Poliisilaitoksella

Poliisilaitoksella
20.11.2015
Milloin poliisi kohtaa nuoria? Jahtaako poliisi niitä jotka ajavat mopoilla? Istuvatko poliisit kahvihuoneessa syömässä donitseja? ;) Decibel vieraili Vaasan poliisilaitoksella ja tapasi konstaapeli Johanna Westerlundin, joka myös vastaa moneen lakiin ja poliisiasioihin koskevaan Kysy pois! -neuvontapalveluun saapuvasta kysymyksestä. Otimme selvää siitä mitkä ovat tavallisimpia nuorten tekemiä rikoksia, miten tehdään rikosilmoitus, mitä tapahtuu jos itse tekee rikoksen ja joku ilmoittaa siitä poliisille? Minkälainen poliisikuulustelu oikeastaan on? Meillä on vastaukset!

WP 20151021 10 56 13 Pro

Poliisin tavoite ei koskaan ole olla v-mäinen kenellekään tai tahallaan laittaa ketään putkaan. Poliisi haluaa ennen kaikkea auttaa ihmisiä ja luoda turvallisuuden tunnetta. Kaikki mitä he tekevät tapahtuu järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi yhteiskunnassa. He selvittävät rikoksia, jotta asiat hoituisivat mahdollisimman oikeudenmukaisesi ja tekevät kaikkensa ennaltaehkäistäkseen rikoksia. Sitä ei edes halua miettiä minkälaista täällä olisi ilman poliiseja.

Poliisi pitää yhteyttä nuoriin lähinnä silloin kun hätäkeskus ilmoittaa rauhattomasta tilanteesta, johon nuoret jotenkin ovat osallisia. Tehtävä voi olla aina joku tappelusta vahingontekoon. Ennen oli hyvinkin tavallista, että poliisi valvoi tehostetusti esimerkiksi koulun päättäjäisviikonloppuna mutta nykyään se on harvinaisempaa, koska poliisi ei ehdi kaikkialle. Poliisin resursseja on viime vuosina leikattu erittäin paljon. Jos poliisilla on ylimääräistä aikaa, he partioivat paikoissa joissa on paljon ihmisiä ja valvovat yleistä järjestystä. Muita tilaisuuksia, jolloin poliisit ovat nuorten kanssa tekemisisissä, ovat erilaiset luennot kouluilla, kun he käyvät puhumassa jostain aiheesta ennaltaehkäisevässä tarkoituksessa. Sitäkin tapahtuu nykyään harvemmin –jälleen resurssipulan vuoksi.

insida av maja

Miltä tavallinen lauantai-ilta sitten näyttää poliiseille? Iltavuoro alkaa useimmiten siinä kuuden maissa kun kenttäjohtaja kokoaa iltavuorossa olevat kasaan käydäkseen läpi partiot ja mahdolliset erityistehtävät niille. On esimerkiksi voinut tulla pyyntö, että poliisi valvoo erityisen tarkasti jossain paikassa, missä on nuorisotanssit. Useimmiten on melko vaikeaa tietää etukäteen miltä lauantai-ilta tulee näyttämään, tehtävät voivat vaihdella paljon. Se mitä tapahtuu -tapahtuu. Poliisien harvinaisina vapaina hetkinä he partioivat yleisillä paikoilla tai suorittavat liikennevalvontaa esimerkiksi puhallusratsian muodossa rattijuoppojen varalta.

Tavallisimmat ilmoitukset, joita Vaasan seudulta tulee viikonloppuisin, liittyvät meluun, josta naapurit valittavat, juhlien takia. Viikonloppuisin poliisit pyrkivät myös estämään tappeluiden syntymistä olemalla paikalla ravintoloiden lähettyvillä sulkemisaikana. Mikä turva!

Rikosilmoitus

Mikäli olet joutunut rikoksen uhriksi, sinun kannattaa tehdä rikosilmoitus. Mitä nopeammin toimit, sitä parempi! Voit ilmoittaa rikoksesta mille tahansa poliisilaitokselle. Poliisilaitos on avoinna arkisin klo 8-16. Rikosilmoituksen voi tehdä rikosilmoitusten vastaanotossa. Oli aika tai päivä mikä hyvänsä, rikoksesta voi aina soittaa hätänumeroon 112. Mikäli asia ei ole kiireellinen, voi rikosilmoituksen halutessaan tehdä Poliisin nettisivuilla.

On hyvä muistaa, että myös alaikäinenkin voi tehdä rikosilmoituksen, siinäkin tapauksessa että rikoksen tekijäkin on alaikäinen. Vaikka alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, hän on korvausvelvollinen. Mikäli alaikäinen syyllistyy rikokseen, sosiaalihuollolle tehdään lastensuojeluilmoitus ja tapahtuneesta ilmoitetaan henkilön vanhemmille.

dorren till brottsanmaln

Näpistys ja tappelu

Näpistys on yksi tavallisimmista nuorten tekemistä rikoksista. Johanna kertoi meille miten kiinniotto yleensä tapahtuu kun henkilö jää kiinni näpistyksestä. Ensin kaupan työntekijä tai vartija ottaa näpistelijän kiinni ja kutsuu poliisit paikalle. Poliisi menee sinne ja käy tapahtuman läpi kaikkien tapahtumaan liittyvien henkilöiden kanssa ja kirjaa samalla näpistetyn tuotteen arvon ylös. Sitten poliisi vie näpistyksestä kiinni jääneen henkilön poliisilaitokselle, missä teosta annetaan sakko.

Jos henkilö on alaikäinen, poliisi ilmoittaa asiasta henkilön vanhemmille ja sakkolapusta lähetetään kopio sosiaalihuollolle. Poliisi pyytää usein henkilön vanhempia hakemaan lapsensa poliisilaitokselta. Jos poliisilla on aikaa, saattaa partio myös viedä henkilön kotiin. Poliisi voi myös rekisteröidä rikoksen tekijän poliisin rekisteriin ottamalla sormenjäljet ja kuvan.
Tappelu

Kuulustelu

forhorsrum

Joskus voi käydään niin, että joutuu tilanteeseen, jonka takia pitää mennä poliisikuulusteluun. Kuulusteluhuone ei valitettavasti ole kovin kutsuvan näköinen; siellä on useimmiten valkoiset seinät ja työpöytä, jonka päällä on tietokone, mikrofoni ja videokamera. Kun henkilö kuulustellaan, kuulusteleija kirjaa kaiken koneelle, minkä jälkeen teksti tulostetaan paperille. Se jota kuulustellaan, saa lukea tekstin läpi ja sanoa jos jokin asia ei hänen mielestään täsmää ja hyväksyä sen.

Nettipoliisi

Poliisi haluaa mielellään olla paikalla ja auttaa ihmisiä kaikkialla. Siksi poliisi löytyy tänään myös sosiaalisesta mediasta. Esimerkiksi Johanna ei ole konstaapeli pelkästään kentällä, vaan toimii myös nettipoliisina. Hänellä on Facebook-tili, jota seuraamalla voi päästä kurkistamaan poliisin arkeen ja nähdä hienoja kuvia, joita hän on ottanut kentällä ollessaan. Hän saattaa myös jakaa siellä jonkin tapahtuman, minkä hän on kokenut työvuorossaan.

Facebookin kautta hänelle voi myös lähettää viestin ja kysyä jos on jotain mitä miettii mihin hän kenties osaa antaa vastauksen. Rikosilmoitusta ei voi tehdä hänen Facebook-tilinsä kautta, mutta hän ohjaa henkilön oikeaan paikkaan jos on tarvetta. Lievemmissä tapauksissa Johanna voi kuitenkin lähettää Facebook-viestin tai tekstiviestin, henkilölle joka tarvitsee epävirallisen huomautuksen, jotta tietynlainen käytös loppuu ennen kuin siitä tehdään rikosilmoitus.

Joskus Johanna saattaa saada viestin huolestuneilta vanhemmilta, koska heidän lapsensa ei ole tullut kotiin sovittuun aikaan, eikä vastaa puhelimeen kun hänelle soitetaan. Silloin Johanna voi lähettää viestin, että nyt kotiin sieltä ja heti paikalla!

Johanna kertoo, että hän on aina halunnut auttaa ihmisiä ja aina tiennyt, että hän haluaa tehdä sitä poliisityön muodossa. Kun hän kirjoitti ylioppilaaksi, hän työskenteli pari vuotta ja hakeutui sitten Poliisikouluun Tampereelle. Pääsykoe koostui muun muassa kuntotestistä ja psykologisista tehtävistä. Poliisiksi hakeutuvien taustatiedot tarkistetaan huolellisesti.

Kun Johanna aloitti poliisina, Vaasassa oli vielä melko harvinaista nähdä naispoliiseja kentällä, nykyään kenttäryhmässä on aina vähintään yksi nainen. Johannan mielestä naispoliisina olemisesta ei ole ollut mitään haittaa - päinvastoin, välillä hänestä tuntuu että hankalat tilanteet ovat rauhoittuneet sen takia paljon nopeammin.

On tavallista, että poliisi altistuu ennakkoluuloille ja saa harvoin kuulla tekevänsä mitään hyvää. Joten annetaan me lukijat tukemme poliisin tekemälle hienolle työlle!

tjuven ar fast

Teksti: Praktikant Emelie Stenholm och ungdomsinformatör Liselott Nyström

Käännös: Ungdomsinformantör Jenny Hjulfors

Back