Fråga om sex

21.07.2021
. hjälp
Tessi klippt

Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Tessi Vastaa

22.07.2021

Hej.

Jag förstår att detta är någonting du funderar mycket över. I alla åldrar, men kanske speciellt i den ålder du befinner dig i just nu, är det vanligt att man jämför sig med alla andra. Det är helt naturligt att man gör det och det är inget fel med det, men just nu tror jag att det är mer din självkänsla som håller dig tillbaka och inte dina andra begränsningar. Men jag vet ju också att självkänsla är någonting man bygger upp, så det är ingenting man bara kan "hitta på".

I en perfekt värld skulle du träffa nya människor och bland dem hitta någon du är intresserad av. Tillsammans kan ni lära känna varandra gradvis, och då skulle det kanske inte kännas så dramatiskt att "berätta" för hen om på vilket sätt du är olik andra. Det är helt klart att det finns ytliga människor som vill att allting är perfekt - men det är lika säkert att det finns människor som inte förväntar sig perfektion, eller rättare sagt - som inte tycker att olikheter innebär imperfektion. En person som skulle vara intresserad av dig har inte nödvändigtvis någon förutfattad bild av hur du borde vara, så jag tror inte att personens bild av dig skulle behöva ändra för att hen får veta. Det blir bara en av egenskaperna som hör till dig.

Jag hoppas att ni skulle kunna närma er den fysiska och sexuella biten långsamt, så att du fick känna att din sexuella självkänsla - precis som din självkänsla i största allmänhet skulle växa. Sex handlar inte om att man måste vara eller se ut på ett visst sätt, det är inte ett heller ett krav för att man skall få ha ett sexliv.

Försök börja med att omge dig med människor du trivs med och som får dig att må bra. Gör saker du är intresserad av och försök att röra dig på ställen där du träffar nya människor. Var intresserad och nyfiken och se folk i ögonen. Le mot människor du träffar. Alla dessa "småsaker" kommer att göra att rätt människor dras till dig och om du är öppen för att träffa människor så kommer du antagligen att göra det.

Och OM det skulle innebära att du landar i en situation där du måste "berätta", så tycker jag att du helt enkelt skall göra det öppet och ärligt. Jag tror inte att andra skulle tänka på det lika mycket som du gör själv. Om du själv föreställer dig att din date berättar att hen har någon form av begränsning eller handikapp - skulle det betyda att du backar bara för det?

Om det känns som att du skulle behöva tala med någon för att försöka bygga upp din egen självkänsla så tror jag att det skulle vara bra. Du kan då googla på t.ex. barn- och ungdomsmottagning + din stad, då får du fram kontaktuppgifter och kan boka tid till t.ex. en psykiatrisk sjukskötare. Det kan vara bra för vem som helst att bolla lite tankar ibland och i mitt huvud låter du inte alls som något "hopplöst fall", utan jag tror bara att du behöver någon som puffar dig lite i rätt riktning.

Jag önskar dig allt gott <3 skriv in på nytt om någonting känns oklart.

Kram,

Tessi

 

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.

Kysy oma kysymys

Lähetä kommenttisi

HUOM! Esitä kysymyksesi kysy pois-osiossa.

Hej! Jag ska ta dom röda piller snart i qlaira p piller kartan vilket gör att jag får mens men undrar bara om man kan hoppa över mensen på nått sätt? Har sett att den helgen jag ska få mens är lite fe...
Lue lisää

Hej. Jag är en flicka på 18 år och min nuvarande pojkvän funderar att om man kan få herpes om man använder eller inte använder kondom, så vad ska jag göra? För jag fick ju herpes från mitt 15 åriga ex...
Lue lisää

Hej, är en kille på 16 år och brukar runka några gånger i veckan och har gjort dett i flera år, men det börjar bli lite tråkigt att bara använda handen och dra på snoppen (det är forfarande skönt men ...
Lue lisää

Hej! Jag har ett problem. Jag var kåt här om dan, så jag tänkte att jag skulle lägga in en banan i min snippa. Det var kanske inte bästa iden jag har kommit på. Nu är det så här att den gick av i min ...
Lue lisää