Miten pitää rakkaus elossa

Miten pitää rakkaus elossa
19.08.2019

Sitä tapahtuu valitettavasti vähän väliä jopa ilman että suhteen osapuolet edes itse huomaavat. Arki ottaa ohjat, kaikesta tulee ikävää rutiinia. Pari pitää toisiaan itsestäänselvyyksinä. Siitä jo kenties jo ikuisuus, kun suudelmat olivat intohimoisia, naurettiin yhdessä ja sanottiin ne kolme tärkeää sanaa ja todella tarkoitettiin niitä.

Etkö muista, miltä tuntui olla vastarakastuneita? Yritä palauttaa muistiisi miten tapasitte, rakastuitte ja aloitte olla yhdessä. Mikä sai sinut ihastumaan juuri häneen? Miksi juuri hän oli niin erityinen? Yritä palauttaa se tunne, koska ne asiat, joiden perusteella aloit pitää juuri hänestä, eivät ole kadonneet mihinkään.

Välikriisi

Rakastuminen muuttuu suhteen jossain vaiheessa toivottavasti syvemmäksi rakkaudeksi. Ehkä jo muutaman viikon jälkeen, mutta tutkijoiden mukaan ei kuitenkaan kahta vuotta myöhemmin. Jokaisella rakastumiskerralla niin ei kuitenkaan käy, vaan useimmat suhteet loppuvat kun rakastuminen loppuu, koska rakkauden luomiseen ei ole tarpeeksi rakennusaineita.

Joskus syynä on, että jompikumpi alkaa kuvitella toista kohtaan koettujen tunteiden laimenevan tai loppuvan. Silloin rakastuminen on sekoitettu rakkauteen ja luullaan, että rakkaus on kuolemassa.”Miten voin muka rakastaa häntä, kun sydän ei enää hyppää kurkkuun hänet nähdessäni? Kun en enää ihan joka hetki ajattele häntä?” Voi olla niin vahvoja käsityksiä siitä, miltä rakkauden pitäisi tuntua ja miten sen pitäisi toimia, että ei vain ymmärretä, että rakkaus voi tuntua erilaiselta kuin rakastuminen.

Kun rakastumisvaihe alkaa rauhoittua, alkaa kumppanin ihannekuvakin saada uusia sävyjä. Kun on oppinut tuntemaan toisensa hyvin ja rentoutumaan niin paljon, että uskaltaa paljastaa todellista minäänsä, näkee toisessa osapuolessa ehkäpä asioita, joihin ei olekaan ihan niin ihastunut. Ensin häiritsevät pikkuasiat, kuten norsun lailla niistäminen, ja sitten merkityksellisemmät asiat, kuten eri elämänkatsomukset.

Et kuitenkaan voi valita, että pitäisit ja hyväksyisit vain tietyt osat henkilöstä, vaan koko paketti kuuluu kauppaan. On aivan normaalia, että tässä vaiheessa suhdetta syntyy kriisi. On muutettava odotuksia toisesta, löydettävä tapa toimia kunnolla yhdessä ja oppia hyväksymään toisensa tavallisina, arkipäiväisinä ihmisinä. Kaikki parit eivät edes huomaa käyvänsä läpi tällaista kriisiä.

Suhde liukuu rakastumisesta rakkauteen lähes huomaamatta. Jotkut eivät koskaan lakkaa olemasta rakastuneita toisiinsa: rakastuminen vain syvenee, vankkenee, rauhoittuu ja tulee turvallisemmaksi. Toiset taas käyvät tässä vaiheessa läpi kriisiä ja riitelevät, huutavat, itkevät, epäilevät ja tekevät tyhmyyksiä.

Teksti: Liselott Nyström, nuorisotiedottaja

Käännös: Päivi Elina Alasjärvi (suomeksi)

Back