerar kan det kännas som att pengarna inte riktigt räcker till allt man skulle vilja köpa. Det viktigaste att komma ihåg är det första man skall göra varje månad dvs. betala hyran. När hyran är betald skall man ännu betala sina räkningar. När alla räkningar är betalda, kan man med de pengar som lämnat över handla mat, kläder och använda pengarna på eventuella hobbyn.

OBS! En sak att komma ihåg är att fastän du betalt en räkning kan det ta 1-3 arbetsdagar innan det syns på mottagarens konto att du betalt. Så det lönar sig alltså att betala en räkning så fort som möjligt, det är ju lätthänt annars också att räkningen glöms bort och lämnar obetald.

Fastän du hamnar i en sådan situation då du inte har råd att betala dina räkningar, är det ändå otroligt viktigt att du öppnar alla räkningar och brev du får. Det är lätthänt att man inte ”orkar” öppna räkningarna som kommer om man vet att man inte heller har några pengar på kontot. Som en typ av försvarsmekanism känns det lättare att bara slänga bort räkningen och strunta i den. Men i verkligheten växer summan tills räkningen är betald. En sak är säker, en räkning försvinner inte fastän du eldar upp den. Förr eller senare kommer det en ny i postlådan.

Efter att förfallodatumet gått ut växer räkningens summa tills räkningen är betald. Om räkningen lämnas obetald kommer du att få betalningspåminnelser och om inte de heller betalas, går räkningen vidare till indrivning. I detta skede har räkningen växt pga. påminnelseavgifter och indrivningsavgifter.

Om räkningen fortfarande lämnas obetald kan du få en betalningsanmärkning. Dessutom kan det gå till utmätning, vilket betyder att skulderna tas av det man äger. En betalnings-anmärkning kan leda till att du i framtiden inte kan ta ett lån från banken eller att du har svårigheter att hitta hyresbostad.

Om du behöver hjälp med din ekonomiska situation eller om du märker att du inte har koll på dina skulder kan du ta kontakt med skuldrådgivningen eller socialbyrån i din kommun. Det bästa är ändå att själv försöka hålla kontakt med fakturerarna, och komma överrens om betalningsplaner.

Din ekonomi styrs ganska långt av dig själv och dina val.

Bara genom att tänka till en extra gång och fundera på vad du lägger dina pengar, kan du spara in relativt stora summor.

En tumregel som du kan utgå ifrån, är att alltid fråga dig själv före du köper något har jag råd med detta? Om svaret är nej, köper du det inte. Om svaret är ja, kan du ställa dig själv en följdfråga behöver jag detta? Om du inte vet om du har råd, t.ex. om det är i början på månaden och du inte vet om pengarna kommer att räcka hela månaden, kanske det är bäst att vänta innan du köper tröjan du vill ha. Finns det pengar kvar i slutet av månaden (och du vet att du snart får lön/studiestöd) och du fortfarande vill ha tröjan, kan du fundera en gång till om du vill köpa den.

Huvudmottot ALLA borde ha är, har man inte råd, så köper man inte. Idag kan man betala parkeringsavgifter med telefonen, köpa limsa ur automater med telefonen, till och med vissa restauranger tillåter att man betalar maten man äter med telefonen. Vad leder detta till då? Nå, först och främst är det mycket lättare då att köpa något man egentligen inte har råd med, eftersom man inte ”ser” pengarna och inte känner av att det blir mindre pengar på kontot eller så. Dessutom är det många som inte har någon spärr eller gräns på telefonräkningen, och därför kan det komma som en chock när telefonräkningen kommer och summan ligger på flera hundra euro, som man kanske till och med hade glömt att man köpt. Fastän det handlar om små summor, så blir det snabbt stora pengar.

Sen finns det också snabblån, som går ut på att låna ut snabba pengar åt sådana som behöver. Det farliga med snabblånen är att det är hög ränta, och om du inte klarar av att snabbt betala tillbaka pengarna, så växer det och blir till stora summor. Så det lönar sig verkligen att tänka efter en eller två gånger innan man bestämmer sig för att ta ett snabblån, för pengarna skall betalas tillbaka och om det vill sig riktigt illa har den lilla summan man lånat, växt och blivit riktigt stor.

Ibland kan det kännas som att man inte har någon kontroll över sina pengar när man inte ”ser” dem utan de bara finns där på kontot och när man köper något betalar man med kortet. Då kan det vara svårt att räkna hur mycket pengar som finns där. Ett bra tips kan då vara att först betala hyra, räkningar och sånt som behöver betalas, och sen ta ut resten av de pengar man har kvar till den månaden. På det sättet blir det lättare att veta hur mycket man har att röra sig med resten av månaden.

 

 

Text:
Ungdomsinformatör Liselott Nyström, ungdomsinformatör, praktikant socionomstuderande Sofia Sundman
Bild:
Liselott Nyström
Senast uppdaterad:
10.07.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!