Hur hålla liv i kärleken

Hur hålla liv i kärleken
19.08.2019

Tyvärr händer det här titt som tätt, till och med utan att parterna själva ens märker det. Vardagen kan ta över helt, så att allt blir tråkig rutin. Man tar varandra för givet. Kanske det är evigheter sedan man till exempel verkligen kysstes passionerat, evigheter sedan de skrattade helhjärtat med varandra och evigheter sedan de sade de tre orden åt varandra och verkligen innerligt menade det.

Minns du inte hur det kändes när ni var nyförälskade tillsammans? Försök att återuppliva i minnet alla detaljerna i historien om hur ni träffades, blev förälskade och blev ihop. Vad var det som gjorde att du fastnade för just hen? Varför var just hen så speciell? DET är känslan du ska försöka hitta tillbaka till. För alla de där sakerna som gjorde att du började tycka om just precis hen – de har inte försvunnit någonstans.

Krisen däremellan

Under något skede av förhållandet, så övergår förhoppningsvis alltså förälskelsen i djupare kärlek. Det här kan ske redan efter några veckor, men inte senare än efter två år enligt forskare. Det händer dock långt ifrån varendaste gång man är kär, de flesta förhållanden tar ju faktiskt slut när förälskelsen tar slut för att det helt enkelt inte fanns tillräckligt mycket att bygga kärlek av.

Men ibland kan det också bero på att den ena eller båda börjar inbilla sig att känslorna för den andra håller på att svalna eller ta slut, för att de förväxlar förälskelsen med kärlek och tror att det är kärleken som håller på att dö. "Hur kan jag älska hen om mitt hjärta inte längre skuttar till när jag ser hen? När jag inte längre tänker på hen 24/7? ” De kanske har så starka föreställningar om hur kärleken borde kännas och funka att de inte inser att kärleken kan kännas annorlunda än förälskelsen.

När förälskelsen börjar lugna ner sig, så börjar också den idealiserade bilden av partnern falla sönder. När man verkligen lärt känna varandra och när man slappnat av så pass mycket att man vågar börja visa sitt verkliga jag för varandra, så kanske man ser sidor hos partnern som man inte är fullt så förtjust i. Det kan vara "småsaker" som börjar störa allt mer, som att hen snyter sig så det låter som en elefant, till mer betydelsefulla skillnader, som olika livsåskådning.

Men man kan inte välja att gilla och acceptera bara vissa delar av en person, man måste ta emot hela paketet. Det är alltså helt normalt att det blir kris i förhållandet i det här skedet. Det är i det här skedet man måste förändra sina förväntningar på varandra, hitta ett sätt att verkligen fungera på tillsammans och lära sig acceptera varandra som helt vanliga, alldagliga människor. Alla par märker inte ens av att de genomgår den här krisen.

Förhållandet flyter nästan obemärkt från förälskelse till kärlek. Vissa kanske aldrig slutar vara förälskade i varandra, det blir bara djupare, stadigare, lugnare och tryggare. Andra har en kris i det här skedet, kanske grälar, skriker, gråter, tvivlar och gör dumheter.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Översättning: Päivi Elina Alasjärvi (till finska)

Tillbaka