Ensi- ja turvakoti

Ensi- ja turvakoti
22.06.2016

dorren

 

Tyttö: Pelkäätkö? Oletko kokenut väkivaltaa tai uhkaa väkivallasta kumppanilta tai perheeltäsi? On olemassa paikka minne voit mennä, missä voit saada suojaa lukittujen ovien takana. Siellä on kodikasta ja turvallista ja siellä on ihmisiä jotka ymmärtävät ja auttaa sinua siinä missä tarvitset. Samassa paikassa on myös Ensikoti, minne nuoret raskaana olevat naiset tai jos synnyttänyttä äitiä voivat mennä saadakseen tukea ja neuvoja.

Vaasan turvakoti

Lastensuojelujärjestö on ollut olemassa Vaasassa 30 vuotta. Turvakoti on kodinomainen paikka minne voi hakeutua jos kokee perhe- tai lähisuhteessa väkivaltaa. Sekä naiset että miehet, lapset ja nuoret kaikissa ikäluokissa ovat tervetulleita.

Täältä saa kriisiapua, tukea ja tietoa käytännön asioihin liittyen, esimerkiksi tuentarpeeseen. Täällä voi kulkea vapaasti, vieraita saa tulla käymään, mutta ovi on aina lukossa ja vieraat tarkistetaan. Monet lähtevät töihin ja tarhaan/kouluun täältä. Saa apua keksiä uusia ratkaisuja tulevaisuudelle ja arjen järjestämiselle. Muutama henkilökunnassa on erityiskoulutettuja lasten hoitamiseen. Tänne nuoriso voi myös tulla yksin jos kotona on turvaton olla lastensuojelun saattamana.

Turvakoti on tarkoitettu lyhytaikaiselle suojalle. Viime vuonna hoitopäivien keskimäärä oli 8 päivää. 2-3 viikon kuluttua seurataan aina miten tilannetta. Monet tulevat tänne enemmän kuin kerran.

Yleensä se on yksinäinen nainen joka hakeutuu turvakotiin. Siellä on ilmaista asua, THL (Terveyden- ja hyvinvoinninlaitos) maksaa palvelusta. Saa myös ruokaa ja tarvittaessa vaatteita, vaippoja yms. Monet tulevat turvakotiin suoraan kriisitilanteesta ja eivät ole ehtineet pakata.

On myös olemassa kriisipuhelin joka on auki vuorokauden ympäri. Siihen voi soittaa jos tarvitsee neuvoja tai jos miettii jos pitäisi mennä turvakotiin. Puhelinnumero on 06-3129666.

Milloin tahansa vuorokaudesta voi hakeutua turvakotiin, siellä on aina ohjaaja paikalla. Voi soittaa ja varoittaa että on tulossa tai sitten mennä sinne suoraan soittamaan ovikelloa. He järjestävät aina paikan tavalla tai toisella. Lähimmät toiset turvakodit ovat Kokkolassa, Turussa ja Tampereella.

Turvakodissa katsotaan aina ensisijaiseksi lasten parasta. Kun joku tulee turvakotiin ja perheessä on alaikäinen lapsi, tehdään aina lastensuojeluilmoitus. Kaikilla asiakkailla on oma henkilökohtainen ohjaaja. Turvakotiin voi aina soittaa jos on huolestunut omasta tai jonkun toisesta tilanteesta.

Ensikoti

Ensikodissa tuetaan perheitä vanhemmuudessa ja elämänhallinnassa. Tänne voi tulla oppimaan lastenhoidosta ja miten pärjätä vauvan kanssa arkisin. Saa tukea elää itsenäisesti sen jälkeen kun lähtee turvakodista. Oleskelu vaihtelee 1-6 kuukauteen. Kaikilla on oma ohjaaja. Ensikoti on turvallinen kodinomainen paikka joka on vapaa huumeista. Useimmiten äiti on saanut tietoa ensikodista neuvolasta tai lastensuojelusta. Joskus myös isät tulevat mukaan. Ensikoti voi myös olla vaihtoehto jos on huostaanottoriski. Tarvitset maksusitomuksen omasta kunnasta päästääksesi ensikotiin.

Avokki

Avokki tarjoaa avopalvelua koko perheelle. Avokki tukee perheitä erotilanteissa, vanhemmuuteen liittyvissä solmukohdissa ja perhe- ja lähisuhdeväkivallan kokijoita. Avohoito on maksutonta. Tänne voi tulla suoraan kotoa tai turvakodin ohjaamana. Avopalvelupiste on raha-automaattiyhdistys RAY:n rahoittama, kaksikielinen ja kattaa koko Pohjanmaan. Sekä väkivallan kokijat että tekijät saavat apua täältä. Henkilökunta on myös auttamassa lapsia ja nuoria jota elävät väkivaltaisessa perheessä. Täällä on myös vapaaehtoistyötä missä isät/miehet ovat kavereina lapsille joilla ei ole isää.

Yhdessä mutta erikseen –hanke

Hanke järjestää vertaistoimintaa lapsille, nuorille ja vanhemmille. Vanhemmille järjestetään vertaisryhmä ”Vanhemman neuvo” joka on suljettu ryhmä ja lapsille on olemassa ”Taikuriryhmä” joka on tarkoitettu avioerolapsille. Ryhmässä lapset saavat puhua avioerosta, askarella jne yhdessä toisten lasten kanssa.

Back