Sosiaalitoimistossa

Sosiaalitoimistossa
01.07.2016
Oletko keskeyttänyt opintosi? Oletko työtön? Onko sinulla tai jollain läheiselläsi jonkinlainen väärinkäyttöongelma? Koetko sinä tai kokeeko joku läheisesi väkivaltaa kotona? Silloin kunnan sosiaalipalvelu voi olla se paikka jonka puoleen kannattaa kääntyä. Kaikissa kunnissa/kaupungeissa on sosiaalitoimisto, jota kansankielellä kutsutaan sossuksi. Kaikki tietävät että se on olemassa mutta voi olla että varsinaisesta toiminnasta ei kuitenkaan niinkään ole tietoa. Me Decibelissä vierailimme Mustasaaren kunnan sosiaalitoimistossa lisätietoja varten!

12177722 10153661676493393 2020715861 n

Mustasaaren kunnan sosiaalitoimisto löytyy virastotalosta, valkoisesta rakennuksesta Sepänkylän K -kaupan vastapäätä. Useimmiten sosiaalitoimistot ovatkin kunnan-/virastotalon yhteydessä, ne ovat laissa säädettyjä kunnallisia palveluja. Kun astumme ovesta sisään, menemme portaita ylös kolmanteen kerrokseen, ja infoluukulla kohtaamme mukavan naisen, joka kertoo minne voimme mennä. Jos sinulla on asiaa sosiaalitoimistoon, on hyvä että soitat sinne ensin ja varaat ajan sosiaalityöntekijälle tai perheneuvontaan.

Kun on sinun aikasi, menet paikalle ja ilmoittaudut luukulla. Sinut päästetään sitten odotushuoneeseen, jossa voit istua kunnes sosiaalityöntekijä kutsuu sinut huoneeseensa. Sosiaalitoimistossa tunnelma on sellainen, joka toivottaa lämpimästi tervetulleeksi, näemme leikkinurkkauksen lapsille ja erilaisia mainoslehtisiä ja aikakausilehtiä, joita voit selata. Sosiaalityöntekijä Anna Sjölund pyytää meidät mukavan näköiseen, valoisaan työhuoneeseensa. Myös sosiaalityöntekijä Ida Nordbäck liittyy seuraamme.

 11940685 10153661673853393 882705976 n12476582 10153661673888393 1825626974 n

Lastensuojelu = alaikäisten suojeleminen

Anna ja Ida kertovat että tavallisin asia mistä nuoret ottavat heihin yhteyttä liittyvät lastensuojeluun (tästä voit lukea lisää siitä mitä lastensuojelu tarkoittaa). Nuoret ovat useimmiten huolissaan itsestään, ystävästään tai jostain muusta tutusta, jolla on huonot oltavat kotona. Sosiaalitoimistoon voi olla yhteydessä vaikkei kyse olisi lapsista tai nuorista, voit myös ottaa yhteyttä jos olet huolestunut esimerkiksi naapurin tädistä, ehkä hänen kuntonsa on huonontunut ja sinua mietityttää miten hän pärjää itsekseen? Vaikka tuntuisi vähän pelottavalta ottaa yhteyttä sosiaalitoimistoon tällaisissa tapauksissa, on syytä muistaa, että sen tekee koska on huolissaan ja välittää muista. Muista myös että sillä ei ole mitään tekemistä juoruilun kanssa.

”Sosiaalitoimisto on ihan tavallinen työpaikka, olemme täällä auttaaksemme ja tukeaksemme ihmisiä”

Sosiaalitoimistosta on voinut kuulla joitain myyttejä, tavallisin on että lastensuojelu tarkoittaisi sitä, että sosiaalitoimisto vie lapset perheiltään. Homma ei kuitenkaan oikeasti toimi ihan niin, sosiaalitoimiston tehtävä on huolehtia kaikin tavoin siitä, että lapsi voi elää omaan perheensä kanssa niin turvallisesti ja onnellisesti kuin vain on mahdollista. Se tarkoittaa, että aluksi voidaan esimerkiksi kokeilla sitä, että perhetyöntekijä käy lapsen kotona auttamassa arkirutiinien kanssa ja että asianomaiset saavat jutella psykologin kanssa. Lapsen kotoa pois vieminen on ehdottomasti viimeinen ulospääsy – ja silloinkin se on lähes aina vain tilapäinen ratkaisu!

”Ihmiset suhtautuvat sosiaalitoimistoon epäillen, he luulevat että me viedään ihmisiltä lapsia”

Kun sosiaalitoimistolle tulee lastensuojeluilmoitus, se tarkoittaa sitä, että sosiaalityöntekijät alkavat selvittää minkälaisia mahdollisia ongelmia perheessä on. Sen jälkeen pohditaan mitä voidaan tehdä jotta perhe saa apua niin että heidän on hyvä olla yhdessä. Kaikki lastensuojeluilmoitukset eivät johda siihen, että lapsesta/perheestä tulee lastensuojelun asiakkaita.

 12834868 10153661674628393 1059355996 n

Huoltajuuskiistat

Toinen tavallinen asia, jonka tiimoilta nuoret ottavat yhteyttä sosiaalitoimistoon on huoltajuuskiistat. Huoltajuuskiista aiheutuu jos vanhemmat eron tullessa ovat erimieltä lasten huoltajuudesta, mutta se voi myös liittyä siihen, että toinen vanhemmista on väkivaltainen tai muutoin epäpätevä huoltajaksi. Käräjäoikeus huolehtii huoltajuuskiistoista, mutta käsittelyn aikana sosiaalitoimisto selvittää perheen tilannetta käymällä kotikäynneillä ja tekemällä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, jotka liittyvät jollain tavalla perheen tilanteeseen. Tämän jälkeen voidaan myös kuulla todistajia ja heidän mielipiteitä tilanteesta.

Neuvoa, tukea ja apua

Miten sitten voi olla yhteydessä sosiaalitoimistoon? Jos kyse on itsestäsi, sinun on käännyttävä kotikuntasi sosiaalipalvelun puoleen. Jos taas kyse on jostain muusta henkilöstä, joka asuu eri paikkakunnalla, sinun on soitettava sen kunnan sosiaalitoimistoon. Kaikki yhteystiedot löydät kotikunnan/kaupungin nettisivuilta. Helpoin tapa on soittaa sosiaalitoimistoon, jolla useimmiten on tietty puhelinaika arkipäivisin, ja keskustella, mikä ei ole ollenkaan vaarallista. Puhelista ei tehdä isoa numeroa, et sitoudu mihinkään vaan saat neuvoa, tukea, apua ja saat jutella jonkun kanssa. Jos haluaa voi myös varata ajan jotta saa tavata sosiaalityöntekijän.

Sosiaalitoimistoon yhteydenottamista ei tarvitse hävetä, kaikki me kompastumme joskus ja tarvitsemme auttavaa kättä! Useimmiten apua tarvitsee vain jonkin aikaa, jotta pääsee pahimpien esteiden yli.

Nuoren tai lapsen auttamiseksi sosiaalitoimistolla on erilaisia palveluita tarjota, joko itse tai yhteistyössä muiden tukipalveluiden kanssa, kuten esimerkiksi Nuorisoasema Klaaran ja Vaasan päihdekeskuksen kanssa. Sosiaalitoimistolta voi saada apua perheneuvonnan, perhetyön, tukipuheluiden (vanhemmille) ja taloudellisen tuen muodossa ja siellä työskennellään yhteistyössä muun muassa lasten- ja nuortenpsykiatrisen poliklinikan, koulujen, päiväkotien ja kuraattoreiden kanssa.

Perheneuvola

Perheneuvolassa voi saada apua sellaisten asioiden kanssa, jotka edesauttavat lasten, vanhempien ja perheiden positiivista kehitystä. Voi olla kyse terapiasta ja tukipuheluista perheille, pareille tai yksilöille. Sieltä voi myös saada apua sovitteluun ennen ja kesken mahdollisia eroamispäätöksiä. Perheneuvolassa tehdään myös erilaisia selvityksiä ja psykologisia testejä lapsille ja nuorille, esimerkiksi jos koetaan että on keskittymisvaikeuksia, vaikeuksia koulussa tai muuta mikä vaikuttaa estävän nuoren kehitystä.

12498941 10153661674888393 983260190 n

Sosiaaliohjaaja

Ida Nordbäck, joka työskentelee sosiaalitohjaajana, kertoo että hänen tehtävänsä on edistää ihmisten elämänhallintaa - se on kuin antaisi ihmisille ensimmäisen tönäisyn oikeaan suuntaan. Hän voi ennen kaikkea auttaa elämään liittyvien käytännön asioiden kanssa, esimerkiksi tavata asiakkaita heidän kotonaan ja auttaa löytämään arjen rutiineja, auttaa heitä pääsemään jaloilleen aamulla, täyttämään lomakkeita tai tekemään talouteen liittyviä aikatauluja sekä asettamaan tavoitteita lähitulevaisuudelle. Hän työskentelee lähellä asiakkaitaan ja häneen voi pitää yhteyttä WhatsAppin kautta tai muulla vastaavalla tavalla, mikä yleensä tuntuu turvalliselta nuorille.

Työmenetelmiä

Tavatessaan asiakkaitaan sosiaalityöntekijät käyttävät yleensä seurauspedagogiikkaa ja motivoivia keskusteluja työskentelymenetelminä. Motivoivat keskustelut tarkoittavat että sosiaalityöntekijä kuuntelee sinua ja vahvistaa sinua niin, että pystyt itse näkemään oman kykysi muuttaa tilannetta. Voidaan sanoa että he antavat apua oma-apuun, tukevat sinua pärjäämään itse. Seurauspedagogiikassa on kyse arvostuksesta omaa valintaasi ja valinnanvapauttasi kohtaan valita oma tiesi sekä omien tekojesi vastuusta. Näiden menetelmien avulla pyritään siihen, että henkilö voi itse auttaa itseään tulevaisuudessa. Jos annettaisiin apua vain suorilta käsin ilman että henkilö edes ehtii miettiä asiaa, se auttaisi ehkä siinä hetkessä mutta seuraavalla kerralla kun ongelma taas syntyisi, kaikki toistuisi taas entiseen tapaan.

Vaitiolovelvollisuus on tärkeä asia sosiaalitoimistossa. Sitä mitä kerrot siellä, ei kerrota eteenpäin ilman suostumustasi siihen, niin kauan kuin kyse ei ole mistään niin vakavasta asiasta, että siihen on pakko puuttua.

Taloudellinen apu

Otamme esille keskustelun rahasta ja toimeentulotuista; voiko nuoret saada taloudelluista apua sosiaalitoimistosta? Jos on alle 18–vuotias, sosiaalitoimistosta ei saa rahaa, koska vanhemmat ovat vielä vastuussa henkilön elättämisestä. Jokainen tapaus selvitetään yksilöllisesti ja perhe voi mahdollisesti saada taloudelluista apua, esimerkiksi se että sosiaalitoimisto maksaa
Toimeentulotuki on viimeinen ”ulospääsy” -ratkaisu kun on kokeiltu kaikkia muita ulospääsyjä ensin, kuten esimerkiksi opintolainaa. 1.1.2017 alkaen tulee vastuu toimeentulosta siirtymään sosiaalitoimistolta Kansaneläkelaitokselle (Kela).

Jos haluat lukea lisää sosiaalitoimiston palveluista omassa kotikunnassasi, käy katsomassa kuntasi nettisivut. Voit aina ottaa yhteyttä sosiaalitoimistoon jos jokin asia mietityttää! Voit myös kysyä nimettömänä meiltä Kysy pois! -neuvontapalvelun kautta.

Teksti: Socionomstuderande praktikant Sandra Westerlund och ungdomsinformatör Liselott Nyström

Käännös: Vik. Ungdomsinformatör Alexandra Sippus

Back