Ekonomi och livshantering

Ekonomi och livshantering

Enligt Finlands lag är var och en skyldig att enligt bästa förmåga försörja sig själv och sina barn (upp till 18 års ålder). När man fyllt 18 år och efter att man flyttat hemifrån har man ett ansvar att själv försörja sig, vilket innebär allt från att betala hyran till att handla mat.

Det viktigaste att komma ihåg är det första man skall göra varje månad dvs. betala hyran. När hyran är betald skall man ännu betala sina räkningar. När alla räkningar är betalda, kan man med de pengar som lämnat över handla mat, kläder och använda pengarna på eventuella hobbyn.

Fastän du hamnar i en sådan situation då du inte har råd att betala dina räkningar, är det ändå otroligt viktigt att du öppnar alla räkningar och brev du får. Det är lätthänt att man inte ”orkar” öppna räkningarna som kommer om man vet att man inte heller har några pengar på kontot. Om räkningen lämnas obetald kommer du att få betalningspåminnelser och om inte de heller betalas, går räkningen vidare till indrivning. I detta skede har räkningen växt p.g.a. påminnelseavgifter och indrivningsavgifter. Om räkningen fortfarande lämnas obetald kan du få en betalningsanmärkning. Dessutom kan det gå till utmätning, vilket betyder att skulderna tas av det man äger. En betalnings-anmärkning kan leda till att du i framtiden inte kan ta ett lån från banken eller att du har svårigheter att hitta hyresbostad.

Om du behöver hjälp med din ekonomiska situation eller om du märker att du inte har koll på dina skulder kan du ta kontakt med skuldrådgivningen eller socialbyrån i din kommun. Det bästa är ändå att själv försöka hålla kontakt med de som fakturerar, och komma överens om betalningsplaner.

Idag är det väldigt enkelt att betala saker med telefonen och det kan leda till att det är mycket lättare då att köpa något man egentligen inte har råd med, eftersom man inte ”ser” pengarna och inte känner av att det blir mindre pengar på kontot eller så.

Sen finns det också snabblån, som går ut på att låna ut snabba pengar åt sådana som behöver. Det farliga med snabblånen är att det är hög ränta, och om du inte klarar av att snabbt betala tillbaka pengarna, så växer det och blir till stora summor.