Att vara barn till en psykiskt sjuk och/eller en missbrukare

Att vara barn till en psykiskt sjuk och/eller en missbrukare

Hon kanske verkar vara precis som vilken annan tonåring som helst, men hon vill aldrig bjuda hem kompisar. (För hon vill inte att de ska upptäcka hennes ”tokiga” mamma.)

Han kanske hittar på ursäkter till varför han inte kan komma med kompisgänget på skidresan. (För hans pappa har supit i tre veckor nu och kontot är tomt.)

Hon kanske verkar okej, men lite trött på lektionen och har svårt att koncentrera sig. (För att hon suttit uppe halva natten och tröstat sin panikartat gråtande mamma.)

Han får beröm för hur bra han tar hand om sina småsyskon. (För han har gjort det redan i många år när föräldrarna varit fulla, avslocknade eller försvunna.)

Det är alltid hennes mamma som kommer på föräldramötena, medan hennes pappa är ”någonstans”, inte hemma just nu. (För han sitter av ett fängelsestraff.)

Han skaffar lätt fram sprit till festen. (För hans skåpsupande mamma har gömt flaskor här och var i huset)...

I en vanlig österbottnisk skolkorridor finns det fler barn och ungdomar än man skulle kunna tro som håller inne med stora hemligheter av det här slaget. Det behöver inte alls synas på dem, och de kan vara precis hur ”normala” som helst. Ofta kämpar de faktiskt stenhårt för just det, att verka normala, så att ingen ska misstänka vad som sker mellan hemmets fyra väggar. De kan till och med vara Duktiga barn och prestera bra. Eller så agerar de utåt, blir bråkiga och besvärliga på olika sätt. Så där så att folk kanske ändå börjar fundera hur de här barnen nu kan tänkas ha det där hemma när de blivit så där. I värsta fall går det redan rykten på byn om deras föräldrar, de tillhör ”den där familjen”, och då är barnen lika stämplade som föräldrarna. Kanske måste de resten av sina liv kämpa mot de ryktena och sin bakgrund.

OBS! Oavsett om föräldern lider av en psykisk sjukdom eller om hen har ett missbruk, så kan familjelivet påverkas på liknande sätt. Ofta kan en förälder också lida av både en psykisk sjukdom OCH ett missbruk på samma gång, eller så leder det ena till det andra.

Det här paketet är tänkt både till de barn och unga som själva har en förälder som missbrukar något eller lider av psykisk ohälsa. Och till de som känner någon som kanske är en sådan här ungdom. Och till de som behöver känna till att de här ungdomarna existerar. Det vill säga oss alla. För vi behöver prata mera om de här problemen – bland annat också för att ta kol på fördomar, myter, rädslor och ”skitsnack”.

 

Det här paketet har sammanställts i samarbete med Psykosociala förbundet rf och USM – Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård rf. Psykosociala förbundet fungerar som en ideell, allmännyttig, riksomfattande och svenskspråkig sakkunnigorganisation inom området psykisk hälsa i Finland. USM r.f. är en ideell förening som bedriver svenskspråkig missbrukarvård i Malax. Föreningen finns till för att utveckla och stöda missbrukarvården på svenska i Finland.

Hoppas vi med det här kan göra livet lite lättare för fler unga.
Ungdomsinformatörerna Liselott, Sanna och Jenny, socionomstuderande praktikanten Sabina samt samarbetspartners.