Maailmalle

24.09.2018

Olet ehkä suunnannut katseesi ulkomaille. Haluat ehkä avartaa mieltäsi ja kokea uusia, jännittäviä asioita. Olemme keränneet tänne tietoa siitä, mitä tarvitsee tehdä jos haluaa Maailmalle...

Käytännön asioita:

Passi – Sen pitäisi olla voimassa ainakin kuusi kuukautta eteenpäin. Kannattaa tarkistaa kuinka kauan passi on voimassa, koska joihinkin maihin vaaditaan yli kuuden kuukauden voimassaolo lentomatkoilla.

Viisumi – Joihinkin maihin matkustamiseen tarvitsee viisumin. Voi myös tarvita oleskeluluvan, erityisesti yli kolmen kuukauden reissuille. Ulkoministeriön sivuilta löytää enemmän yhteystietoja siitä, mistä voi anoa viisumia ja oleskelulupaa.

Vakuutukset – Ota selvää, mitä vakuutuksesi kattaa. Joskus vakuutus voi kattaa vain tietyn aikajakson ulkomailla, ja kun se aika ylittyy voi joutua ostamaan ylimääräisen vakuutuksen. Jos sattuu sairastumaan ulkomailla eikä omista vakuutusta, voi siitä tulla erittäin kallista.

Rahojen vaihto – Ennen matkaa kannattaa vaihtaa rahoja jos esimerkiksi täytyy maksaa esimerkiksi juna- tai bussilippu tai taksi lentokentältä. Kannattaa myös tarkistaa, että pankkikorttisi toimii kyseisessä maassa. Helpointa on ehkä kysyä asiaa pankista.

Lääkkeet – Jos käyttää lääkkeitä, kannattaa ottaa selville jos samaa lääkettä saa maasta johon on matkustamassa tai ottaa tarpeeksi suuri varasto mukaan. Muista ottaa resepti mukaan! On myös hyvä ottaa mukaan linssinestettä, jos käyttää piilolinssejä.

Rokotukset – Joihinkin maihin matkustaessa täytyy olla rokotukset kunnossa! Täältä voi lukea millaisia suosituksia Suomessa on matkoille kaikkiin maailman maihin: www.rokote.fi. Muista ottaa myös rokotuskorttisi mukaan, sillä joissain maissa tarvitsee todisteen siitä, että olet rokotettu.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti – on eurooppalainen vastaavuus KELA-kortille. Se toimii kaikissa EU/ETA-maissa ja Sveitsissä, ja tekee sairaalamatkastasi paljon helpomman kuin ilman korttia. Sinulla on periaatteessa oikeus samaan hoitoon kuin muilla maan asukkailla. Sen saa maksuttomasti KELA:lta.

Kopiot – ota mielellään kopiot kaikista tärkeistä asiakirjoista, kuten passista ja oleskeluluvasta. Säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä. Se auttaa paljon jos asiakirjat katoaisivat.

Teksti: Vik. ungdomsinformatör Lina NybkörkKäännös: Sommarjobbare Hanne Manderbacka (till finska)

Back