Decibels experter

Decibels experter

För att vi ska kunna svara sakligt, korrekt och proffsigt på dina frågor så har Decibel samlat ihop ett eget nätverk av experter att ställa dina frågor till.

Personerna här är alla yrkesmänniskor inom något område som du kan behöva hjälp inom som ung österbottning. En del av dem är även bra på flera saker och kunde höra till flera kategorier. Därför presenterar vi dem närmare här, både så att du ska veta att svaret på din fråga inte är något som slarvigt googlats fram. Experterna svarar frivilligt och utan ersättning. Målsättningen är att svara inom 5 arbetsdagar.

Om du undrar något mer över hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 12 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av Luckan UngInfo eller Nuortenlinkki.fi här på Decibel.

PASANTE magnus W
Magnus Westerlund
Kan svara på frågor gällande kondomer, glidmedel, slicklappar och sexleksaker.

Magnus Westerlund, verkställande direktör på Oy MaWe Trading Ab, som är en nordisk distributör av intimprodukter.
Trafikskolan Ronn
Trafikskolan Putte/Rönn/Rune
Kan svara på frågor om: körkort, trafikregler, fordonens laglighet, olyckor och annat som rör trafik och fordon.
Foregangarna
Resurscentret Föregångarna
Resurscentret Föregångarna är en arbets- och ungdomsverkstad, som hjälper svensktalande arbetslösa och studerande i Vasatrakten när det gäller att hitta sin plats på arbetsmarknaden, studier och i sociala sammanhang.
Nuortenlinkin logo
Nuortenlinkki
Nuortenlinkki erbjuder ungdomsinformation på nätet, och hjälper Decibel med de finskspråkiga frågorna som inte är från våra egna kommuner.
Vaestoliitto
Väestöliitto
Väestöliitto för unga stöder ungas sexuella välmående genom att erbjuda kostnadsfria och anonyma lågtröskeltjänster, till exempel en sexualrådgivningschatt. Vi producerar material riktat till unga om puberteten, sex, sexualitet, känslor och människorelationer.
ADHD logo RGB Facebook
ADHD-liitto / ADHD-förbundet
Kan svara på frågor som berör adhd exempelvis dess symtom, utredning och vård eller olika verktyg för att underlätta vardagen. Rådgivning sker på allmänt plan.
Marcus Beijar n
Marcus Beijar
Kan svara på frågor om samhälle, politik, hur kommunen eller staten fungerar, frågor som rör flyktingar eller invandring.
Emilia Rosengard
Emilia Rosengård
Kan svara på frågor om: Känslor, tonårsproblem, när någon nära går bort, ungdomsinflytande, IT och media, att flytta (utomlands), vad man ska göra efter gymnasiet, träning, fritidsintressen...
Caroline Sparf
Caroline Sparf
Kan svara på frågor gällande gym och träning, muskler och kroppsbygge, kost och kostplanering, sex och sexualitet, alkohol och alkohollagstiftning, företagande och frågor gällande att vara ensamstående åt ett barn.
after eight
Ungdomsuppsökarna vid After Eight
Kan svara på frågor om studier, jobb, praktik, sysselsättning och olika stöd som man kan vara i behov av, t.ex. kontakt till mentalvårdscentralen, beroendevårdskliniken, ungdomsstationen Fiilis samt olika ansökningar t.ex. Fpa, TE-byrån m.m.
Malin W N
Malin Wiik-Norrman
Barnmorska och sexualrådgivare
Kan svara på dina frågor angående kroppen, sex och samlevnad - oberoende vem du är, vilket kön du anser dig ha eller vem du blir kär i eller sexuellt attraherad av eller har sex med. Du behöver heller aldrig ha haft sex.
Rosanna farg
Rosanna Nyberg
Ungdomsinformatör
Studerar till socionom. Kan svara på frågor om: vänner, förhållanden, ångest, depression, självkänsla.
4H Kati
Kati Källman
"Alltiallo-experten"
Kan svara på frågor om det mesta, men speciellt miljö, huslig ekonomi, föreningsliv, webben…
kristiina annila
Kristiina Annila
Barnmorskan och sexualrådgivaren
Kan svara på frågor om: Allt som har med kvinnor att göra, allt från ung flicka till kvinna. Mens, graviditet, preventivmetoder, könssjukdomar, gynekologiska problem, förhållanden osv osv osv
Nathalie Wingren foto
Nathalie Wingren
Brottsofferjouren
Kan svara på frågor om bla. olika former av brott och brottsprocessen. Är du vittne till ett brott och vet inte vad du ska göra? Är det som har hänt dig faktiskt ett brott? Hur går en rättegång till? Måste du vara ensam på ett förhör?
Jessica Renlund
Jessica Renlund
Dietiststuderande vid Umeå Universitet
Studerat Kostvetenskap & Hälsopromotion vid Göteborgs universitet. Kan svara på frågor om dietist- eller kostrådgivaryrket & utbildningar, behov av kosttillskott i vegetarisk/vegansk kost, magproblem, gluten, ångest över vikt, ätstörningar, vart o när man behöver söka hjälp. Kan även svara på frågor om militärtjänstgöring som kvinna, eftersom Jessica är militärutbildad Kustjägare och Undersergeant.
Thomas Karv klippt
Thomas Karv
Doktor i statskunskap vid Åbo Akademi
Kan svara på både små och stora frågor kring samhället och samhällsutveckling, allt från ungas möjligheter till politiskt påverkande, finsk rikspolitik, världspolitiska händelser osv.
marina.nygard
Marina Nygård
Ekonomirådgivare
Ekonomirådgivare på Marthaförbundet. Kan svara på frågor om: pengar och ekonomi, om att flytta hemifrån och rutiner i vardagen.
Jeanine Nygard
Jeanine Nygård
Elitfriidrottare
Ninna är en mångfaldig FM-medaljör och landslagslöpare med 400m som huvuddistans. Hon kan svara på frågor om idrott på elitnivå, löpning, friidrott, mental hälsa samt mental träning.
JulleLina
Lina Johansson
Finlandssvenska Queerpodden
Lina och Julle är värdar och skapare av Finlandssvenska Queerpodden, där de behandlar alla teman som ryms under det stora regnbågsparaplyet - lättillgängligt, på finlandssvenska!
Vi svarar på frågor gällande sexuella
minoriteter och könsminoriteter och det mesta relaterat till HBTIQA+ frågor.
JulleLina2
Julle Vestman
Finlandssvenska Queerpodden
Lina och Julle är värdar och skapare av Finlandssvenska Queerpodden, där de behandlar alla teman som ryms under det stora regnbågsparaplyet - lättillgängligt, på finlandssvenska!
Vi svarar på frågor gällande sexuella
minoriteter och könsminoriteter och det mesta relaterat till HBTIQA+ frågor.
fpaKela2
FPA - KELA
Folkpensionsanstalten
LABEL4
Label4
Frisörsalong
Kan svara på allt från olika hårbottenproblem, hårvårdsfrågor, färgfunderingar och klippningar.
Henrik Gahmberg
Henrik Gahmberg
Försvarsmaktens kommunikatör
Kan svara på frågor om: militärtjänstgöring, värnplikt, uppbåd och allt som rör "milin".
Tessi klippt
Tessi Backas
Hälsovårdare och sexualrådgivare
Kan svara på frågor om: kroppen, pubertetsutvecklingen, sex, relationer, hälsa, sjukdom, psykisk ohälsa o.s.v.
Jobcenter
Jobcenter
Ger stöd för att hitta individuella lösningar till studier och jobb samt till ett helhetsmässigt välbefinnande. Har verksamhet i Kristinestad, Närpes, Kaskö och Korsnäs
http://jobcenter.fi/
Ida Sulin
Ida Sulin
Juristen
Kan svara på frågor om juridik, rättigheter och skyldigheter. Kan mycket om vilka tjänster man har rätt till i samhället och vilka krav som ställs på medborgare i olika situationer. Också brott och straff, mutor och politik.
sakki 2
Sakineh Tilljander
Kattuppfödare
Sakineh är uppfödare av kattrasen Egyptian Mau, på CatNmaus Cattery. Hon kan svara på frågor om din katts hälsa eller beteende.
Heidi Jussil klippt
Heidi Jussil
Läkare
Kan svara på frågor om: Sjukdomar, läkemedel, den fantastiska människokroppen och hälsa i allmänhet.
Även frågor om att flytta till, studera i och bo i Sverige som finlandssvensk.
Patricia Donner
Patricia Donner
Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare
Kan svara på frågor kring val av utbildning, mellanår, utbytesstudier, praktik, studiemotivation och psykisk hälsa och ohälsa i skolkontext.
USM2
USM
Missbrukarvård
Kan svara på frågor som gäller alla former av berusning, beroende och missbruk, men också frågor kring att vara barn, förälder eller anhörig till missbrukare.
Kortti
Nuoli
Nuorten kohtaamis- ja tukipiste
Nuoli är en plats för unga i åldern 16–29 år som lider av drogmissbruk eller hemlöshet. Nuoli är belägen i Helsingfors och uppehålls av Sininauhasäätiö. De kan svara på frågor om ungdomarnas hemlöshet och olika fenomen kopplade till det t.ex. användning av droger.
Anna Söderback
Näringsrådgivare och sjukskötare
Näringsrådgivaren kan besvara hälsofrågor och alla kostrelaterade frågor. Det kan vara allt från vikten, dålig aptit, magbesvär, näringslära, med mera.
annika.rajamaki
Annika Rajamäki
Närvårdare
Jag är utbildad närvårdare, vård och fostran av barn och unga. Jag brinner för att unga ska få må bra och mental hälsa. Har själv livserfarenheter gällande mobbning, utanförskap, psykisk ohälsa, som jag gärna svarar på frågor om. Kan även svara på frågor om kompisproblem och andra relationsproblem.

På min fritid tycker jag om att resa och fotografera. Har även ett stort intresse för djur och ridning, så kan även svara på dessa typer av frågor
Mikael Appel
Mikael Appel
Polis
Kan svara på frågor om: lagstiftning och annat polisiärt.
Polis Johanna W
Johanna Westerlund
Poliskonstapeln
Kan svara på frågor om: lagstiftning och annat polisiärt.
Angelica
Angelica Qvist
Praktikant vid Decibel
Kan svara på frågor om bland annat psykisk hälsa, beroendeproblematik, livskriser, uppväxt och tonår samt skola och utbildning. Jag har en kandidatexamen i specialpedagogik och har fördjupat mig inom psykisk ohälsa och krispsykologi. Jag har egen erfarenhet av att må dåligt och av de destruktiva beteenden som ofta medföljer.
nedladdning
Erica Kjerulf
Praktikant vid Decibel
Studerar till skolcoach och jobbar som handledare. Kan svara på frågor om bl.a. självkänsla, ätstörningar, psykisk ohälsa, relationer och studier.
Per Pilde
Per Stenberg
Prästen
Kan svara på frågor inom följande områden: Tro, livsåskådning, datorer, musik och småbåtar
Camilla Pitkanen3
Camilla Pitkänen
Psykiatriska sjukskötaren/psykoterapeuten
Kan svara på frågor som rör psykiska sjukdomar i olika åldrar, symptom, orsaker, behandlingsmöjligheter, självhjälp.
Annika Byrkjeland
Seksuaalineuvoja
Voi vastata seksuaaliaiheisiin kysymyksiin.
paivi.tuomisto
Päivi Tuomisto
Seksuaalineuvoja
Teen työkseni keho- ja energiahoitoja, ohjaan joogaa ja TRE:tä. Lisäksi olen valmistunut seksuaalineuvojaksi. Voin vastata seksuaalisuuteen, sukupuoleen ja siihen liittyvään moninaisuuteen sekä ihmissuhteisiin liittyviin kysymyksiin.
francesca profil
Francesca Lo Giudice
Seksuaalineuvojaharjoittelija
Olen seksuaalineuvojaharjoittelija. Voin vastata seksuaalisuuteen, sukupuoleen ja suhteiden moninaisuuteen liittyviin kysymyksiin.
Alexandra Sippus
Alexandra Sippus-Baliukonienė
Sjukskötare och socionom
Kan svara på frågor om psykiska sjukdomar och psykisk ohälsa överlag.
Ira Zetterborg
Ira Zetterborg
Sjukskötaren
Kan svara på frågor om ätstörningar. Kan geråd när det gäller hälsosam kost och matvanor, förhållande till kropp och sund träning samt hur man kan gå till väga om man misstänker att man lider av någon sorts ätstörning.
Julia Backman
Julia Backman
Sjukskötaren
Kan svara på frågor gällande ätstörningar. Kan ge tips när det gäller hälsosam kost och matvanor, förhållande till kropp, vikt och sund träning.
Diana Sandelin
Diana Häggkvist
Specialsjukskötare i psykiatri
Kan svara på frågor om psykisk hälsa/ohälsa. Har specialkunskaper i ämnet sex som självskadebeteende.
Torbjorn Strand
Torbjörn Strand
TE-byråns representant
Utbildad ekonom inom marknadsföring. Kan svara på frågor som rör arbetsförmedling, TE-byråns tjänster och allmänt om arbete. Det kan handla om att hitta arbete, hur lyfta fram sina kunskaper, inverkan av olika situationer på arbetslöshetsstöd, ung och arbetslös och den psykologiska påfrestningen det innebär att vara arbetslös arbetssökande.
Jonny Bjorkstrom
Jonny Björkström
Teknikexperten
Kan svara på frågor om det mesta inom datorer, elektronik och teknik. Har eget företag: Robot Workshop Finland.
Monika Pensar 2
Monika Pensar
Teolog och sexualrådgivare
Kan svara på frågor om tro, religioner, sex och kropp. Är teolog som studerat till sexualrådgivare, regnbågsaktiv. Älskar bastu, familjen, partnern, mänskliga rättigheter och att hoppa i höstlöv och krama träd.
kix
Kix Strengell
Ungdomsinformatör
Kan svara på frågor om mental hälsa, livskriser, självskadeproblematik, relationer, motivation, alternativ stil, dans, piercingar och tatueringar.
Stinke
Stinke Itäniemi
Ungdomsinformatör
Kan svara på frågor gällande det flesta som unga funderar kring. Frågorna kan behandla psykiskt mående, samhälleliga saker, kön och dess mångfald, miljö och natur, konst eller det som man kommer och tänka på just där och då!
Lila Kaki
Lila Käki
Ungdomsinformatör
Jag är en utbildad samhällspedagog och magister i utvecklingspsykologi. Jag har jobbat i skolvärlden både på högstadiet och senare i gymnasiet och svarar gärna på frågor som tangerar stress, mobbning, vänskaps- och parrelationer eller allmänt välmående i skolan. På fritiden trivs jag bäst på stallet.
LovisaTill
Lovisa Till
Ungdomskoordinator på FinFami Österbotten
Kan svara på frågor om: Att vara ung och anhörig till en närstående med psykisk ohälsa och/eller beroende, livskriser, stärkande av psykisk hälsa, känslor och känslohantering, ångesthantering, stress- och stresshantering samt ensamhet.
julle4
Julle Nyback
Ungdomsledare
Kan svara på frågor om sexuella minoriteter och genusfrågor. Kan relatera till frågor rörande adoption och problematik med att passa in med annat etniskt ursprung.
upsokarna
Linda och Soffi
Uppsökare
Kan svara på frågor om: det mesta som rör de ungas livssituation och sysselsättning. Hjälper unga som gått vilse av olika orsaker och hjälper dem att hitta en ny riktning i tillvaron och i livet. Det uppsökande ungdomsarbetets uppgift är att hjälpa unga som behöver stöd för att nå de tjänster de behöver.
vasamodraochskyddshem
Tilda och Sam
Vasa Mödra- och skyddshem
Tilda & Sam Separationsarbete i barnfamiljen vid Vasa mödra- och skyddshem rf.

Kan svara på frågor om separation och alla förändringar som uppstår i och med separationen –praktiska arrangemang samt känslomässiga aspekter.
ODE
ODE-hanke
Yliannostuksien ehkäisy
ODE-projektet kan svara på frågor gällande ungdomars drogmissbruk. Deras specialområde är risker och problem kopplade till den ungas droganvändning samt frågor som behandlar förebyggandet av överdoser.