RIKU, rikosuhripäivystys

RIKU, rikosuhripäivystys
14.03.2018

Oletko rikoksen uhri? Et ehkä ole siitä ihan varma. Mitä pitäisi tehdä? Pitäisikö tehdä rikosilmoitus vai ei? Siinä RIKU voi auttaa sinua. RIKU, rikosuhripäivystys, on rikoksen uhrien, heidän läheistensä ja todistajien tukipalvelu.
Broschyr
Tapasimme Sarin, Ninan ja Julian, jotka työskentelevät RIKUssa. Toimiston tilat ovat hyvin raikkaat ja mukavat. Sari, Nina ja Julia kertoivat, että heihin voi ottaa yhteyttä, vaikka ei olisikaan varma, onko joutunut rikoksen uhriksi. He palvelevat sekä ruotsiksi että suomeksi ja kaikki palvelut ovat ilmaisia. Sari, Nina ja Julia palvelevat ruotsiksi ja Terhi suomeksi.

Voit siis ottaa yhteyttä, jos olet rikoksen uhri. Voit puhua tapahtuneesta, kysyä tarpeellista tietoa esimerkiksi rikosilmoituksen tekemisestä, lähestymiskiellosta ja oikeudenkäynnistä. Jos haluat tehdä rikosilmoituksen, RIKU voi auttaa sinua prosessissa.

RIKU, rikosuhripäivystyksen tukipalvelu on suunnattu niille, jotka kokevat joutuneensa rikoksen uhriksi ja haluavat neuvoja tai keskusteluapua, sekä rikoksen uhriksi joutuneen ystäville ja rikoksen todistajille.

Tavallisimmat asiat, joissa RIKU auttaa rikoksen uhreja ovat väkivalta lähisuhteessa, esimerkiksi oikeudenkäyntiin, lähestymiskieltoon tai seksuaaliseen häirintään liittyvät asiat, neuvonta oikeusavun saamiseen ja kustannukset. Moni menee poliisikuulusteluun yksin tietämättä, että on oikeus saada mukaan tukihenkilö sekä poliisikuulusteluun että oikeudenkäyntiin. Näistä asioista RIKU tiedottaa.

Ingang med pilar

Pohjanmaalla RIKUlla on toimisto Vaasassa, Seinäjoella ja Kokkolassa. Kävimme Vaasan toimistossa, joka on keskustassa, korttelin päässä Rewell Centeristä. Osoite on Raastuvankatu 25 eli sama talo, jossa Folkhälsan toimii. RIKUun on erillinen sisäänkäynti, joka on heti oikealla nurkan takana kadulta käännyttäessä. Toimisto on toisessa kerroksessa.

Jos haluat yhteyden RIKUun, voit soittaa, lähettää tekstiviestin tai sähköpostia. Askarruttavaa asiaa voi kysyä suoraan puhelimessa tai sähköpostilla tai varata ajan. Saat itse valita, miten toimit.

Ruotsinkielinen palvelunumero: 044 037 1050

Suomenkielinen palvelunumero: 0400 175269

RIKUn kotisivut: https://www.riku.fi/fi/etusivu/

Ruotsinkielinen palvelupuhelin: 116 006 keskiviikkoisin klo 13–17.

Narbild

Teksti: Ungdomsinformatör Ida-Maria Sundqvist

Käännös: Tarja Sirén

Back