25.05.2020
Hej! Jag är 12 år gammal och har fått ett gult blått blåmärke på benet i blåmärket finns en väldigt liten knöl är lite orolig och det kan ibland göra ont om jag trycker på knölen.... är detta farligt
Hej
UngInfo
Vastaa
Om UngInfo:
Luckan UngInfo
Luckan UngInfo innehåller bland annat en svenskspråkig ungdomsinformations- och rådgivningstjänst för unga i Nyland och Åboland och drivs av Föreningen Luckan r.f. Verksamheten riktar sig i huvudsak till svenskspråkiga ungdomar i åldern 13-29 och personer som arbetar inom ungdomssektorn. Ungdomsakademin erbjuder individuell handledning, ordnar evenemang, seminarier och kompetenshöjande kurser för unga, föreläser och drar verkstäder i skolor samt arrangerar fortbildningar för personal inom ungdomssektorn. Ungdomsakademin ansvarar även för chatten Ärligt talat.
Luckans ungdomsverksamhet
Luckan finns på tolv orter i Finland, och på 5 orter finns det personal för ungdomsverksamhet. Vi samarbetar med Decibel kring Våga Fråga-tjänsten, och erbjuder en chat som är öppen tre kvällar i veckan, med psykolog och andra sakkunniga. Utöver det ger vi personlig handledning, arrangerar evenemang för unga och fortbildning för professionella som arbetar med unga. Vi erbjuder också högstadier och andra stadiet föreläsningar och workshoppar. Luckan har i samarbete med Folkhälsans Förbund status som kompetenscenter 2018-2019 med IRV-tjänster och ungdomsarbete på webben som ansvarsområde.
29.05.2020
Blåmärken uppkommer då små blodkärl i huden spricker och lite blod läcker ut i huden. Detta kan ske då man t.ex. slår sig eller blir biten av en insekt och det kan ta någon dag för blåmärket att synas.
Till en början är blåmärket rosa och rött, då blodet innehåller syre, men ändrar sedan färg under de kommande dagarna. Till näst blir det blått och lila, då syret försvinner från blodet. Sedan börjar blodet brytas ner och tas upp av kroppen. Då ser blåmärket först gult ut, sedan grönt och brunt. Hela processen för blåmärket att försvinna kan ta upp till ett par veckor. Vissa får lättare blåmärken än andra, det är ingenting att oroa sig över.
Blåmärken kan göra ont, kännas ömma och vara svullna. Den lilla knölen kan vara t.ex. en klump av stelnat blod eller ett insektsbett. Om blåmärket inte försvinner efter ett par veckor, eller det kommer fler blåmärken utan att man slagit sig kan det löna sig att söka vård. Men det är antagligen inget att oroa sig över.
Med vänliga hälsningar,
läkarstuderanden Anderas och Gilberg (Frågesjuk-projektet)
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi