Lån

Lån

Det finns många olika typer av lån, t.ex. studielån och bostadslån. Man kan förstås också låna av t.ex. kompisar eller föräldrar, men det är lån från banken som behandlas här eftersom reglerna och principerna kring banklån kan uppfattas som krångliga och därför bör redas ut.

Vad är ett lån?

Ett lån är en överenskommelse mellan en privatperson och banken. Det är ett juridiskt bindande avtal som följer vissa specifika regler. För att överhuvudtaget bli beviljad lån från banken krävs det att banken anser att man kan betala tillbaka lånet. Därför kontrollerar banken låntagarens så kallade betalningsförmåga. Banker kräver dessutom någon form av säkerhet och/eller borgensmän för att garantera att de får tillbaka sina pengar. Som låntagare är man givetvis skyldig att betala tillbaka lånet till banken i enlighet med den betalningsplan som gäller.

Kontakta flera banker då du ska låna pengar

Då man funderar på att ta lån så lönar det sig att kontakta flera olika banker och ta reda på vilka villkor de olika bankerna erbjuder. Bankerna tjänar ju pengar på lån eftersom de får ränteinkomster, och man kan därför säga att bankerna tävlar om låntagarna och därmed kan försöka ge bättre lånevillkor än konkurrerande banker. Välj det bästa helhetspaketet med de bästa villkoren så kan du spara pengar på sikt.

Amorteringar och betalningsplan

Med amorteringar menas rater som man betalar av på ett lån till banken. I regel amorterar man på lån en gång i månaden och pengarna dras oftast den dag som du får in pengar på kontot, t.ex. lönedagen. En betalningsplan är den plan som du gör upp tillsammans med banken. I en amorteringsplan bestäms den summa som du amorterar varje månad och det antal år som du ska amortera på lånet. Betalningsplanerna kan variera från ett par år till över 30 år. Ett lån till en ny bil kanske avklaras på 5 år medan bostadslån ofta är på 20-25 år. Det som avgör hur lång tid lånet sträcker sig över är storleken på amorteringarna som man anser att man har råd med. Ju mer man amorterar, desto kortare kan man lägga lånetiden etc. Man bör dock komma ihåg att ju längre betalningsplanen sträcker sig, desto mer betalar man i ränta till banken i långa loppet.

Man bör komma ihåg att det alltid finns ett visst utrymme för diskussioner med bankerna. De vill ju absolut inte att du ska gå i personlig konkurs, eftersom de då får problem med att få tillbaka sina pengar som de har lånat ut till dig. Om du har ett lån vid en bank och råkar ut för plötsliga ekonomiska bekymmer, ska du genast kontakta banken och diskutera om det t.ex. är möjligt att få ett par amorteringsfria månader.

Räntor

Med ränta menas den summa som man betalar till långivaren/kreditgivaren utöver den summa som man har lånat eller köpt på kredit. Räntan anges i procent. Man betalar alltså alltid mera till lånegivaren jämfört med den summa som man lånar. Ju högre ränta, desto mer betalar man utöver den summa man lånat. Räntorna varierar i takt med samhällsekonomin och har varit rekordlåga under ett antal år nu. Det är alltså relativt billigt att låna pengar i dagsläget, men det goda ränteläget idag garanterar inte att räntorna också i framtiden hålls på en låg nivå. Om man t.ex. tar ett bostadslån på med 25 års betalningsplan, så hinner mycket förändras. Om räntorna plötsligt skulle stiga mycket blir det betydligt dyrare att amortera lånet p.g.a. högre ränteutgifter.

Akta dig för snabblån

Det har under de senaste åren dykt upp ett stort antal företag och diverse kreditinstitut som erbjuder s.k. snabblån utan säkerhet. Detta kan ju låta jättebra vid första ögonkastet, men man ska vara mycket försiktig med sådana erbjudanden. Räntorna är ofta skyhöga, vilket betyder att man snabbt kan hamna i ekonomiska problem om man inte granska villkoren för lånet noggrant.