Decibels experter

Decibels experter

För att vi ska kunna svara sakligt, korrekt och proffsigt på dina frågor så har Decibel samlat ihop ett eget nätverk av experter att ställa dina frågor till.

Personerna här är alla yrkesmänniskor inom något område som du kan behöva hjälp inom som ung österbottning. En del av dem är även bra på flera saker och kunde höra till flera kategorier. Därför presenterar vi dem närmare här, både så att du ska veta att svaret på din fråga inte är något som slarvigt googlats fram. Experterna svarar frivilligt och utan ersättning. Målsättningen är att svara inom 5 arbetsdagar.

Om du undrar något mer över hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 12 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av Ungdomsakademin Luckan eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

isa
Isa Muotio
Kan svara på frågor om tonårsproblem, mental hälsa, sorg efter närstående, psykisk ohälsa hos föräldrar, transfrågor, frågor om specialpedagogik, och om hur modell-branschen fungerar.
PASANTE magnus W
Magnus Westerlund
Kan svara på frågor gällande kondomer, glidmedel, slicklappar och sexleksaker.

Magnus Westerlund, verkställande direktör på Oy MaWe Trading Ab, som är en nordisk distributör av intimprodukter.
Trafikskolan Ronn
Trafikskolan Putte/Rönn/Rune
Kan svara på frågor om: körkort, trafikregler, fordonens laglighet, olyckor och annat som rör trafik och fordon.
54799087 10216367434411764 6727552389231935488 o
Nina Kronholm
Nina kan med sin bakgrund inom socialvetenskap svara på frågor om t.ex. familjekonflikter, psykisk ohälsa, krishantering, och FPA-relaterade frågor. Hon har också lång erfarenhet av smådjur, speciellt råttor och hamstrar.
Foregangarna
Resurscentret Föregångarna
Resurscentret Föregångarna är en arbets- och ungdomsverkstad, som hjälper svensktalande arbetslösa och studerande i Vasatrakten när det gäller att hitta sin plats på arbetsmarknaden, studier och i sociala sammanhang.
Marcus Beijar n
Marcus Beijar
Kan svara på frågor om samhälle, politik, hur kommunen eller staten fungerar, frågor som rör flyktingar eller invandring.
Emilia Rosengard
Emilia Rosengård
Kan svara på frågor om: Känslor, tonårsproblem, när någon nära går bort, ungdomsinflytande, IT och media, att flytta (utomlands), vad man ska göra efter gymnasiet, träning, fritidsintressen...
Malin W N
Malin Wiik-Norrman
Barnmorska och sexualrådgivare
Kan svara på dina frågor angående kroppen, sex och samlevnad - oberoende vem du är, vilket kön du anser dig ha eller vem du blir kär i eller sexuellt attraherad av eller har sex med. Du behöver heller aldrig ha haft sex.
4H Kati
Kati Källman
"Alltiallo-experten"
Kan svara på frågor om det mesta, men speciellt miljö, huslig ekonomi, föreningsliv, webben…
kristiina annila
Kristiina Annila
Barnmorskan och sexualrådgivaren
Kan svara på frågor om: Allt som har med kvinnor att göra, allt från ung flicka till kvinna. Mens, graviditet, preventivmetoder, könssjukdomar, gynekologiska problem, förhållanden osv osv osv
Nathalie Wingren foto
Nathalie Wingren
Brottsofferjouren
Kan svara på frågor om bla. olika former av brott och brottsprocessen. Är du vittne till ett brott och vet inte vad du ska göra? Är det som har hänt dig faktiskt ett brott? Hur går en rättegång till? Måste du vara ensam på ett förhör?
Thomas Karv klippt
Thomas Karv
Doktor i statskunskap vid Åbo Akademi
Kan svara på både små och stora frågor kring samhället och samhällsutveckling, allt från ungas möjligheter till politiskt påverkande, finsk rikspolitik, världspolitiska händelser osv.
Jeanine Nygard
Jeanine Nygård
Elitfriidrottare
Ninna är en mångfaldig FM-medaljör och landslagslöpare med 400m som huvuddistans. Hon kan svara på frågor om idrott på elitnivå, löpning, friidrott, mental hälsa samt mental träning.
Henrik Gahmberg
Henrik Gahmberg
Försvarsmaktens kommunikatör
Kan svara på frågor om: militärtjänstgöring, värnplikt, uppbåd och allt som rör "milin".
Tessi klippt
Tessi Backas
Hälsovårdare och sexualrådgivare
Kan svara på frågor om: kroppen, pubertetsutvecklingen, sex, relationer, hälsa, sjukdom, psykisk ohälsa o.s.v.
Jobcenter
Jobcenter
Ger stöd för att hitta individuella lösningar till studier och jobb samt till ett helhetsmässigt välbefinnande. Har verksamhet i Kristinestad, Närpes, Kaskö och Korsnäs
http://jobcenter.fi/
Ida Sulin
Ida Sulin
Juristen
Kan svara på frågor om juridik, rättigheter och skyldigheter. Kan mycket om vilka tjänster man har rätt till i samhället och vilka krav som ställs på medborgare i olika situationer. Också brott och straff, mutor och politik.
sakki 2
Sakineh Tilljander
Kattuppfödare
Sakineh är uppfödare av kattrasen Egyptian Mau, på CatNmaus Cattery. Hon kan svara på frågor om din katts hälsa eller beteende.
Heidi Jussil klippt
Heidi Jussil
Läkare
Kan svara på frågor om: Sjukdomar, läkemedel, den fantastiska människokroppen och hälsa i allmänhet.
Även frågor om att flytta till, studera i och bo i Sverige som finlandssvensk.
Patricia Donner
Patricia Donner
Magister i Vuxenpedagogik, studerar till elev- och studiehandledare
Kan svara på frågor kring val av utbildning, mellanår, utbytesstudier, praktik, studiemotivation och psykisk hälsa och ohälsa i skolkontext.
Anna Söderback
Näringsrådgivare och sjukskötare
Näringsrådgivaren kan besvara hälsofrågor och alla kostrelaterade frågor. Det kan vara allt från vikten, dålig aptit, magbesvär, näringslära, med mera.
Mikael Appel
Mikael Appel
Polis
Kan svara på frågor om: lagstiftning och annat polisiärt.
Polis Johanna W
Johanna Westerlund
Poliskonstapeln
Kan svara på frågor om: lagstiftning och annat polisiärt.
Per Pilde
Per Stenberg
Prästen
Kan svara på frågor inom följande områden: Tro, livsåskådning, datorer, musik och småbåtar
Malin Kni1p
Malin Knip
Psykiatrisk sjukskötare
Jag svarar på frågor om sömn och sömnproblem, om högkänslighet samt om stresshantering enligt ACT ( Acceptance and Commitment Therapy).
Camilla Pitkanen3
Camilla Pitkänen
Psykiatriska sjukskötaren/psykoterapeuten
Kan svara på frågor som rör psykiska sjukdomar i olika åldrar, symptom, orsaker, behandlingsmöjligheter, självhjälp.
Camilla Roslund Nordling
Camilla Roslund-Nordling
Rehabiliteringsrådgivare på Psykosociala förbundet rf.
Kan svara på frågor om: psykisk hälsa & ohälsa. Kan ge tips på vart man skall vända sig för att få hjälp och vård om man känner sig t.ex. deppig, ångest eller annars vilsen i sitt mående.
Pirjo Nylund
Pirjo Nylund
Sexualrådgivaren och ungdomsarbetaren
Kan svara på frågor om kroppsbild, kroppens utveckling, sexualitet och frågor som rör sex - om allt från onani, "första gången", könssjukdomar och sexuell identitet.
Alexandra Sippus
Alexandra Sippus-Baliukonienė
Sjukskötare och socionom
Kan svara på frågor om psykiska sjukdomar och psykisk ohälsa överlag.
Ira Zetterborg
Ira Zetterborg
Sjukskötaren
Kan svara på frågor om ätstörningar. Kan geråd när det gäller hälsosam kost och matvanor, förhållande till kropp och sund träning samt hur man kan gå till väga om man misstänker att man lider av någon sorts ätstörning.
Julia Backman
Julia Backman
Sjukskötaren
Kan svara på frågor gällande ätstörningar. Kan ge tips när det gäller hälsosam kost och matvanor, förhållande till kropp, vikt och sund träning.
Diana Sandelin
Diana Sandelin
Specialsjukskötare i psykiatri
Kan svara på frågor om psykisk hälsa/ohälsa. Har specialkunskaper i ämnet sex som självskadebeteende.
Torbjorn Strand
Torbjörn Strand
TE-byråns representant
Utbildad ekonom inom marknadsföring. Kan svara på frågor som rör arbetsförmedling, TE-byråns tjänster och allmänt om arbete. Det kan handla om att hitta arbete, hur lyfta fram sina kunskaper, inverkan av olika situationer på arbetslöshetsstöd, ung och arbetslös och den psykologiska påfrestningen det innebär att vara arbetslös arbetssökande.
Jonny Bjorkstrom
Jonny Björkström
Teknikexperten
Kan svara på frågor om det mesta inom datorer, elektronik och teknik. Har eget företag: Robot Workshop Finland.
Monika Pensar 2
Monika Pensar
Teolog och sexualrådgivare
Kan svara på frågor om tro, religioner, sex och kropp. Är teolog som studerat till sexualrådgivare, regnbågsaktiv. Älskar bastu, familjen, partnern, mänskliga rättigheter och att hoppa i höstlöv och krama träd.
thumbnail image1
Piia Vallineva
Ungdomsinformatör
Voi vastata kysymyksiin jotka liittyvät median käyttöön (mm. mediakäyttäytyminen, nettikiusaaminen, median vaikutukset), viestintään ja suhteisiin.
kix
Kix Strengell
Ungdomsinformatör
Kan svara på frågor om mental hälsa, livskriser, självskadeproblematik, relationer, motivation, alternativ stil, dans, piercingar och tatueringar.
Nuortenelama2
Nuortenelämä.fi Kansallinen nurisotiedotussivusto
Ungdomsinformatören vid
Den nationella ungdomsinformations- och rådgivningstjänsten som Decibel.fi samarbetar med.
Julle fyrkantig2
Julle Nyback
Ungdomsledare
Kan svara på frågor om sexuella minoriteter och genusfrågor. Kan relatera till frågor rörande adoption och problematik med att passa in med annat etniskt ursprung.
IMG 20201021 WA4
Linda och Julia
Uppsökare
Kan svara på frågor om: det mesta som rör de ungas livssituation och sysselsättning. Hjälper unga som gått vilse av olika orsaker och hjälper dem att hitta en ny riktning i tillvaron och i livet. Det uppsökande ungdomsarbetets uppgift är att hjälpa unga som behöver stöd för att nå de tjänster de behöver.
after eight
Camilla, Sari och Ida After Eight
Uppsökare
Kan svara på frågor om studier, jobb, praktik, sysselsättning och olika stöd som man kan vara i behov av, t.ex. kontakt till mentalvårdscentralen, beroendevårdskliniken, ungdomsstationen Fiilis samt olika ansökningar t.ex. Fpa, TE-byrån m.m.
USM2
USM
USM missbrukarvård
Kan svara på frågor som gäller alla former av berusning, beroende och missbruk, men också frågor kring att vara barn, förälder eller anhörig till missbrukare.