Lån

24.09.2018
Ett lån är en överenskommelse mellan en privatperson och banken. Det är ett juridiskt bindande avtal som följer vissa specifika regler.

För att överhuvudtaget bli beviljad lån från banken krävs det att banken anser att man kan betala tillbaka lånet. Därför kontrollerar banken låntagarens så kallade betalningsförmåga. Banker kräver dessutom någon form av säkerhet och/eller borgensmän för att garantera att de får tillbaka sina pengar. Som låntagare är man givetvis skyldig att betala tillbaka lånet till banken i enlighet med den betalningsplan som gäller.

Då man funderar på att ta lån så lönar det sig att kontakta flera olika banker och ta reda på vilka villkor de olika bankerna erbjuder. Välj det bästa helhetspaketet med de bästa villkoren så kan du spara pengar på sikt.

När man ska betala av sitt lån gör man upp en betalningsplan tillsammans med banken, där bestäms bl.a. den summa som du amorterar(betalar till banken) varje månad och det antal år som du ska amortera (betala av på) lånet. Hur lång tid lånet sträcker sig över beror på hur mycket du betalar till banken varje månad. Om du har ett lån vid en ban och får bekymmer med ekonomin ska du genast kontakta banken och diskutera om det t.ex. är möjligt att få ett par amorteringsfria månader.

Med ränta menas den summa som man betalar till långivaren/kreditgivaren utöver den summa som man har lånat eller köpt på kredit. Räntan anges i procent. Man betalar alltså alltid mera till långivaren jämfört med den summa som man lånar. Räntorna varierar i takt med samhällsekonomin. Det goda ränteläget idag garanterar inte att räntorna också i framtiden hålls på en låg nivå.

Akta dig för snabblån

Det har under de senaste åren dykt upp ett stort antal företag och diverse kreditinstitut som erbjuder s.k. snabblån utan säkerhet. Räntorna är dock ofta skyhöga, vilket betyder att man snabbt kan hamna i ekonomiska problem om man inte granska villkoren för lånet noggrant.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Tillbaka