Decibelin asiantuntijat

Decibelin asiantuntijat

Jotta voisimme vastata kysymyksiinne asiallisesti ja ammattimaisesti, on Decibel kerännyt yhteen oman asiantuntijaverkostonsa.

Kaikki tässä esiteltävät henkilöt ovat ammattilaisia aihealueissa, joiden parista sinulla voi pohjanmaalaisena nuorena olla kysymyksiä. Jotkut heistä tietävät paljon useista eri asioista ja voisivat kuulua moneen eri kategoriaan. 

Jotta tietäisit, että vastaukset eivät ole kiireellä googlattuja vaan ajatuksella tehtyjä, esittelemme heidät paremmin tässä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiinne vapaaehtoisesti ja ilman korvausta.

Jos sinulla on mietteitä siitä, miten Kysy pois -palsta toimii, lue lisää Ohjeet-sivulta.

Decibelin omat nuorisotiedottajat sekä laaja asiantuntijaverkostomme vastailevat kysymyksiin 12 jäsenkunnastamme, kun taas muilta paikkakunnilta tulleisiin kysymyksiin vastaa Luckan UngInfo sekä Nuortenlinkki.fi.

PASANTE magnus W
Magnus Westerlund
Voi vastata kysymyksiin koskien kondomeja, liukuvoiteita, suuseksisuojia ja seksileluja.

Magnus Westerlund on Oy MaWe Trading Ab:n toimitusjohtaja. Yritys on pohjoismainen intiimituotteiden jakelija.

Trafikskolan Ronn
Trafikskolan Putte/Rönn/Rune
Liikennekoululta voidaan vastata kysymyksiin, jotka liittyvät ajokorttiin, liikennesääntöihin, ajoneuvon laillisuuteen, onnettomuuksiin ja muihin liikenteeseen liittyviin asioihin.
Foregangarna
Resurscentret Föregångarna
Resurssikeskus Föregångarna on Vaasanseudulla toimiva työ- ja nuorisopaja, joka auttaa ruotsinkielisiä työttömiä ja opiskelijoita löytämään paikkansa työmarkkinoilla, opinnoissa ja sosiaalisissa tilanteissa.
Nuortenlinkin logo
Nuortenlinkki
Nuorten oma verkkosivusto, jossa teemana mm. päihteet tai päihteettömyys, pelaaminen, netinkäyttö, masennus, kiusaaminen ja paljon muuta!
Vaestoliitto
Väestöliitto
Nuorten Väestöliitto tukevat nuorten seksuaalista hyvinvointia tarjoamalla nuorille matalan kynnyksen verkkopalveluita, joihin voi ottaa yhteyttä nimettömästi, esimerkiksi seksuaalineuvontachat. Tuotamme nuorille suunnattua tietoa liittyen murrosikään, seksiin, seksuaalisuuteen, tunteisiin ja ihmissuhteisiin.
ADHD logo RGB Facebook
ADHD-liitto / ADHD-förbundet
Voi vastata kysymyksiin, jotka koskevat adhd:tä esimerkiksi sen oireita, tutkimuksia ja hoitoa tai keinoja arjen sujuvoittamiseen. Neuvonta tapahtuu yleisellä tasolla.
Marcus Beijar n
Marcus Beijar
Voi vastata kysymyksiin yhteiskunnasta, politiikasta, kunnan ja valtion toiminnasta, sekä kysymyksiin, jotka koskevat pakolaisia tai maahanmuuttoa.
Emilia Rosengard
Emilia Rosengård
Voi vastata kysymyksiin koskien tunteita, nuoruuden haasteita, läheisen poismenoa, nuorten osallisuutta, IT:tä ja mediaa, muuttoa (ulkomaille), mitä tehdä lukion päätyttyä, treenaamista, harrastuksia…
Caroline Sparf
Caroline Sparf
Vastailee kysymyksiin liittyen kuntosaliharjoitteluun ja treeniin, lihaskasvuun ja kehonmuokkaukseen, ravinto, seksi ja seksualisuus, alkoholi ja alkoholilaki, yrittäjyys sekä yksinhuoltajuuteen liittyviä kysymyksiä.
after eight
Ungdomsuppsökarna vid After Eight
Etsivät
Voimme vastata kysymyksiin jotka liittyvät opiskeluun, työhön, harjoitteluihin, jos haluat tekemistä päiviin tai muuten tukea eri asioihin. Meillä on kontaktit mielenterveystoimistoon, riippuvuusklinikalle, nuorisoasema Fiilikseen ja teemme myös erilaisia hakemuksia kuten Kela, TE-palvelut jne. Me yritämme aina auttaa sinua löytämään vastaukset sinun kysymyksiin!
Malin W N
Malin Wiik-Norrman
Kätilö ja seksuaalineuvoja
Voi vastata kysymyksiisi koskien kehoa, seksiä ja yhdessäeloa – riippumatta siitä kuka olet, minkä sukupuolen koet omaksesi, keneen ihastut, keneen tunnet seksuaalista vetoa tai kenen kanssa haluaisit harrastaa seksiä. Sinun ei myöskään ole tarvinnut harrastaa seksiä. Voi myös vastata kysymyksiisi koskien ehkäisymenetelmiä, seksitauteja, kuukautisia, raskautta, seksuaalisia haasteita, halua ja itsetyydytystä.
Rosanna farg
Rosanna Nyberg
Nuorisotiedottaja
Voi vastata kysymyksiin ystävistä, ihmissuhteista, ahdistuksesta, masennuksesta, itsetunnosta
4H Kati
Kati Källman
"Alltiallo-ekspertti"
Voi vastata kaikenlaisiin kysymyksiin, mutta erityisesti niihin jotka liittyvät ympäristöön, kotitalouteen, yhdistyselämään, nettiin...
kristiina annila
Kristiina Annila
Kätilö ja seksuaalineuvoja
Voi vastata kysymyksiin, jotka liittyvät kaikkeen, mikä koskee naisia niin nuoria tyttöjä kuin naisia. Voit kysyä Kristiinalta myös kuukautisista, ehkäisystä, lapsettomuudesta, sukupuolitaudeista, synnytyksestä, naistentaudeista, gynekologisista ongelmista, rinnoista, suhteista jne. jne.
Nathalie Wingren foto
Nathalie Wingren
Rikosuhripäivystys
Voi vastata kysymyksiin mm. erilaisista rikoksista ja rikosprosessista. Oletko todistanut rikoksen etkä tiedä miten toimia? Onko se mitä sinulle tapahtui rikos? Mitä oikeudenkäynnissä tapahtuu? Onko sinun oltava yksin kuulustelussa?
Jessica Renlund
Jessica Renlund
Dieteetikko-opiskelija Umeå Universitet
Voi vastata kysymyksiin dieteetikon ja ravitsemusterapeutin ammatista ja koulutuksista, ravintolisien tarpeesta kasvis- tai vegaaniruokavaliossa, vatsavaivoista, gluteenista, painoahdistuksesta, syömishäiriöistä sekä milloin ja mistä voi hakea apua. Voi myös vastata kysymyksiin naisten varusmiespalveluksesta, koska Jessica on Rannikkojääkäri ja Alikersantti.
Thomas Karv klippt
Thomas Karv
Valtiotieteiden tohtori Åbo Akademi
Voi vastata sekä pieniin että suuriin kysymyksiin, jotka käsittelevät yhteiskuntaa ja yhteiskunnan kehitystä. Nuorten mahdollisuuksista poliittiseen vaikuttamiseen, kunnallispolitiikkaan, Suomen valtionpolitiikkaan sekä maailmanpolitiikan tapahtumiin jne.
marina.nygard
Marina Nygård
Ekonomirådgivare
Ekonomirådgivare på Marthaförbundet. Kan svara på frågor om: pengar och ekonomi, om att flytta hemifrån och rutiner i vardagen.
Jeanine Nygard
Jeanine Nygård
Huippu-urheilija
Voi vastata kysymyksiin huippu-urheilusta, juoksusta, yleisurheilusta sekä mentaalivalmennuksesta. Ninna on moninkertainen SM-mitalisti ja maajoukkuejuoksija päämatkanaan 400 m. Hänen juurensa ovat Pohjanmaalla, mutta nykyään hän asuu Tukholmassa.
JulleLina
Lina Johansson
Finlandssvenska Queerpodden
Lina och Julle är värdar och skapare av Finlandssvenska Queerpodden, där de behandlar alla teman som ryms under det stora regnbågsparaplyet - lättillgängligt, på finlandssvenska!
Vi svarar på frågor gällande sexuella
minoriteter och könsminoriteter och det mesta relaterat till HBTIQA+ frågor.
JulleLina2
Julle Vestman
Finlandssvenska Queerpodden
Lina och Julle är värdar och skapare av Finlandssvenska Queerpodden, där de behandlar alla teman som ryms under det stora regnbågsparaplyet - lättillgängligt, på finlandssvenska!
Vi svarar på frågor gällande sexuella
minoriteter och könsminoriteter och det mesta relaterat till HBTIQA+ frågor.
fpaKela2
FPA - KELA
Kansaneläkelaitos
LABEL4
Label4
Kampaamo
Voi vastata kaikkiin kysymyksiin koskien hiuspohjan ongelmia, hiustenhoitoa, värjäysmietteitä ja hiusten leikkuuta.
Henrik Gahmberg
Henrik Gahmberg
Pääesikunnan tiedottaja, Puolustusvoimat
Voi vastata kysymyksiin asepalveluksesta, asevelvollisuudesta, kutsunnoista ja kaikkeen muuhun "inttiä" koskevaan.
Tessi klippt
Tessi Backas
Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja
Voi vastata seksiä käsitteleviin kysymyksiin aina itsetyydytyksestä, ekaan kertaan, ”miten pitäisi tehdä”, raskauteen, aborttiin, seksuaaliseen hyväksikäyttöön, sukupuolitauteihin jne, jne..
Jobcenter
Jobcenter
Antaa moniiammatillista tukea löytämään yksilöllisiä ratkaisuja opiskeluun, työhön ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Toiminta-alue on Kristiinankaupunkki, Närpiö, Kaskinen ja Korsnäs
http://jobcenter.fi/

Ida Sulin
Ida Sulin
Asianajaja
Voi vastata oikeustieteeseen, oikeuksiin ja velvollisuuksiin sekä rikoksia ja rangaistuksia koskeviin kysymyksiin. Tietää paljon myös ihmis-oikeuksista ja politiikasta.
sakki 2
Sakineh Tilljander
Kissojen kasvattaja
Sakineh on kissarodun Egyptian Mau kasvattaja CatNmaus Catteryssä.
Heidi Jussil klippt
Heidi Jussil
Lääkäri
Voi vastata kysymyksiin sairauksista, lääkkeistä, fantastisesta ihmiskehosta ja terveydestä. Myös kysymyksiin liittyen muuttoon, opiskeluun ja asumiseen Ruotsissa suomenruotsalaisena.
Patricia Donner
Patricia Donner
Yleisen ja aikuiskasvatustieteen maisteri, Opinto-ohjaaja
Voi vastata kysymyksiin, jotka käsittelevät koulutusta, välivuotta, vaihto-opintoja, harjoittelua, opiskelumotivaatiota ja psyykkistä vointia koulukontekstissa.
USM2
USM
Päihdehuolto
Voi vastata kysymyksiin koskien päihtyneisyyden eri muotoja, riippuvuutta ja väärinkäyttöä, mutta myös kysymyksiin, jotka käsittelevät lapsia, vanhempia tai päihdeongelmaisen läheisiä.
Kortti
Nuoli
Nuorten kohtaamis- ja tukipiste
Nuoli – nuorten kohtaamis- ja tukipiste on Sininauhasäätiön Helsingissä toimiva ympärivuorokautisesti auki oleva paikka asunnottomille ja päihteitä käytäville 16-29 vuotiaille nuorille. Meiltä voi kysyä nuorten asunnottomuuteen ja siihen liittyviin lieveilmiöihin kuten huumeiden käyttöön liittyviä kysymyksiä.
Anna Söderback
Ravitsemusterapeutti ja sairaanhoitaja
Voi vastata kysymyksiin koskien ravintoa/ruokaa, ravitsemusta, terveyttä, sairauksia, painoa, vatsavaivoja, syömishäiriöitä, ruoka-aine allergioita, ravitsemustiedettä jne.
annika.rajamaki
Annika Rajamäki
Lähihoitaja
Olen koulutettu lähihoitaja, lasten ja nuorten hoito ja kasvatus. Haluaisin työskennellä kouluvalmentajana tai vastaavanlaisissa tehtävissä tulevaisuudessa. Nuorten hyvinvointi ja psyykkinen terveys ovat lähellä sydäntäni. Minulla on kokemusta kiusaamisesta, ulkopuolisuudesta ja psyykkisestä huonovointisuudesta, joita käsitteleviin kysymyksiin vastailen mielelläni. Voin myös vastata kysymyksiin koskien haasteita ystävyyssuhteissa ja muissa ihmissuhteissa.

Vapaa-ajallani tykkään matkustaa ja valokuvata. Olen myös erittäin kiinnostunut eläimistä ja ratsastuksesta, joten voin myös vastata kysymyksiin koskien näitä teemoja.
Mikael Appel
Mikael Appel
Poliisi
Voi vastata lainsäädäntöön ja muihin poliisiasioihih liittyviin kysymyksiin.
Polis Johanna W
Johanna Westerlund
Poliisikonstaapeli
Voi vastata lainsäädäntöön ja muihin poliisiasioihih liittyviin kysymyksiin.
Angelica
Angelica Qvist
Decibelin harjoittelija
Voi vastata kysymyksiin koskien mm. mielenterveyttä, riippuvuuksia, kriisejä, kasvua ja nuoruutta sekä koulua ja koulutusta. Minulla on erityispedagogiikan kandidaattitutkinto ja olen syventynyt kriisipsykologiaan. Minulla on henkilökohtaista kokemusta psyykkisestä huonovointisuudesta ja kaikesta siitä, mitä se voi tuoda mukanaan.
nedladdning
Erica Kjerulf
Praktikant vid Decibel
Studerar till skolcoach och jobbar som handledare. Kan svara på frågor om bl.a. självkänsla, ätstörningar, psykisk ohälsa, relationer och studier.
Per Pilde
Per Stenberg
Pappi
Vastaa kysymyksiin seuraavista aiheista: usko, elämänkatsomus, tietokoneet, musiikki ja pienveneet.
Camilla Pitkanen3
Camilla Pitkänen
Psykiatrinen sairaanhoitaja ja psykoterapeutti
Voin vastata kysymyksiin, jotka liittyvät psyykkiseen terveyteen iästä huolimatta.
Annika Byrkjeland
Seksuaalineuvoja
Voi vastata seksuaaliaiheisiin kysymyksiin.
paivi.tuomisto
Päivi Tuomisto
Seksuaalineuvoja
Teen työkseni keho- ja energiahoitoja, ohjaan joogaa ja TRE:tä. Lisäksi olen valmistunut seksuaalineuvojaksi. Voin vastata seksuaalisuuteen, sukupuoleen ja siihen liittyvään moninaisuuteen sekä ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin.
francesca profil
Francesca Lo Giudice
Seksuaalineuvojaharjoittelija
Olen seksuaalineuvojaharjoittelija. Voin vastata seksuaalisuuteen, sukupuoleen ja suhteiden moninaisuuteen liittyviin kysymyksiin.
Alexandra Sippus
Alexandra Sippus-Baliukonienė
Sairaanhoitaja ja sosionomi
Vastaan kysymyksiin jotka koskevat psyykkisiä sairauksia sekä psyykkistä pahoinvointia yleisesti.
Ira Zetterborg
Ira Zetterborg
Sairaanhoitaja
Voi vastata syömishäiriöihin liittyviin kysymyksiin. Voi antaa vinkkejä ja neuvoja liittyen monipuoliseen ruokavalioon ja terveisiin ruokailutottumuksiin, kehonkuvaan, painoon, terveelliseen suhtautumiseen liikuntaan ja miten voi toimia jos epäilee kärsivänsä syömishäiriöstä.
Julia Backman
Julia Backman
Sairaanhoitaja
Voi vastata syömishäiriöihin liittyviin kysymyksiin. Voi antaa vinkkejä ja neuvoja liittyen monipuoliseen ruokavalioon ja terveisiin ruokailutottumuksiin, kehonkuvaan, painoon, terveelliseen suhtautumiseen liikuntaan ja miten voi toimia jos epäilee kärsivänsä syömishäiriöstä.
Diana Sandelin
Diana Häggkvist
Terveydenhoitaja
Voi vastata kysymyksiin, jotka liittyvät kuukutisiin, seksiin, raskauteen ja muuhun terveyteen liittyvään. On erikoistunut aiheiseen seksi itsetuhoisena käyttäytymisenä.
Torbjorn Strand
Torbjörn Strand
TE-toimiston edustaja
Koulutettu markkinoinnin ekonomi. Voi vastata kysymyksiin, jotka käsittelevät työnvälitystä, TE-toimiston palveluita ja töitä yleisesti. Kyseessä voi olla työnhaku, miten nostaa osaamisensa esille, miten eri tilanteet vaikuttavat työttömyystukeen tai nuoren työttömän psyykkinen kuormitus ollessaan työtön työnhakija.
Jonny Bjorkstrom
Jonny Björkström
Teknikkaekspertti
Voi vastata tietokoneita, elektroniikka ja tekniikka käsitteleviin kysymyksiin.
Omistaa oman yrityksen: Robot Workshop Finland.
Monika Pensar 2
Monika Pensar
Teologi ja seksuaalineuvoja
Voi vastata kysymyksiin, jotka käsittelevät uskoa, uskontoa, seksiä ja kehoa. On teologi, joka on opiskellut seksuaalineuvojaksi, sateenkaariaktiivi. Rakastaa saunaa, perhettä, kumppania, ihmisoikeuksia ja syyslehdissä hyppimistä sekä puiden halaamista.
kix
Kix Strengell
Nuorisotiedottaja
Voi vastata kysymyksiin koskien mielenterveyttä, kriisejä, itsetuhoisuutta, ihmissuhteita, motivaatiota, alternative-tyyliä, tanssia, lävistyksiä ja tatuointeja.
Stinke
Stinke Itäniemi
Nuorisotiedottaja
Voi vastata useimpiin nuorta mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Kysymykset voivat liittyä henkiseen hyvinvointiin, yhteiskunnallisiin asioihin, sukupuoleen ja sen moninaisuuteen, ympäristö,- ja luontoasioihin, taiteisiin sekä siihen mitä mieleen kulloinkin juolahtaa!
Lila Kaki
Lila Käki
Nuorisotiedottaja
Yhteisöpedagogi-tutkinnolla varustettu kehityspsykologian maisteri. Koulumaailmassa työskentely niin yläasteella kuin lukiossakin on tuttua, joten vastailen mielelläni kysymyksiin stressiin, kiusaamiseen, ystävyys- ja parisuhteisiin tai yleisesti kouluhyvinvointiin liittyen. Vapaa-ajallani viihdyn parhaiten tallilla hevosten parissa.
LovisaTill
Lovisa Till
Nuorisokoordinaattori FinFami Pohjanmaa
Voi vastata kysymyksiin seuraavista aiheista: olla nuori ja omainen psyykkisestä huonovointisuudesta ja/tai riippuvuudesta kärsivälle läheiselle, elämän kriisit, mielenterveyden vahvistaminen, tunteet ja tunnesäätely, ahdistuksen hallinta, stressi ja stressinhallinta sekä yksinäisyys.
julle4
Julle Nyback
Nuoriso-ohjaaja
Voi vastata useimpiin nuoria mietityttäviin kysymyksiin. Ne voivat liittyä adoptioon ja vaikeuksiin sopia joukkoon, kun on toista etnistä alkuperää. On erittäin kiinnostunut seksuaalisista vähemmistöistä, yhteiskunnallisesta tasa-arvosta sekä sukupuolikysymyksistä.
upsokarna
Linda och Soffi
Etsivä nuorisotyö
Voi vastata kysymyksiin, jotka käsittelevät nuoren elämäntilannetta ja työllistymistä. Auttavat nuoria, jotka ovat syystä tai toisesta eksyneet ja auttavat heitä löytämään uuden suunnan olemassaololleen ja elämälleen. Etsivän nuorisotyön tehtävänä on auttaa nuoria, jotka tarvitsevat tukea löytääkseen tarvitsemansa palvelut.
vasamodraochskyddshem
Tilda och Sam
Vaasan Ensi- ja turvakoti
Tilda & Sam Ero Lapsiperheessä-työ Vaasan Ensi- ja turvakoti ry:ssä.

Voi vastata kysymyksiin erosta ja kaikista niistä muutoksista, jotka eron takia syntyvät – käytännön järjestelyistä tunneperäisiin näkökulmiin.
ODE
ODE-hanke
Yliannostuksien ehkäisy
ODE-hanke voi vastata mihin tahansa nuorten päihteiden käyttöön liittyvään kysymykseen. Erityisosaamistamme ovat nuorten huumeiden käyttöön ja siihen liittyviin riskeihin sekä ongelmiin ja yliannostusten ehkäisyyn liittyvät kysymykset.