Namnlos2

Decibels experter

För att vi ska kunna svara sakligt, korrekt och proffsigt på dina frågor så har Decibel samlat ihop ett eget nätverk av experter att ställa dina frågor till.

Personerna här är alla yrkesmänniskor inom något område som du kan behöva hjälp inom som ung österbottning. En del av dem är även bra på flera saker och kunde höra till flera kategorier.

Därför presenterar vi dem närmare här, både så att du ska veta att svaret på din fråga inte är något som slarvigt googlats fram. Experterna svarar frivilligt och utan ersättning. Målsättningen är att svara inom 5 arbetsdagar.

Om du undrar något mer över hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Här kan du läsa om våra experter inom:

Decibels egna ungdomsinformatörer och hälsovårdare-sexualrådgivare (här nedanför)

Kropp, hälsa och sexualitet

Sinne, känslor och tankar

Vardag och samhälle

Samarbete med Ungdomsliv och UngInfo

Decibels egna ungdomsinformatörer och hälsovårdare-sexualrådgivare

På många av de frågor som ställs på Decibel så svarar ungdomsinformatörerna. Det kan handla om kärleksbekymmer, kompisproblem och andra fnurror på livets tråd - alltså om sådana saker som det inte riktigt finns någon expert på, men som man genom livserfarenhet (tillsammans över 100 år) och "tyst kunskap" kan hjälpa till att få lite mera rätsida på. På frågor av den här typen svarar alltid minst två av ungdomsinformatörerna tillsammans.

Liselott 17 glad4Liselott Nyström Forsén, ungdomsinformatör

Kan svara på frågor om: kan snart det mesta om det mesta som ungdomar brukar ha problem med, eftersom hon har hand om frågorna på Våga fråga och Informationsdelen på portalen. Har också jobbat som Tjejgruppsdragare och vik. ungdomsledare på Ziti ungdomsgård, Korsholm. Jobbar även som koordinerande av rusmedelsförebyggande verksamheten i Korsholms kommun.

Mera info om Liselott: Är polities magister med bland annat sociologi, ungdomsvetenskap, utvecklingspsykologi, sexologi och pedagogik på betyget. Har avlagt euroepiska grundstudier inom ungdomsinformation- och rådgivningstjänster (YIntro) och är numera legitimerad att skola ungdomsinformatörer i Finland. Har utbildning i sexualkunskap speciellt för ungdomsinformatörer. Har suttit i nationella arbetsgrupper inom utvecklingen av ungdomsinformations- och rådgivningstjänster i Finland. Ansvarar för de svenskspråkiga delarna av portalen samt för de svenskspråkiga frågorna. Minns sin egen ungdomstid mycket väl ;)

Decibel TessiTeresa Backas, Specialungdomsinformatör: Hälsovårdaren-sexualrådgivaren

Kan svara på frågor om: kroppen, pubertetsutvecklingen, sex, relationer, hälsa, sjukdom, psykisk ohälsa o.s.v. Tessi har jobbat med ungdomar och unga vuxna under nästan hela sin yrkesverksamma tid, och tycker därför inte att det finns någonting som är så pinsamt att man inte kan fråga henne om saken. Tessi är ansvarig för frågorna som rör hälsa eller sexualitet på Våga Fråga.

Mer info om Tessi: Är utbildad sjukskötare, hälsovårdare och sexualrådgivare. Är även legitimerad neuroterapeut och har genomgått utbildning som erfarenhetsexpert.

ida sundqvist4Ida-Maria Sundqvist, ungdomsinformatör

Kan svara på frågor om: känslor och mående. Det kan handla om vänskapsrelationer, förhållande, familjesituationer, egen mental hälsa. Ida kan ge sitt stöd och t.ex. ge tips på hur man kan lösa situationer.


Mera info om Ida: Är positiv, pigg, idrottsintresserad. Hon gillar att anta utmaningar för att utvecklas. Är utbildad både Merkonom och Samhällspedagog.

Text:
Ungdomsinformatörerna på Decibel.fi, experterna
Bild:
Experterna själva
Faktagranskning:
Experterna har själva skrivit och granskat sina egna presentationer
Översättning:
Lena Niininen (till finska)
Senast uppdaterad:
31.07.2018

Bli expert eller kommentera Vill du också svara?

Kanske du också känner att du kunde hjälpa till med att svara på frågorna? Kanske är du är sakkunnig inom något område som unga kan ha problem eller bekymmer inom - eller känner du bara att du skulle ha mycket livsförståelse och -erfarenhet att dela med dig av åt ungdomarna? Kom då med i vårt expert-nätverk genom att mejla oss eller svara direkt genom att kommentera den fråga du känner att du kan hjälpa med.

Våga fråga! Senast besvarade frågor

Skapandet av Decibel.fi

Tillsammans med experterna och andra sakkunniga skapar ungdomsinformatörerna bland annat informationssidorna på Decibel. Experterna kan såväl skriva egna texter som faktagranska eller bidra med fakta och råd till informaitonssidorna.

Men de unga är också med i processen. Genom feed-back-blanketten och kommentarerna på de svar de och andra får på sina frågor påverkar de österbottniska unga såväl utvecklingen som utvärderingen av portalen. De bidrar även till portalen genom att svara på Decibel frågar, lägga in egna evenemang samt rycka ungdomsinformatörerna eller ledningsgruppsmedlemmarna i ärmen när de träffar dem.

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!