Mustasukkaisuus

Mustasukkaisuus
19.08.2019

Mustasukkaisuus voi olla normaalia tai liioiteltua ja epäloogista. Useimmat ymmärtävät normaalia mustasukkaisuutta, jos sille on syy, kuten vaikkapa avoin flirttailu jonkun toisen kanssa tai pettäminen. Mutta jos jatkuvasti epäilee perusteetta, yrittää valvoa tai päättää kumppanin elämästä, yrittää omistaa kumppanin ja kiinnittää hänet itseensä niin tiiviisti kuin mahdollista – silloin mustasukkaisuus on liiallista ja epäloogista.

Sellaiseen mustasukkaisuuteen voi olla syynä:

  • Mustasukkainen pelkää hylätyksi joutumista. Kyse on silloin eräänlaisesta eroahdistuksesta. Se voi juontua aiemmista kokemuksista, esimerkiksi lapsuudesta tai aiemmista suhteista, mutta myös heikosta itsetunnosta.
  • Liian tiiviisti yhdessä eläminen. Jos jokainen vapaa hetki on suhteen ensimmäisestä päivästä alkaen vietetty yhdessä, omat kaverit ja kiinnostuksen kohteet on jätetty ja yhteiseen on panostettu niin paljon, että suurin osa omasta elämästä on hukattu.
  • Moni pelkää, että kumppani löytää uuden ja mielenkiintoisemman ihmisen tai jopa houkutellaan pois.
  • Myös suhteen luottamusaste vaikuttaa. Mustasukkaisuus on usein myös merkki siitä, että pari ei ole onnistunut luomaan tarpeeksi luottamusta, sillä molemmat ovat yhteisesti vastuussa siitä, että he voivat tuntea turvallisuutta ja rakkautta.

Mustasukkaisuusongelmaa EI ratkaista sillä, että toinen suostuu valvottavana oloon ja lakkaa tekemästä asioita, joista kumppani tulee mustasukkaiseksi. Jos suhteen jompikumpi osapuoli on mustasukkainen, niin hän kuin kumppani ja suhdekin vahingoittuvat. Puhukaa. Missä tilanteissa mustasukkaisuus nousee esiin? Ja miksi? Miten mustasukkainen ajattelee ja mitä kumppanin tarvitsee tehdä tilanteen helpottamiseksi? Jos molemmat haluavat tehdä työtä suhteen eteen ja vähentää mustasukkaisuutta, se kyllä onnistuu. Kuunnelkaa toisianne. Joskus voidaan tarvita kolmas osapuoli, joka auttaa paria puhumaan asiasta rauhallisesti ja asiallisesti.

Teksti: Liselott Nyström, nuorisotiedottaja

Käännös: Päivi Elina Alasjärvi (suomeksi)

Back