För- och nackdelar med underofficerare och yrkesofficerare

19.04.2022
Hej,

Vad är det för för- och nackdelar med att arbeta på heltid som underofficer (korpral - militärmästare) respektive yrkesofficer (fänrik - general), vad finns det för andra skillnader som är bra att veta före man tar ett eventuellt beslut om att ansöka till försvarshögskolan eller sjö/luft/mark-krigskskolorna. Tänker speciellt på arbetstider, arbetsuppgifter, motion under jobbet, lön, karriärmöjligheter, utbildning, kontakt med beväringar, ceremonier, internationella uppdrag och annat som skiljer dem åt?
Henrik Gahmberg

Pääesikunnan tiedottaja, Puolustusvoimat Henrik Vastaa

04.05.2022

Hej

Skillnaden mellan officerare och underofficerare kan i det civila jämföras med Högskoleutbildade och yrkesinstitututbildade. Officerare utbildas för ledande ställningar som bataljonskommendörer, stabsuppgifter eller kommendörer för truppförband och deras utbildning är till stor del akademisk. Underofficerarnas uppgifter är mera praktiska och de jobbar i lägre befattningar som utbildare och verkar som beväringarnas närmaste förmän. Så gott som alla har normal kontorstid som arbetstid, men både underofficerare och officerare är ofta med på övningar och läger och får då krigsövningstillägg. En stor del av yrkessoldaternas lön består av olika tillägg som krigsövningstillägg och tillägg för obekväm arbetstid. Yrkessoldaternas jobb, både underofficerare och officerare kräver god fysisk kondition. De har också i viss mån möjlighet att sköta sin kondition på arbetstid. Vid de flesta truppförband finns idrottshus med gym, simhall, bollspelsutrymmen m.m. och i närheten av truppförbanden finns spånbanor och idrottsplan där man kan löpträna, spela fotboll etc. Du kan läsa mer om detta på Försvarsmaktens webbplats om officersutbildningen kan du läsa mera här  . En del sidor har mera omfattande information på finska. Både officerare och underofficerare har möjlighet att arbeta utomlands, antingen vid internationella krishanteringsoperationer eller i stabsuppgifter. Man har också möjlighet till fortbildning vid exempelvis Markstridsskolan, Sjökrigsskolan och Försvarshögskolan.

 

Lycka till!

Hälsningar

Henrik

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

ja sko gärna vila fara ti milin men alla säger att ja e för svag (som ja faktiskt e) ja kan knappast ta en armhävning :( men ere som okej ti fara ändå fast man e svag?
Lue lisää

Hej, jag har en fråga. Slipper man på chaufför i milin om man har en aventyrande av trafiksäkerheten i straffregistret?
Lue lisää

Får man ha med snus till milin?
Lue lisää

Hejsan.
Vad gör militärpoliser och hur blir man en sådan?
Lue lisää